معرفی رشته مهندسی شهرسازی و گرایش ها

مهندسی شهرسازی

شهرسازی در یک تعریف عام عبارت است از مداخله و تنظیم فضا و فعالیت به منظور بهبود کیفیت زندگی ساکنان. شهرسازی عبارت است از مطالعهٔ طرح‌ریزی و توسعهٔ شهرها با در نظر گرفتن احتیاجات اجتماعی و اقتصادی با توجه به، به حداقل رساندن مشکلات شهری و پاسخ‌گویی به نیازهای عمومی جمعیت شهری.

مشاوره تحصیلی خصوصی
جهت ثبت نام در مشاوره تحصیلی به سبک علی میرصادقی، عدد 66 رو به 3000909030 بفرست!!

با سایر رشته ها آشنا شوید: معرفی رشته های دانشگاهی ریاضی فیزیک

تعریف رشته مهندسی شهرسازی

معرفی مهندسی شهرسازی برای افرادی که به ساخت و ساز فضای شهری علاقه دارند و از انجام کارها و پروژه های عملی لذت می برند، مهندسی شهرسازی یک انتخاب جذاب خواهد بود. داوطلبان کنکور ریاضی اگر به این رشته علاقه داشته باشند می توانند برای تحصیل در دانشگاه این رشته را انتخاب کنند و بعد از فارغ التحصیلی در این حوزه مشغول به فعالیت شوند. در بسیاری از کشورها در سال های اخیر توجه ویژه ای به مقوله شهرسازی می شود و به همین دلیل اهمیت این رشته نسبت به قبل چند برابر شده است در همین راستا مهندسان شهرسازی با توجه به مشکلات شهری راه حل هایی برای حل معضلات پیشنهاد می دهند و در صدد رفع این مشکلات هستند.  شهرسازی عبارت است از، مطالعه، طرح ریزی و توسعه شهرها با در نظرگرفتن نیازهای اجتماعی و اقتصادی و کمک در حل معضلات شهری در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما با افزایش جمعیت معضلات شهری بیشتر شده و با توجه به اهمیت این موضوع در دنیای امروز، وجود متخصصان شهرسازی برای حل مشکلات شهری بسیار لازم و ضروری است.

انتخاب رشته به سبک علی میرصادقی

جهت ثبت نام در انتخاب رشته به سبک علی میر صادقی کلیک کنید.

کار مهندس شهرسازی چیست؟

- تهیه طرح ها و نقشه های شهری و منطقه ای
- انجام پروژه های طراحی، ساخت محوطه ها و تفکیک اراضی
- تایید نقشه های ساخت و ساز
- نظارت بر اجرای پروژه های ساختمانی و شهرسازی
- دادن مشاوره به مدیران و مسئولان در امور شهری
- طراحی و برنامه ریزی برای ایجاد انواع شهرک های مسکونی، تجاری و صنعتی
- برنامه ریزی و طراحی شهرهای جدید
- بررسی نتایج و اثرات انواع پروژه های عمرانی روی مسائل شهری و شهرنشینی
- برنامه ریزی و مدیریت سیستم حمل و نقل شهری و تلاش جهت توسعه آن
- طراحی اولیه یا مجدد خیابان ها و معابر با هدف افزایش ایمنی و راحتی همه افراد جامعه و کاهش ترافیک و ازدحام
- برنامه ریزی و اخذ تدابیری برای کاهش اثرات سوء زندگی شهری
- مکان یابی عناصر و کاربریهای گوناگون شهری

مهندسی شهرسازی

بازارکار، آینده شغلی رشته مهندس شهرسازی

زمینه های کاری مهندس شهرسازی در کشور بسیار متفاوت و متنوع است. مهندس شهرسازی می تواند در سازمانهای وابسته به مسائل سکونتی و شهری از جمله وزارت راه و شهرسازی، سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت عمران شهرهای جدید، مراکز تحقیقاتی مسکن و شهرسازی، استانداریها، بنیاد مسکن، شهرداریهای مناطق و نواحی شهری و سازمانهای وابسته به آنها مانند دفاتر نوسازی بافتهای فرسوده، سازمان نوسازی، سازمان زیباسازی شهری و سازمانهای پیشگیری از مدیریت بحران استخدام شوند. همچنین فعالیت در بخش خصوصی - در شرکتهای مهندسین مشاور شهرسازی، معماری، برنامه ریزی منطقه ای و  ... زمینه شغلی مناسب دیگری برای مهندسان شهرسازی می باشد.  در صورت داشتن سرمایه، تجربه و سایر شرایط لازم، مهندس شهرسازی می تواند به طور مستقل به تاسیس شرکت مهندسی مشاور شهرسازی بپردازد. مهندس شهرسازی برای اینکه بتواند مجوز لازم برای فعالیت در بسیاری از بخش ها را داشته باشد، باید از سازمان نظام مهندسی پروانه اشتغال به کار دریافت کند.  مهندس شهرسازی ۳ سال پس از فارغ التحصیلی می تواند در آزمون حرفه ای سازمان نظام مهندسی که به صورت سراسری در استانها انجام می گیرد، شرکت کرده و به شرط قبولی در آزمون و ارائه سوابق کارآموزی مناسب پروانه اشتغال به کار مهندسی دریافت کند. یکی از کارهایی که مهندس شهرسازی می تواند انجام دهد، این است که به عنوان کارشناس رسمی دادگستری به حل پرونده های مرتبط به حوزه کاری خود بپردازد. برای این امر باید در آزمون مربوطه که در هر نوبت شرایط آن اعلام می گردد، شرکت کرده و مدرک کارشناس رسمی از دادگستری دریافت کند.  با توجه به روند رو به رشد توسعه شهرها در کشور و لزوم بکارگیری متخصصان شهرسازی جهت برنامه ریزی، طراحی و اجرای پروژه های مرتبط، پیش بینی می شود در سال های آتی بازارکار  و فرصت های شغلی مناسبی پیش روی مهندسان شهرسازی باشد.

معرفی۶ محور اصلی  رشته شهرسازی:

  •  برنامه ریزی شهری

  • برنامه ریزی حمل و نقل

  •  برنامه ریزی منطقه ای

  •  برنامه ریزی شبکه های زیرساختی

  • برنامه ریزی محیط زیست

  •  طراحی شهری

مهندسان شهرساز با توجه به این ۶ محور اصلی، برای حل معضلات شهری برنامه ریزی کرده و اقدام می کنند. با توجه به این که این رشته دروس عملی هم دارد، توانایی طراحی، قدرت تخیل و درک فضا از جمله توانایی های است که به دانشجو آموز داده می شود و اگر خود دانشجو از قبل این مهارت ها را داشته باشد، مسلما انجام پروژه های عملی برای او آسان تر خواهد بود. علاقه به مفاهیم هنری و تکنیکی و انجام کارهای فنی مانند نقشه برداری و مدلسازی به موفقیت دانشجو در این رشته کمک می کند. دانشجویان این رشته باید در کار با کامپیوتر، ریاضیات (به خصوص آمار) و زبان انگلیسی قوی باشند تا در رشته شهرسازی موفق تر عمل کنند.

میزان استخدام مهندس شهرسازی در برخی از کشورهای جهان:

پیش بینی ها نشان می دهد بین سال های ۲۰۱۰  تا ۲۰۲۰، میزان استخدام مهندس شهرسازی رشد ۱۶ درصدی خواهد داشت. در حالی که این عدد برای متوسط مشاغل ۱۴ درصد خواهد بود. استرالیا در بازه زمانی ۵ سال گذشته میزان استخدام مهندس شهرسازی رشد ۲۶.۱ درصدی داشته است. در حالی که میزان این رشد برای متوسط مشاغل ۷.۸ درصد بوده است.  برای سال های آتی نیز رشد متوسطی در میزان استخدام مهندسان شهرسازی پیش بینی شده است. درآمد مهندس شهرسازی مهندس شهرسازی که در بخش دولتی استخدام شود، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کند. در بخش خصوصی شرایط کمی متفاوت بوده و این مهندسان درآمدهای مختلفی کسب می کنند. تخصص، تجربه و مهارت از عوامل مهمی است که در بخش خصوصی بسیار مدنظر کارفرماها قرار می گیرد. با توجه به میزان تفاوت مهندسان شهرسازی در این موارد، درآمدهای آنها نیز با هم فرق دارد. بدیهی است هرچه فرد توانمندتر، متخصص تر و فعال تر باشد، درآمد بهتر و بالاتری کسب خواهد کرد. مهندس شهرسازی که به صورت مستقل شرکت مهندسی مشاور تاسیس می کند، با توجه به کیفیت خدمات، تعداد مشتریان و میزان فعالیتی که دارد، درآمد کسب خواهد کرد.

مقاطع تحصیلی رشته مهندسی شهرسازی

امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی شهرسازی تا مقطع دکتری وجود دارد.

گرایش های کارشناسی ارشد رشته مهندسی شهرسازی

- برنامه ریزی شهری

- طراحی شهری

- مدیریت شهری

- برنامه ریزی منطقه ای

گرایش های دکتری رشته مهدسی شهرسازی

- شهرسازی

- شهرسازی اسلامی

- برنامه ریزی شهری

- طراحی شهری

- مدیریت شهری

فرصت های شغلی رشته مهندسی شهرسازی

مهندس شهرسازی می تواند در سازمان های وابسته به مسائل سکونتی و شهری از جمله وزارت راه و شهرسازی، سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید، مراکز تحقیقاتی مسکن و شهرسازی، استانداری ها، بنیاد مسکن، شهرداری مناطق و نواحی شهری و سازمانهای وابسته به آن ها مانند دفاتر نوسازی بافت های فرسوده، سازمان نوسازی، سازمان زیباسازی شهری و سازمان  پیشگیری از مدیریت بحران استخدام شود.همچنین فعالیت در بخش خصوصی، در شرکت های مهندسان مشاور شهرسازی، معماری و برنامه ریزی منطقه ای از زمینه های شغلی مناسب دیگری برای مهندسان شهرسازی است. در صورت داشتن سرمایه، تجربه و سایر شرایط لازم، مهندس شهرسازی می تواند به طور مستقل به تاسیس شرکت مهندسی مشاوره شهرسازی بپردازد.

 میزان درآمد مهندس شهرسازی در برخی از کشورهای جهان

  •  آمریکا متوسط درآمد سالیانه مهندس شهرسازی در سال ۲۰۱۳، حدود ۵۳.۰۰۰  دلار می باشد.

  •  استرالیا متوسط درآمد سالیانه مهندس شهرسازی در سال ۲۰۱۳، معادل ۵۶.۲۰۰ دلار آمریکا می باشد.

  •  انگلستان متوسط درآمد سالیانه مهندسان شهرسازی در سال ۲۰۱۳،  معادل ۴۳.۵۰۰ دلار آمریکا می باشد.

  • کانادا درآمد متوسط سالانه مهندس شهرسازی در سال ۲۰۱۳، معادل ۵۶.۸۰۰ دلار آمریکا می باشد.

دانشگاه هایی که رشته مهندسی شهرسازی دارند؟

دانشگاه های

 تهران
 هنر اسلامی تبریز
 هنر تهران
 خوارزمی تهران
 فردوسی - مشهد
 شیراز
 بین المللی امام خمینی(ره) - قزوین
 هنر اصفهان
 مازندران - بابلسر
 گیلان - رشت
 یزد
 بجنورد
 سمنان
 غیرانتفاعی رسام - کرج
 مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا
 لرستان - خرم آباد
 خلیج فارس - بوشهر
 ارومیه
 کردستان - سنندج
 غیرانتفاعی صنعتی سجاد - مشهد
 بوعلی سینا - همدان (محل تحصیل کبودر آهنگ)
 سلمان فارسی - کازرون
 صنعتی جندی شاپور - دزفول
 مرکز آموزش عالی لار

مهندسی شهرسازی

در همین زمینه بیشتر بخوانید: آشنایی با رشته مهندسی عمران

واحد های درسی رشته مهندسی شهرسازی

تعداد کل واحدهای درسی: 140 واحد
دروس عمومی: 21 واحد
دروس پایه: 32 واحد
دروس اصلی: 42 واحد
دروس تخصصی: 31 واحد
دروس اختیاری: 14 واحد

دوره مجازی مدیریت آزمون

نظر دانشجوی رشته مهندسی شهرسازی

نریمان دهقان، دانشجوی رشته مهندسی شهرسازی دانشگاه هنر

این رشته هم اکنون در سطح جهانی دارای بازار کار فراوانی است و به علت نوپا بودن و هم‌چنین به علت آن که دارای زمینه‌های کاری متفاوت و متنوعی است، هنوز بازار کار آن اشباع نشده است.

زمینه‌های کاری رشته مهندسی شهرسازی در ایران بسیار متفاوت و متنوع است. در بخش دولتی، در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، شهرداری‌ها، وزارت کشور، استانداری‌ها و سایر ارگان‌های وابسته به وزارت کشور، وزارت مسکن و شهرسازی و… و در بخش خصوصی، در شرکت‌های مهندسین مشاور شهرسازی، معماری، برنامه ریزی منطقه ای و … .

دانشجوی رشته ی شهرسازی باید اطلاعات عمومی خوبی داشته باشد و در دانشگاه نیز به این اطلاعات عمق و وسعت بیش‌تری ببخشد.

مهندسی شهرسازی

توانایی های لازم برای رشته مهندسی شهرسازی

دانشجویان رشته مهندسی شهرسازی باید قدرت تخیل، دید هندسی و درک خوبی از فضا داشته باشند و در طراحی بسیار توانمند باشند. آنها باید هم به مفاهیم هنری مثل طراحی و روانشناسی رنگ ها و هم به مفاهیم تکنیکی و اصول فنی کار مثل نقشه برداری و مدلسازی علاقمند باشند. همچنین باید در ریاضیات به خصوص آمار، زبان انگلیسی و استفاده از کامپیوتر قوی باشند.

منبع: سایت میوه زندگی


برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد 
۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.

نظرات کاربران
مائده

مبشه در مورد رشته اقتصاد هم توضیح بدهید

3 1

مدير سيستم

سلام مائده عزیز
ممنون که مقالات ما رو پیگیری می کنی.
حتما تو اولین فرصت درباره معرفی رشته و بازار کار رشته اقتصاد هم صحبت می کنیم تا شما استفاده کنید.

3 0

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.