چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم + راه های تقویت حافظه

راه های تقویت حافظه

خیلی از دانش آموزان و نوجوانان با این سوال درگیرند که چرا درس از یادمان می رود. فراموش کردن درس ها یکی از مشکلاتی است که می تواند ریشه در بسیاری از مسائل داشته باشد: اضطراب، خواب ناکافی، مشغولیت ذهنی با مسائل متفرقه، شرایط محیطی و خانوادگی دشوار و ... در این شرایط ما می خواهیم سریع بفهمیم چگونه درس را حفظ کنیم که از یادمان نرود. اما راستش عاقبت حفظ کردن مطالب هم گاهی اوقات فراموشی است. چون ما نیاز داریم مطالب را به صورت عمقی یاد بگیریم تا بعدا برای کنکور هم طوری درس بخوانیم که فراموش نکنیم. 

اما چطور باید وسط این همه درس که سرمان ریخته، راهکار فراموش نکردن درس ها را هم پیدا کنیم؟ شاید این کار پروسه ی زمان بری باشد و به مشاوره تحصیلی نیاز داشته اشید اما فعلا، همین مطلب به شما کمک زیادی می کند.


فهرست مقاله

  • چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم؟

  • چگونه درس بخوانیم که یادمان نرود؟

  • چگونه مطالعه کنیم که فراموش نکنیم؟

  • چگونه درس بخوانم که در ذهنم بماند؟

چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم؟

بیاید همونطور که گفتیم، برای درک بهتر تکنیک هایی که میتونیم برای افزایش و تقویت حافظه مون استفاده نیم، اول ببینیم مراحل طی شدن فرآیند ثبت یه نکته تو حافظه چجوریه. درک کردن مراحلی که یه مطلب تو مغز ما طی میکنه تا یادمون نره، بهمون کمک میکنه تا فارغ از استفاده از تکنیک ها، وقتی برامون سوال میشه چگونه چگونه درس بخوانم که در ذهنم بماند، خودمون بتونیم یه سری راه متناسب پیدا کنیم. 

مرحله 1: خلق حافظه

مغز ما سیگنال هایی با یک الگوی خاص در رابطه با وقایعی که تجربه می کنیم می فرستد و بین نورون های ما ارتباطی به وجود می آورد که سیناپس ها نامیده می شوند.

مرحله 2: تثبیت حافظه

پس از خلق حافظه اگرهیچ کار دیگری نکنید حافظه به زودی پاک خواهد شد. تثبیت حافظه ، روند سپردن چیزی به حافظه بلند مدت است که بتوان آن را بعدها هم به یاد آورد. قسمت اعظم این روند وقتی که خوابیم اتفاق می افتد. مغز ما در زمان خواب همان الگوی فعالیت مغزی را بازسازی کرده و سیناپس هایی که در طول روز به وجود آمده بود را تقویت می کند. پس بسیاری از اوقات که می پرسید چرا هرچی درس میخونم نتیجه نمیگیرم، جواب سوالتان را باید در درس خواندن بیش از حد و کمخوابی شب های امتحان جستجو کنید. بدون خواب کافی، مغز هیچکس فرصت ذخیره کردن اطلاعات را ندارد.

مرحله 3: بازیابی حافظه

بازیابی حافظه ، فکری است که ما هنگام صحبت درباره خاطراتمان یا از بین رفتن آن داریم. اگر در طول زمان خاطره ای را تقویت کنیم، به یاد آوردن آن خاطره آسان تر می شود و هر بار که ما آن را از حافظه بازیابینی کنیم، همان الگوی فعالیت مغزی رخ داده و ارتباط را قوی تر می کند.

راه های تقویت حافظه

با تکنیک های تقویت حافظه برای درس خواندن آشنا شوید.

چگونه درس بخوانیم که یادمان نرود؟

حالا که فهمیدیم حافظه چیست و چگونه شکل میگیرد، وقتش شده است ببینیم چگونه مطالعه کنیم که فراموش نشود. برای پاسخ دادن به این سوال، یک سری تکنیک های کلی وجود دارد که هرکسی به سبک خودش و با روشی که برای او مفید است، این تکنیک ها را به طور منحصربفردی در درس خواندن به کار بگیرد.

تقویت حافظه با تفکر

حافظه فعال تقریبا شبیه دفترچه یادداشت مغز شماست، جایی که اطلاعات جدید موقتا نگهداری می شوند.

هنگامی که نام کسی یا آدرسی که می خواهید بروید را می شنوید، این اطلاعات را در حافظه فعالتان نگه می دارید تا اینکه کارتان با این اطلاعات تمام شود. اگر این اطلاعات بیشتر از این برایتان استفاده ای نداشته باشد، مغزتان اجازه می دهد به کل پاک شوند. اما اگر استفاده داشته باشند، به حافظه بلند مدت سپرده می شوند. آنجا می توانند تقویت شده و بعدا به یاد آورده شوند. حافظه فعال چیزی است که هر روز استفاده می کنیم. پس اگر آن را تقویت کنیم، زندگی روزانه ما را خیلی راحت تر می کند. در اکثر بالغین این حافظه در حدود حداکثر 7 مورد را می تواند در خود نگه دارد. اگر شما از ظرفیت حداکثری حافظه تان استفاده نمی کنید، مدیتیشن و تفکر عمیق می تواند شما را در تقویت حافظه یاری دهد. تحقیقات نشان داده شرکت کنندگانی که قبلا هیچ تجربه ای در مدیتیشن نداشته اند، تنها در 8 هفته توانستند حافظه فعالشان را بهبود بخشند. مدیتیشن با قدرت خود به ما کمک می کند تمرکز کنیم، همچنین پس از 2 هفته اثرات مثبت اثبات شده ای روی نمرات آزمون های استاندارد و تقویت حافظه فعال داشته است.

آیا واقعا دبیرستان دخترانه مدبران بارسا، بهترین دبیرستان تهران است؟

شاید برایتان سوال باشد که این نکته چه کمکی به شما میکند تا بدانید چگونه درس بخوانیم که یادمان نرود. جواب سوال شما میتواند خیلی گسترده باشد. گفتگو با دوستان در مورد مباحث درسی یا اینکه در زندگی واقعی و اطرافتان دنبال نمونه هایی از نکات درسی بگیرید، مثال های خوبی از تفکر عمیق هستند. احتمالا تابحال برایتان پیش آمده که با یک دوست در مورد یکی از نکات درسی شوخی کرده باشید و بعد دیگر تا ابد آن نکته در خاطرتان حک شده باشد.

راه های تقویت حافظه

چرا هرچی میخونم یاد نمیگیرم؟ اصلا به درس خوندن علاقه دارم؟

با مطالعه کتاب درس نخون از دکتر علی میرصادقی، راحت تر جواب سوالتو پیدا کن.

چگونه مطالعه کنیم که فراموش نکنیم؟

تاثیر تغذیه مناسب در یادگیری

تغذیه یکی از مهم ترین عواملی هست که می تونه به تقویت حافظه کمک کنه. اول از همه بگیم که باید غذاهای سالم بخورید. استفاده از یک رژیم غذایی سالم و مناسب نه تنها برای جسم تان مفید است، بلکه برای مغز و تقویت حافظه نیز لازم است. بر طبق نظرات آکادمی عصب شناسی آمریکا، خوردن میوه ها و سبزیجاتی که حاوی میزان زیادی آنتی اکسیدان هستند، مثل توت ها، مرکبات، اسفناج، هویج، کلم بروکلی، گوجه فرنگی و سیب زمینی شیرین می تواند تا 11 درصد باعث تقویت حافظه شود. تحقیق دیگری نشان می دهد که آنتی اکسیدان ها موجود در ذغال اخته و انواع میوه های جنگلی و انگور می تواند توانایی ارتباط سلول های مغزی را با یکدیگر بالا برده و موجب تقویت حافظه شود. 

ویتامین های گروه B را فراموش نکنید. از ویتامین های B در بسیاری از عملیات متابولیک بدن استفاده می شود و برای سلامتی عمومی بدن بسیار لازم هستند. در رابطه با تقویت حافظه دو تا از این ویتامین ها اهمیت بیشتری پیدا می کنند: ویتامین B12 و اسید فولیک. ویتامین B12 برای حفظ غلاف میلین (ماده سفید چربی که غلاف بعضی اعصاب را می پوشاند و باعث می شود که به درستی کار کنند) مفید می باشد. اسید فولیک هم ماده بسیار موثری برای مغز است که باعث بهتر کار کردن انتقال دهنده های عصبی می شود. اگر میزان اسید فولیک مغز کم شود، احتمال از دست رفتن حافظه بیشتر می شود.

در رابطه با تاثیر مصرف کافئین روی تقویت حافظه گفته می شود اگر قبل از یادگیری یک موضوع جدید کافئین مصرف کنید، حافظه تان بهبود پیدا می کند. البته این موضوع قابل بحث است. بسیاری از تحقیقات اثرات ناچیزی از مصرف کافئین قبل از ایجاد حافظه جدید یافته اند. بنابراین فقط صبح ها برای شروع روزتان قهوه نخورید؛ یک قهوه کوچک در طول روز می تواند به بهتر نگه داشتن چیزهایی که یاد می گیرید در ذهنتان کمک کند و باعث تقویت حافظه شما شود.

برای شرکت در دوره غیرحضوری اکت نوجوان و افزایش دادن روحیه ها مهارت هات آماده ای؟

چگونه درس بخوانم که در ذهنم بماند؟

ورزش و تقویت حافظه

احتمالا از همان اول که شروع به خواندن این مقاله کردید، منتظر بودید به این مورد برسید. ورزش کردن نه تنها در سلامت جسمانی مؤثر است، بلکه موجب تقویت حافظه نیز می‌شود. مطالعه روی مغز موش ها و انسان ها نشان داده است که تمرینات منظم می توانند بازیابی حافظه را بهبود ببخشند. ثابت شده است که ورزش و تناسب اندام در افراد مسن به کند شدن روند کاهش حافظه کمک می کند. جالب این جاست که برای دستیابی به این منظور، نیازی به ورزش های ممتد و حرفه ای نیست. 40 دقیقه ورزش هوازی، 3 بار در هفته به مدت یک سال می تواند سایز هیپوکامپوس یک فرد بالغ را به اندازه 2 درصد افزایش دهد.
بنابر نتیجه تحقیقات دانشگاه ایلینوی، این عمل باعث تقویت حافظه می شود. البته دانشمندان هنوز علت این افزایش حجم با ورزش های هوازی را متوجه نشده اند. راه رفتن تند، دوچرخه سواری با شدت متوسط، دویدن نرم و شنا نمونه هایی عالی از ورزش های هوازی هستند. تمرینات استقامتی نیز برای نوسازی نورون ها بسیار مفید هستند.
انجام تمرینات دوره ای با شدت بالا یا تمرینات استقامتی به نحوی که ضربان قلب 80 تا 85 درصد بیشتر از ضربان قبلی باشد، سطح هورمون های وابسته به سلامت مغز را به بالاترین حد ممکن می رساند. بهتر است این تمرینات در2 جلسه 30 دقیقه ای انجام شوند. ورزش های گروهی مثل فوتبال برای این منظور عالی هستند. چون علاوه بر ویژگی های ورزشی، به دلیل ذات اجتماعی خود فواید بیشتری برای مغز خواهند داشت.

برای اطلاع بیشتر مقاله نقش ورزش در سلامتی دانش آموزان را مطالعه کنید.

راه های تقویت حافظه

تاثیر خواب روی تقویت حافظه

سال‌هاست که دانشمندان تأکید می‌کنند، خواب کافی برای یادگیری مطالب جدید و تقویت حافظه بسیار مهم است. تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که یک چرتِ کوتاه بعد از یادگیری، به شما کمک می‌کند مطالب را بسیار سریع ‌تر به خاطر بسپارید و بهتر به یاد بیاورید.

از شرکت کنندگان یکی از بررسی ها خواسته شد برای اندازه گیری قدرت حافظه شان، کارت های تصویر سازی شده ای را به خاطر بسپارند. بعد از به خاطر سپردن دسته ای از کارت ها یک استراحت 40 دقیقه ای به همه ی آن ها داده شد. نیمی از آن ها در این زمان خوابیدند و نیمی دیگر بیدار ماندند. بعد از این استراحت هر دو گروه مورد آزمایش قرار گرفتند. محققان متعجبانه دیدند آن هایی که خوابیده بودند به شکل قابل توجهی آزمون را بهتر انجام دادند و 80 درصد آن ها پاسخ درست را انتخاب کردند. درحالی که گروهی که نخوابیده بودند، تنها 60 درصد موارد را درست پاسخ داده بودند. تحقیقات نشان می دهد که وقتی موضوعی برای اولین بار به مغز وارد می شود، هنوز شکننده است و به راحتی فراموش می شود؛ به خصوص اگر از مغز خواسته شود تا در همان لحظه چیزهای بیشتری به خاطر بسپرد. خواب کوتاه و چرت زدن، موضوعات را به سمت نئوکورتکس ها هدایت می کند. جایی که ذخیره دائمی تر صورت می گیرد و به این ترتیب از جایگزین شدن آن ها جلوگیری می شود.  برای آشنایی با بهترین دبیرستان دخترانه نهران کلیک کنید.

نه تنها خوابیدن بعد از یادگیری بخش مهمی از فرآیند ایجاد و تقویت حافظه است، خوابیدن قبل از یادگیری مسائل جدید هم از اهمیت بالایی برخوردار است. تحقیقات نشان داده است که محرومیت از خواب می تواند روی توانایی ما برای سپردن چیزهای جدید به حافظه و تثبیت آن ها اثر بگذارد.

کتاب برنامه ریزی با دوربین مداربسته

تاثیر تمرکز روی قدرت حافظه

تمرکز ، یکی از مولفه‌های اصلی تقویت حافظه است. برای اینکه اطلاعات از حافظه‌ کوتاه ‌مدت به حافظه‌ بلند‌ مدت شما منتقل شوند، باید به صورت فعّال و مستمر به این اطلاعات توجه کنید. سعی کنید مطالب جدید را در شرایطی یاد بگیرید که هیچ عاملی (مثل تلویزیون، موسیقی و …) تمرکز شما را به هم نمی‌ زند.

اگر موقع درس خوندن حواست پرت میشه؟!

این مقاله رو از دست نده: راه های افزایش تمرکز هنگام درس خواندن

بیشتر افراد گمان می کنند که تمرکز ، یک امر ذاتی بوده و تغییر آن غیرممکن است؛ در حالی که تمرکز ، یک امر اکتسابی است و باید هر روز پرورش و جهت داده شود و هر کس با هوش عادی خود می تواند به آن دست یابد؛ پس گفتن این جمله که «من ذاتا آدم حواس پرتی هستم»، کاملاً غلط است و همین ذهنیت نادرست، باعث می شود تا انسان نتواند از تمرکزی عالی برخوردار شود. همه افراد، توانایی تمرکز دارند؛ چون تمرکز ، امری نسبی است و کسی نمی تواند ادعا کند که کاملاً حواس پرت است و یا همیشه تمرکز حواس دارد. همن طور که می توان حافظه را تقویت کرد ، قدرت تمرکز نیز می تواند افزایش شود. در مورد بهترین دبیرستان دخترانه در نهران بیشتر بدانید.

سخن آخر

ما سعی کردیم توی این مقاله به صورت مختصر و مفید درباره حافظه و راه و روش های تقویت حافظه صحبت کنیم و به سوالات شما در مورد اینکه چطور برای کنکور بخوانیم که فراموش نکنیم و چگونه درس را حفظ کنیم که از یادمان نرود پاسخ بدیم. بخشی از پاسخمون هم بهتون نشون داد که بخش زیادی از پروسه تقویت حافظه، نه در لحظه درس خوندن بلکه در لحظات دیگه مثل اوقات ورزش و تفکر طی میشه. اگه این مقاله بهتون کمکی کرده، خوشحال می شیم با ما درمیون بذارین.

سوالات متداول:

  • چرا هنگام مطالعه با خودمان صحبت می کنیم و حواسمان پرت میشه؟

  • دغدغه های فکری چقدر در پرت شدن حواس در هنگام مطالعه موثر هستند؟

  • چرا درسی که می خونیم از یادمون میره؟


برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد 
۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.

نظرات کاربران
برین

سلام وقت خوش
من کلاس هشتمم و هرچه میخونم تا پنج دقیقه فراموش میکنم نمیتونم چیکار کنم لطفا کمکم کنید

0 0

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر، از مشاور تحصیلی راهنمایی بگیرید

0 0

مائده

سلام من کلاس هفتم هستم
در کلاس ششم نمره های بالایی داشتم و شاگرد اول کلاس بودم اما از وقتی که وارد دبیرستان شدم افت تحصیلی زیادی داشتم بااینکه درس هام هم میخونم اما سر امتحان فراموش میکنم از استرس هم نیست چون من اصلا به خودم استرس وارد نمیکنم لطفا کمکم کنید ممنون 🥰

4 0

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر باشه، حتما از مشاور تحصیلی همراه خودتون بهره بگیرید

0 0

سوگند

سلام من وقتی که میخواهم درس بخوانم جواب و یاد میگیرم فقط سوال را نمی فهمم

5 0

نسترن

سلام من نسترن هستم کلاس ششم من توی امتحان ها میخوام بخونم ولی نمیتونم بخونم و هرچی میخونم تو ذهنم نمیره کمک کنید بتونم درس هامو یاد بگیرم ممنون

4 2

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر، برای افزایش توان مطالعاتیتون پیشنهاد میکنم از مشاور تحصیلی راهنمایی بگیرید

1 4

ستاره

سلام دخترم کلاس پنجم هست ودرتکالیف شدیدا وابسته به خودم هست مطالبی که کارمیکنم کمی دیر یادمیگیرد ولی گاهی هم تامدت ها بدون تکرار درذهنش مانده بااین حال همیشه امتحاناتش راخراب میکند ووضعیت رضایت بخشی ندارد ضمنا دخترم کم حرف خجالتی وکمی هم استرس داردواحساس میکنم اصلا سوال ها رادرک نمیکند
ممنون میشوم راهکاری بدهید تامشکل حل شود

2 0

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر، با مشاور تحصیلی و روانشناس کودک جلسه داشته باشید که بعد از بررسی مشکل راهکارهای موجود رو دریافت کنید

0 1

زهرا

سلام من کلاس یازدهم انسانی من از ساعت ۸ الی ۲ درس میخونم بعد فرداش سر کلاس اگر امتحان بگیره همش ازیادم میره نمرات کم میگیرم من لکنت زبان هم دارم من مطالب شما را خوندم خيلي خوب بود من تمرکز ندارم میشه کمک کنید ممنون

7 4

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر باشه، روش مطالعتون، تعداد تمریناتون، و میزان مرورتتون باید استاندارد باشه و همینطور روش های مدیریت ازمون رو باید اموزش ببینید، توصیه میکنم ازحضور یک مشاور در کنار خودتون کمک بگیرید

3 3

سپیده

سلام من دانش اموز پایه دهم انسانی ام،
از اونجایی ک رشته ی من کلا به یادگیری و حفظ منتهی میشه ،همیشه در حال پیش خوانی و حفظ هستم اما خوب گاهی اوقات هم احساس میکنم به مغزم فشار میاد و انگار چیزی متوجه نمیشم
خاب و ویتامین و استرس و انگیزه رو کنترل کردم اما انگار یه جای کار مشکل داره
خیلی نگرانم چون سه سال دبیرستان آزمون‌ های نوبت نهایی شده و منم دلم میخاد رتبه ی بالایی بیارم
ممنون میشم راهنمایی کنید

4 5

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر، برای یادگیری و به خاطر سپردن درسها روش ها وراهکار های اصولی وجود داره که در بلند مدت باید بهشون پرداخته بشه، داشتن یک همراه و مشاور در این مسیر که آموزشهای لازمو دذاختیارتون بذاره توصیه میشه

1 4

ساحل

سلام من کلاس هفتمم و هرچی کع خوندم تا صبح امتحانات یادم میره راستش پنج دقیقه اول یادم میره میش کمکم کنید

6 4

مدیر سيستم

با سلام ، ممکن است شما به دلیل استرسی که دارید این اتفاق براتون بیفته و بهتر است ابتدا استرس خود را کنترل کرده و سپس مقاله بهترین روش مرور دروس را مطالعه کنید.

5 1

ملیکا

سلام‌من دوازدهمیم و هرچی میخونم توی ذهنم نمیره و فراموش میکنم چطوری بخونم که یادم نره کمکم کنید

16 4

مدیر سيستم

سلام دوست عزیزم این مشکل مشکل رایجی هست و مقاله ی چگونه درس بخوانیم تا فراموش نکنیم در همین زمینه نوشته شده است و همچنین منحنی ابینگهاوس و دوره های این منحنی به شما کمک میکند

7 3

Zahra

سلام خسته نباشید من‌ متاسفانه کلاس نهمم و نمراتم در انتخاب رشت خیلی مهمن و امتحانات خرداد هم خیلی نزدیک هستن و من هرکاری میکنم‌ سوالات در مغزم نمیمونه بایه استرس ساده و نگرانی همشون از ذهنم میرن و من دغدغه های زیادی در زندگی دارم میشه ازتون خواهش کنم یه راه کاری ب این بگید

10 3

مدیر سيستم

با سلام زهرا جان امیدوارم امتحاناتت به خوبی طی شده باشه

4 4

مهشید

سلام من یه دانش آموز پایه هشتمم متاسفانه همینکه میخوام درس بخونم شروع میکنم و با خودم صحبت میکنم زود حواسم پرت میشه نمیدونم چیکار کنم

3 2

مدیر سيستم

سلام وقت بخیر کتاب درس نخون به شما کمک میکنه و مشاروه ی تخصصی جواب سوال شماست

1 5

امیر حسین

خیلی عالی بود فقط من شیفت صبح ها که هستم شب تا صبح بیدارم و ساعت ۱۲ که برمی گردم میخوابم تا ساعت ۲۲ بعد دوباره تا صبح بیدارم
به نظرتون میزان یادگیری ام میاد پایین ؟

6 2

مدیر سيستم

سلام وقت بخیر تا حدودی تاثیر داره متاسفانه

4 3

نگین

سلاااام خیلی ممنونم بابت این مقاله مفیدتون من خیلی شنیده بودم که ورزش خوبه اما نمی دونستم برای تقویت حافظه هم موثره 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

20 15

مدیر سيستم

سلام نگین عزیز
ممنون که ما رو همراهی می کنی و خوشحالم که مطالب برات مفید بوده.
برات بهترین ها رو آرزو می کنیم

15 12

ساغر صابریان

سلام من یک دانش آموز پایه هفتمی هستم و امتحانات خرداد ماه هم نزدیکه من خیلی بازیگوش و سریع حواسم پرت میشه و دغدغه های فکری زیادی دارم
مقاله شما باعث شد بدونم چطور تمرکزم رو افزایش بدم من یک فرد استرسی هستم و مدام استرس دارم مخصوصا برای امتحانات و خیلی این مسئله منو نگران کرده بود
با تشکر از شما

26 12

مدیر سيستم

سلام ساغر عزیز
خوشحالم که مطالب برات مفید و کاربردی بوده.
برات آرزوی موفقیت داریم

19 8

ElyazKhiavi

سلام

برخی از بخش های مقاله متعلق به مقاله های دیگه است
یعنی مثلاً پارگراف مربوط خواب که در یک مقالهٔ دیگه به کار رفته رو برداشتین این جا هم گذاشتین
از این ها بگذریم
ممنون برای مقاله های خوبتون 🙏🏻

15 5

مدیر سيستم

سلام
ممنون از نظر خوب شما
دلیل این کار اینه که گاهی اوقات مطالب بهم مرتبط هستند و یه تکنیک ممکنه چندجا کاربرد داشته باشه.
با این حال خوشحالیم که مطالب برات مفید بوده.
موفق باشی

14 6

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.