چه موقع افسردگی پس از زایمان اتفاق میافتد و چگونه میتوانیم به راحتی از افسردگی پس از زایمان جلوگیری کنیم؟ در این مقاله با علائم و نشانههای افسردگی پس از زایمان و همچنین روشهای درمان آن آشنا خواهید شد. با ما در ادامهی مقاله همراه باشید.
اگر شما هم دچار افسردگی پس از زایمان شدهاید، یا میخواهید در مورد افسردگی پس از زایمان، علائم افسردگی پس از بارداری و همچنین درمان آن اطلاعات کسب کنید، در این مقاله همراه ما باشید.
چه موقع افسردگی پس از زایمان اتفاق میافتد؟
افسردگی بعد از زایمان یک اختلال روانی جدی بوده که شیوع آن میتواند در چند ماه اول پس از زایمان باشد، ضمنا این اختلال میتواند پس از سقط جنین یا مردهزایی نیز رخ دهد. افسردگی پس از زایمان باعث ایجاد احساسات غمگینی، پوچی و ناامیدی در شما میشود همچنین ممکن است در مراقبت و برقراری رابطه عاطفی با نوزاد خود، دچار مشکلات جدی شوید.
افسردگی پس از زایمان و احساس غم و اندوه بچهدار شدن دو مقوله جدا و متفاوت از هم هستند احساس غم و اندوه بچهدار شدن، در اغلب زنان در دو هفته اول پس از زایمان رخ میدهد.
احساسات اندوه پس از زایمان ممکن است باعث بهم ریختن وضعیت خواب، تحریکپذیری در خلق، گریههای شدید و افکار درهم و برهم شود. حتی این احساس ممکن است همزمان با احساسات خوشحالی ناشی از بچهدار شدن در هم آمیخته شود، اما این اندوه دو هفته پس از زایمان خود به خود درمان میشود، در حالی که علائم افسردگی بعد از زایمان تا ماهها بعد از زایمان میتواند ادامه داشته باشد.
در موارد معدودی ممکن است پس از زایمان فرد به گونهای شدیدتری از افسردگی پس از زایمان که به آن جنون پس از زایمان میگویند مبتلا شود فرد مبتلا به جنون زایمان، اعمال عجیب و غریبی ممکن است انجام دهد، چیزهایی را ببیند و بشنود که وجود ندارند و خود نوعی خطر برای نوزاد محسوب میشود در این صورت این بیماری فوریت درمان پیدا میکند، زیرا هم برای خودش و هم برای نوزاد ممکن است سبب ایجاد آسیب شود.
آیا جنسیت نوزاد بر افسردگی پس از زایمان موثر است؟
خیلی جالب است که بدانید، که محققان دریافتهاند که در زنانی که فرزند آنها پسر است، احتمال خیلی بیشتری برای ابتلا به افسردگی بعد از زایمان وجود دارد.
افسردگی پس از زایمان معمولا در یکی از هر ده زن اتفاق میافتد و نتایج مطالعات جدید نشان میدهد که یکی از عوامل مهم بروز آن داشتن نوزاد پسر است در واقع محققان انگلیسی، دریافتهاند که احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان در زنانی که صاحب پسر میشوند در مقایسه با آنهایی که فرزند دختر دارند، بیشتر است و مهمترین عامل در این میان، تغییر در تعادل شیمیایی مغز است همچنین نتایج نشان داد، افرادی هم که عوارض جسمی مرتبط با زایمان داشتهاند خطر افسردگی بعد از زایمان در آنها 74 درصد افزایش مییابد با این حساب تولد یک پسر و یا زایمان دشوار در افزایش ابتلا به افسردگی بعد از زایمان موثر است این مطالعه در بین 296 زن انجام شد و نشان داد مادرانی که فرزند پسر به دنیا آوردهاند، تقریبا دو برابر بیشتر احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان دارند و در مادرانی که مشکلات زایمان را داشتهاند این احتمال سه برابر میشود.
علائم و نشانههای افسردگی بعد از زایمان چیست؟
شروع و بروز افسردگی متفاوت است، گاهی از زمان بارداری خود را نشان میدهد و گاهی ممکن است یک سال پس از زایمان ظاهر شود به طور معمول افسردگی پس از زایمان با بروز چند علامت یا همه علامتهای زیر تشخیص داده میشود.
گریههای شدید
حالت افسردگی یا نوسانات خلقی شدید
مشکل برقراری پیوند عاطفی با نوزاد
عدم برقراری ارتباط با خانواده و دوستان
مختل شدن خواب و اشتها ( به صورت پرخوابی یا کمخوابی–پراشتهایی یا بیاشتهایی )
خستگی شدید و مداوم
کاهش علاقه یا از دست دادن کلی علاقه به فعالیتهایی که قبلا آنها را دوست داشته
احساس گناه و عذاب وجدان که نمیتواند مادر خوبی باشد
ناامیدی
بیقراری
اضطرابهای شدید
افکار خودکشی و آسیب زنی یا آسیب زدن به نوزاد
از دست دادن قوه تصمیم گیری و تمرکز
علامتهای جنون پس از زایمان:
روان پریشی و جنون پس از زایمان که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره کردیم گونهای نادر از افسردگی است که معمولا در هفته اول پس از زایمان ظاهر میشود علائم و نشانهها شدید هستند ممکن است چند علامت یا همگی علائم زیر را شامل شود:
گیجی و آشفتگی
افکار وسواسی بیمارگونه در مورد نوزاد
توهم شنوایی یا دیداری
هذیان
اختلالات خواب
تحریک پذیری خلقی و هیجانات بالا
تفکر و تلاش واقعی برای صدمه زدن به نوزاد
روان پریشی یا جنون پس از زایمان یک وضعیت اورژانسی است، درصورت عدم درمان به موقع منجر به افکار یا اعمال تهدید کننده برای مادر و نوزاد میشود ( درمان روانپزشکی و روانشناسی تواما باید انجام شود )
چگونه افسردگی پس از زایمان بر روی احساسات شما نسبت به نوزادتان اثر میگذارد؟
ممکن است در شما احساس گناه ایجاد شود زیرا آنقدری که باید و تصور میکردید نوزادتان را دوست ندارید. ممکن است واقعا او را دوست داشته باشید یا کلا او را دوست نداشته باشید. ممکن است به نوزاد خود احساس نزدیکی نکنید، و با او بیگانه باشید. شاید به سختی قادر به فهم نیازهای کودک شوید و احساسات او را بفهمید. شاید هم از نوزاد خود ناراحت باشید و او را در حال فعلی خود مقصر بدانید.
یکی از راههای سنجش میزان افسردگی، تست افسردگی بک میباشد. پیشنهاد میشود این پرسشنامه را همین حالا انجام دهید.
تست افسردگی بک (BDI) آیا مادرانی که دچار افسردگی پس از زایمان هستن به نوزاد خود آسیب میرسانند؟
اغلب مادران افسرده نگران هستند که مبادا واقعا بلایی بر سر نوزادشان بیاورند، یا او را به خطر بیندازند، یا از ترس بیتوجهی به او آسیبی بزنند گاهی حتی از فرط خستگی و کلافگی ممکن است ضربهای هم به او زده و یا تکان شدیدی به او بدهید اما خبر خوب اینکه اغلب مادران افسرده آسیبی به نوزاد خود نمیزنند بهتر است در خصوص افسردگی خود با همسر یا دوست نزدیک خود صحبت کنید دلیل امتناع مادران افسرده از صحبت کردن راجع به بیماری خود این است که میترسند اطرافیان نوزادش را از او بگیرند و فکر کنند که او صلاحیت نگهداری از نوزاد را ندارد اما در جریان بودن همسر یا افراد نزدیک شما و نوزادتان را از خطرات احتمالی حفظ میکند.
درمان افسردگی بعد از زایمان:
مثل هر اختلال دیگری در زمینه اختلال افسردگی پس از زایمان توصیه به پیشگیری از آن در زمان شروع بارداری و یا حتی قبلتر از آن میباشد با اصلاح نحوه تغذیه و گستردهتر کردن روابط اجتماعی تا حد زیادی میتوان از بروز آن جلوگیری کرد و با شناسایی عوامل خطر و پیش آگاهیهای منفی مثل وجود سابقه افسردگی قبلی در زایمان قبلی، چند قلو زایی و یا وجود سابقه افسردگی در مادر یا خواهر خود میتوانید احتمال بروز افسردگی را در زایمان خود پیش بینی و نسبت به پیشگیری از آن اقدام کنید. اما اگر افسردگی اتفاق افتاد چه میتوان کرد راهکارهای زیر به بهبود شرایط افسردگی پس از زایمان کمک میکند.
- تغذیه مناسب: برخوداری از منابع غنی ویتامین B امگا 3 و خوردن بعضی از غذاها و ادویهها مثل ماست و زردچوبه ( زردچوبه حاوی خواص ضد التهابی است زیرا التهاب به تنهایی باعث ایجاد بیثباتی و بیقراری میشود و ماست اثر تنظیم هورمونی دارد ) توصیه میشود.
- ورزش کردن: زمانی که هورمونها در بدن شما متوازن نباشند میتواند در شما چرخههای افسردگی و اضطراب ایجاد کند علل ایجاد افسردگی پس از زایمان هنوز هم در پردهای از ابهام قرار دارد اما یکی از روشهای درمان موثر ورزش اعلام شده است ورزش متابولیسم را فعالتر، انتشار سموم را کاهش و ترشح سروتونین و سایر هورمون شادی آور را تحریک میکند.
- خواب کافی: 8ساعت خواب کامل را قطعا در برنامه خود بگنجانید کم خوابی منجر به تغییرات قابل توجهی در عملکرد مغز و اعصاب میشود.
- شیر دادن نوزاد: شیر دادن نوزاد باعث استحکام پیوند عاطفی بین مادر و نوزاد میشود حتما نوزاد خود را از شیر خود تغذیه کنید به غیر از استحکام رابطه شیر دادن به نوزاد سبب ایجاد دلبستگی ایمن و رشد شخصیتی سالم در نوزاد میشود.
نتیجهگیری:
آموختیم که افسردگی بعد از زایمان یک اختلال روانی جدی بوده که شیوع آن میتواند در چند ماه اول پس از زایمان باشد و همینطور دانستیم که مادرانی که دارای فرزند پسر هستند بیشتر در معرض افسردگی پس از زایمان قرار میگیرند. در این مقاله با روشهای جلوگیری و درمان افسردگی پس از زایمان آشنا شدیم، راههای همچون: تغذیه مناسب، ورزش کردن، خواب کافی، شیر دادن نوزاد و ... .
پرفروشترین رمان کشور (کتابراه)
ستایش شده توسط دو تن از نویسندگان بزرگ جهان
ترجمه شده به دو زبان عربی و انگلیسی مطالبی که ممکن است به آن علاقه داشته باشید