مثبت گرایی سمی چیست؟ چگونه از شر آن در امان بمانیم

مثبت گرایی سمی چیست

برای همه ما ممکن است پیش آمد باشد که در رنج فرو رفته باشیم و لحظات سخت و دشواری را پشت سر بگذاریم اما از اطرافیان پیامی با مضمون مثبت باش دریافت کنیم. آیا تا بحال درباره مثبت گرایی سمی شنیده اید؟

با ما در مقاله پیش‌رو همراه باشید تا با مفهوم مثبت گرایی سمی و راه‌های در امان ماندن از آن آشنا شوید.

مثبت گرایی سمی چیست؟

مثبت گرایی سمی به معنای آن است که حتی در شرایطی که وضعیت دشوار و طاقت فرسا میباشد نیز فرد باید ذهنیت مثبت داشته باشد و ادامه دهد. این یک رویکردی است که فقط می‌خواهد نگاهی مثبت به زندگی داشته باشید. در حالی که خوش بین بودن به زندگی و درگیر شدن در تفکر مثبت فوایدی دارد، مثبت اندیشی سمی احساسات ناخوشایند را رد می‌کند تا شادی و مثبت اندیشی کذبی را در فرد ترویج دهد.
بدیهی است که داشتن ذهنیتی مثبت به زندگی برای سلامت روان مفید است. مشکل این است که زندگی همیشه روی مثبت به ما نشان نمیدهد. همه ما در زندگی احساسات و تجربیات دردناک را تجربه میکنیم. این احساسات، اگرچه اغلب ناخوشایند میباشند، اما مهم هستند و نیاز به احساس و برخورد آشکار و صادقانه دارند.
مثبت گرایی سمی، مثبت اندیشی را به یک احساس افراطی بیش از حد تعمیم می‌دهد. این نگرش فقط بر اهمیت خوش بینی تأکید نمی‌کند، بلکه هر گونه ردپایی از احساسات انسانی را که کاملاً شاد یا مثبت نیستند به حداقل می‌رساند و انکار می‌کند.

مثبت گرایی سمی

بیایید با احساسات ناخوشایند روبرو شویم. همه ما به عنوان انسان دارای نقایصی هستیم. ما از احساس ذلت حسادت، خشم، کینه، بی‌ارزشی، بی‌کفایتی و طمع رنج می‌بریم و بنابراین باید با آن‌ها روبرو شویم و بپذیریم زندگی می‌تواند طاقت فرسا، دردناک و ناکافی باشد. پس بیایید وانمود نکنیم که همه چیز فقط مربوط به حالات مثبت یا حالات خوب است و اعتبار تجربه واقعی انسانی را انکار نکنیم.
مثبت گرایی سمی انواع مختلفی دارد و به اشکال متفاوتی میتواند دیده شود. چند نمونه که ممکن است با آن مواجه شده باشید در اینجا آورده شده است:
وقتی اتفاق بد و نا خوشایندی می‌افتد، مانند از دست دادن شغل، افراد به شما می‌گویند که «مثبت فکر کن» یا «به جنبه‌های مثبت آن نگاه کن». در حالی که چنین نظراتی اغلب به معنای ابراز همدردی هستند، آن‌ها همچنین می‌توانند راهی برای خاموش کردن هر چیزی باشد که ممکن است بخواهید در مورد آنچه تجربه کرده‌اید بگویید.
پس از تجربه این چیزهای ناخوشایند، اشخاص به شما می‌گویند که "هر چیزی به دلیلی اتفاق می‌افتد." اغلب چنین جملاتی را بیان می‌کنند زیرا معتقدند آرامش بخش است، اما این نیز راهی برای اجتناب از درد است.

وقتی ابراز ناامیدی یا غمگینی می‌کنید، شخصی ممکن است به شما بگوید که "شادی یک انتخاب است." این نشان می‌دهد که اگر احساسات منفی دارید، پس تقصیر خودتان است که شاد بودن را انتخاب نکرده‌اید.
چنین اظهاراتی اغلب با نیت خوب است چرا که اشخاص نمی‌دانند چگونه همدل باشند. با این حال، مهم است که بدانیم این پاسخ‌ها می‌توانند برای شما مضر باشند.
در بدترین حالت، این نظرات در نهایت باعث شرمساری و سرزنش افرادی می‌شود که اغلب با موقعیت‌های فوق العاده دشواری دست و پنجه نرم می‌کنند.

مثبتگرایی سمی

چرا مثبت گرایی سمی مضر است؟

مثبت گرایی سمی می‌تواند به افرادی که روزهای سختی را پشت سر می‌گذارند آسیب برساند. چرا که افراد در چنین مواقعی به جای اینکه احساسات واقعی خود را به اشتراک بگذارند و حمایت بی‌قید و شرط را به دست آورند، احساسات خود را سرکوب کرده و نادیده می‌گیرند. از دلایلی که در این رابطه میتوان بیان کرد:

شرم آور است:

وقتی شخصی در سختی و ناراحتی است، باید بداند که احساساتش معتبر است، اما می تواند آرامش و عشق را در دوستان و خانواده خود بیابد. مثبت گرایی سمی به افراد میگوید که احساساتی که دارند قابل قبول نیستند.

باعث احساس گناه می‌شود:

این پیام را دنبال میکند که اگر راهی برای دستیابی به احساسات و هیجانات مثبت پیدا نمی‌کنید، دارید کار اشتباهی را انجام می‌دهید.

از احساسات اصیل انسانی جلوگیری می‌کند:

مثبت گرایی سمی همچون یک مکانیسم اجتناب عمل می‌کند. وقتی فرد درگیر این دسته رفتار می‌شود، به او اجازه می‌دهد از موقعیت‌های عاطفی که ممکن است باعث ناراحتی‌ واسترس او شود اجتناب کند.

از رشد جلوگیری می‌کند:

مثبت گرایی سمی باعث میشود از احساس چیزهایی که ممکن است دردناک باشند اجتناب کنیم، همچنین توانایی مواجه شدن با احساسات چالش برانگیز که در نهایت باعث رشد و پیشرفت ما میشود را از ما سلب می‌کند.

مانترای «فقط حالات مثبت» می‌تواند به‌ویژه در مواقع پریشانی‌های شخصی به صورت شدیدی تکرار شود. وقتی افراد با موقعیت‌هایی مانند مشکلات مالی، از دست دادن شغل، بیماری یا از دست دادن یکی از عزیزان کنار می‌آیند، گفتن اینکه باید به جنبه‌های مثبت نگاه کنند، می‌تواند کاملاً بی‌رحمانه به نظر برسد.
می‌توان در مواجهه با تجربیات و چالش‌های سخت خوش بین بود. اما به افرادی که دچار آسیب روحی می‌شوند نیازی نیست که بگوییم مثبت بمانند و یا احساسی را در آن‌ها به وجود آوریم که به دلیل نداشتن چشم انداز مورد قضاوت قرار می‌گیرند.
مثبت اندیشی سمی نه تنها با قرار دادن پایه خوش بینی بر روی روان فرد، بلکه با انکار احساسات انسانی، تفکر مثبت را به حد افراط می‌برد. این می‌تواند به نوعی شرمساری تبدیل شود زیرا سیگنالی ارسال می‌کند که احساسات ما اشتباه است. همچنین می‌تواند باعث احساس گناه شود.

علائم مثبت گرایی سمی

 با علائم مثبت گرایی سمی بیشتر آشنا شوید

 یادگیری علائم مثبت گرایی سمی می‌تواند به شما در شناسایی هر چه بهتر این نوع رفتار کمک کند. برخی از علائم عبارتند از:

  • از بین بردن مشکلات به جای مواجهه با آن‌ها

  • احساس گناه از غمگینی، عصبانیت یا ناامیدی

  • پنهان کردن احساسات واقعی خود در پشت نقل قول‌های احساسی خوب که از نظر اجتماعی قابل قبول به نظر می‌رسند.

  • شرمساری در مواقعی که نگرش مثبتی ندارند

  • تلاش برای "غلبه بر" احساسات دردناک

چگونه از مثبت گرایی سمی در امان بمانیم؟

اگر دچار مثبتگرایی سمی شده‌اید کارهایی وجود دارد که می‌توانید برای ایجاد یک رویکرد سالم‌تر آنها را تمرین نمایید انجام دهید. برخی از این راهکارها عبارتند از:

احساسات منفی خود را مدیریت کنید و از انکار آنها خودداری کنید.

احساسات منفی در صورت عدم کنترل می توانند باعث استرس شوند، اما همچنین می توانند اطلاعات مهمی را ارائه دهند که منجر به تغییرات سودمند در زندگی شما شود.

در همین زمینه کارگاه روانشناسی اکت به شما بسیار کمک خواهد کرد:

روانشناسی اکت
دوره روانشناسی اکت (همایش اکسیژن)
همایش اکسیژن علی میرصادقی مبتنی بر روانشناسی اکت میباشد. این کارگاه روانشناسی با درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش یا همان اکت به شما کمک می‌کند که ذهن آگاهی و تمرکز خود را افزایش دهید و بسیاری از مشکلات به ظاهر حل نشدنی زندگی خود را حل کنید.

در مورد آنچه احساس می‌کنید واقع بین باشید.

زمانی که با یک موقعیت استرس زا روبرو هستید، طبیعی است که احساس استرس، نگرانی یا حتی ترس داشته باشید. از خودتان توقع زیادی نداشته باشید.

اینستاگرام علی میرصادقی

وقتی کسی احساسات ناخوشایندی را بیان می‌کند، او را با عبارات مسموم مورد خطاب قرار ندهید.

در عوض، به او اجازه دهید تا بداند آنچه احساس می‌کند طبیعی است و شما برای گوش دادن در آنجا هستید.

پیشنهاد ویژه ما، دوره شکوفایی به همراه ۱۰ جلسه مشاوره:

دوره ۸۰ ساعته شکوفایی
دوره هشتاد ساعته غیرحضوری در ۸ ترم | شکوفایی
این دوره مبتنی بر روانشناسی مثبت‌نگر و بر اساس آموزه‌های رئیس سابق انجمن روانشناسی آمریکا و پدر روانشناسی مثبت‌نگر (دکتر مارتین سلیگمن) می‌باشد و اکثر درس‌های آن توسط پژوهش‌های فرا تحلیل و دانشگاهی به اثبات رسیده است.

در صورتی که امکان شرکت در دوره را ندارید کتاب زیر را بخوانید :

راهبی که فراری اش را فروخت
کتاب راهبی که فراری اش را فروخت

کتاب راهبی که فراری‌اش را فروخت ، روزنه‌ای از بعد برتر وجودتان را برای شما به نمایش میگذارد، روزنه‌ای که هیچ‌گاه به آن توجهی نکرده‌اید. 
این کتاب یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های بین‌المللی است و در حال حاضر به ۷۰ زبان مختلف ترجمه شده است.

  • نویسنده : اکرم افروخته | مترجم زبان انگلیسی
    • امتیاز :
    • 0
    • 0
  • تعداد مشاهده : 4687 بار
  • مشاهده نظرات کاربران
  • تاریخ انتشار : 1401/01/16
نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.