همه ما تجربههای ناخوشایندی در زندگیمان داشتهایم و احساس اینکه دیگر چیزی نمیتواند سبب شاد بودن ما شود، به سراغمان آمده است. اکثرا عادت داریم احساسات خود را به دست شرایط بسپاریم و با امواج اتفاقات خوشایند و ناخوشایند، بالا و پایین برویم. این در حالیست که تحقیقات نشان دادهاند که میتوانیم میزان شاد بودن و شاد زیستن خود را انتخاب کنیم.
امروزه زندگی سختیها و فراز و نشیبهای خاص خود را دارد، اما کسی موفق است که میتواند با حضور همه این سختیها و مشکلات، شاد بودن در زندگی را تجربه کند.
آنچه در این مقاله پیش روی شماست مهارتهای شاد بودن است که به کمک آنها میتوانید راز شاد زیستن را بیابید.
سطح شاد بودن ما، یکی از مؤلفههای بهزیستی روانیست، در نتیجه تعاملی پیچیده میان ژنهای ما، رفتار، افکار و اتفاقاتی که در زندگی ما رخ میدهد، وجود دارد. همانطور که زمینه ژنتیکی ما بر وزن ما مؤثر است، زمینه ژنتیکی ما در شاد بودن و شاد زیستن ما نیز نقش دارد، ما میتوانیم میزان شاد بودن خود را تغییر دهیم. تحقیقات علمی نشان دادهاند، هر فرد با انتخاب افکار، رفتار و حرکات خود میتواند احساس شاد بودن خود را کنترل کند. همچنین تحقیقات اخیر پیشنهاد دادهاند به همان صورت که میتوانیم با تمرین، عضلات خود را تقویت کنیم، برای افزایش سطح شادمانی خود نیز میتوانیم مهارتهایی را بیاموزیم.
پنج مهارت کلیدی شاد بودن در زندگی :
حس کردن (savoring):
"Savoring" یک راه سریع و آسان برای افزایش خوشبینی و کاهش استرس و هیجانات منفی است. در واقع تمرین حضور داشتن در لحظه و توجه به پدیدههای خوب اطراف است. اینکه بتوانید از یک تجربه خوب و ساده نهایت لذت را ببرید. این تجربه میتواند آماده کردن یک وعده غذایی، درنگ کردن برای ستایش غروب خورشید یا وقت گذراندن با دوستانتان باشد. اگر لذت بردن از لحظه و حس کردن تجربههای خوب با تمام وجود، عادت شما شود، شما به یک زندگی شاد دست خواهید یافت و رضایت بیشتری از زندگی خود خواهید داشت. یک تمرین خوب برای "savoring "نوشتن درباره تجربیاتتان است.
قدردانی (gratitude):
به سادگی میتوانیم کارهایی را که دیگران برایمان انجام دادهاند را شناسایی کنیم و قدردان آنها باشیم. قدردانی و سپاسگزاری فوق العاده عمل میکند، وجود ما را سرشار از خوشبینی کرده و حس زیاده خواهی ما را تعدیل میکند. علاوه بر آن که قدردانی، به روابط ما با کسانی که دوستشان داریم عمق میبخشد. هنگامی که احساس سپاسگزاری خود را به کسی نشان میدهیم او نیز محبت خود نسبت به ما را متقابلا ابراز میکند و همه این موارد باعث میشود احساس شاد بودن بیشتری داشته باشیم. بنابراین قدردانی کردن، فعالیت سادهای است که فواید شگفت انگیزی دارد تا حدی که میتواند کیفیت خواب ما را نیز افزایش دهد.
ارتباط برقرار کردن (socializing):
مطمئن شوید که هر روز زمانی را به تعامل کردن با دوستان، همکاران، همسایهها و خانواده خود اختصاص میدهید. تحقیقات نشان دادهاند تعامالات اجتماعی حال ما را خوب میکند. اگر زیادی در خود فرو میروید و در افکار خود غرق میشوید، تلاش کنید یک گفتگوی صمیمانه ترتیب دهید. پیشنهاد میکنیم به پادکست حال خوب تو روزای بد گوش فرا دهید.
در همین زمینه کارگاه روانشناسی اکت به شما بسیار کمک خواهد کرد:
همایش اکسیژن مبتنی بر روانشناسی اکت
همایش اکسیژن به شما در شاد بودن و شاد زیستن کمک میکند. همچنین با کمک این همایش میتوانید انگیزه خود را پیدا کنید تا با این نیروی محرکه قوی به سمت اهداف بزرگ خود حرکت کنید و در طول مسیر امید خود را از دست ندهید.
در صورتی که امکان شرکت در دوره را ندارید کتاب زیر را بخوانید :
کتاب تله شادمانی اثر راس هریس
دست از تقلا کردن بردار و زندگی کن
کتاب تله شادمانی روشهای منحصر به فردی دربارۀ موضوع رضایتمندی از زندگی و شادمانی با کمک درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بیان میکند. بخشیدن (forgive):
وقتی صحبت از بخشندگی میشود همه چیز غیرمنطقی به نظر میرسد.
واضح است که وقتی شما چیزی را به کسی میبخشید، او را خوشحال میکنید؛ اما جالب اینجاست که فردی که چیزی را میبخشد نسبت به فردی که آن را دریافت میکند، مزایای بیشتری به دست میآورد. تحقیقات بسیاری نشان داده است مهربان بودن، نه تنها باعث کاهش استرس و احساس عصبانیت میشود بلکه به طرز قابل توجهی احساس شاد بودن را افزایش میدهد. مهربان بودن و بخشندگی باعث میشود خود را با جهان مرتبط تر احساس کنیم و نسبت به تجربههای جدید پذیراتر باشیم.
استفن پست یک متخصص بیواتیکس و بنیانگذار مؤسسه تحقیق در زمینه عشق بیقید و شرط، از پیشگامان در مطالعه در زمینه نوع دوستی و شفقت است. پژوهش او نشان میدهد زمانی که چیزی را میبخشیم، همه چیز از رضایت از زندگی گرفته تا درک ما از خود و سلامت جسمانی خود به طور معناداری متاثر میشود، افسردگی کاهش مییابد، بهزیستی روانی افزایش مییابد و در نهایت مرگ به تعویق میافتد.
همدلی کردن (empathize):
همدلی، توانایی اهمیت دادن به دیگران و درک افکار، رفتارها و تصورات آنها است. یادگیری مهارت همدلی کردن با دیگران، به بهبود روابط ما کمک میکند و داشتن روابط قوی برای شاد بودن و شاد زیستن، امری ضروری است.
اگر با دیگران همدلی کنیم، کمتر آنها را قضاوت خواهیم کرد، کمتر آزرده، عصبانی یا نا امید و بردبارتر خواهیم شد. ریچارد دیویدسن استاد روانشناسی دانشگاه ویسکانسین-مدیسن، از اولین کسانی بود که نشان داد همدلی مهارتی است که همه ما میتوانیم آن را بیاموزیم.
مطالبی که ممکن است به آن علاقه داشته باشید
کتاب تله شادمانی اثر راس هریس
کتاب تله شادمانی اثر راس هریس شالودهای بسیار جذاب از اکت میباشد که به موضوع رضایتمندی از زندگی و شادمانی میپردازد.