روش های درمان اختلال نوشتن در کودکان

اختلال نوشتن

نگران نوشته های ناخوانای  کودک تان هستید؟ در دیکته و یا انشا نمرات  پایینی می گیرد؟ شکل حروف، فاصله کلمات و نوشتن روی خط راست و اندازه حروف آن ها در نوشته هایش درست نیست؟ در این صورت کودک شما می تواند به اختلال نوشتن مبتلا باشد. در این مقاله به توضیح و بررسی اختلال نوشتن ( دیس گرافیا ) و علل آن و راهکار های درمان اختلال نوشتن در کودکان را توضیح می دهیم.

فهرست مقاله

  • اختلال نوشتن در کودکان چیست؟

  • نشانه های اختلال نوشتن در کودکان

  • پیامد های اختلال نوشتن در کودکان

  • دلایل ایجاد اختلال نوشتن در دانش آموزان

  • روش های درمان اختلال نوشتن در کودکان


اختلال نوشتن در کودکان چیست؟

اختلال نوشتن ( دیسگرافیا ) یک نوع ناتوانی در یادگیری است. بر اساس بیست و نهمین گزارش سالانه کنگره آموزش و پرورش ایالات متحده در سال ۲۰۱۰، میزان  ۵ تا ۸ درصد کودکان اختلال نوشتن دارند. توانایی نوشتن فرد دارای اختلال نوشتن به طور معنی داری کمتر از حد معمول انتظار است. معمولا زمانی که از او خواسته می شود تا چیزی بنویسد، از آن سرباز می زند و به نوشتن تمایلی ندارد. در نوشته های او می توان اشکالات زیادی پیدا کرد. این کودکان نمره پایینی در دیکته و انشا می گیرند. نوشتن یکی از اصلی ترین مهارت های اساسی است که پیش نیاز موفقیت های تحصیلی محسوب می شود. بین ۳۰ تا ۶۰ درصد وقت کودک در دبستان به نوشتن اختصاص می یابد و در زندگی روزمره افراد کاربرد بسیار زیادی دارد.

نشانه های اختلال نوشتن در کودکان

  •  علت بد خطی یا نارسا نویسی بر اختلال نوشتن در کودکان

یکی از عوامل موثر بر اختلال نوشتن در کودکان بد خطی یا ناخوانا نویسی است که بر اثر عوامل آموزشی یا مشکلات فیزیکی و استخوان بندی کودک یا مشکلات عاطفی روانی باشد. اما نارسا نویسی ریشه در اختلال یادگیری و ضعف کودک در تجزیه و تحلیل و درک اطلاعات دریافتی دارد. از نشانه های این مشکل می توان به دیکته های پر غلط، ضعف در نقطه گذاری و رعایت دستور زبان، عدم توانایی در ربط دادن جملاتی که نوشته می شود، عدم توانایی در تبدیل افکار و ذهنیت به شکل نوشتار و هم چنین نوشته های پراکنده و گسسته اشاره کرد.

  • تاثیر فاصله نویسی بین حروف و کلمات  بر اختلال نوشتن در کودکان

یکی دیگر از نشانه های اختلال نوشتن در کودکان  وجود فاصله های غیر ضروری میان کلمات و حرف ها است که به علت سرعت بیش از حد قلم در زمان نوشتن و حرکات جانبی و بی توجهی کودک به هماهنگی میان حروف و کلمات است.

  • مشکل در گذاشتن سرکش و نقطه بر اختلال نوشتن در کودکان

این مشکل ناشی از کمبود دقت دیداری و قدرت تمرکز کودک و نوجوانان است که با روش های مدیریت ذهن در دانش آموزان این مشکل  رفع می شود.

  • مشکل کج نویسی بر اختلال نوشتن در کودکان

کج نوشتن یکی دیگر از عوامل موثر بر اختلال نوشتن در کودکان است از نشانه های اختلال نوشتن  که بسیار هم به چشم می خورد، خروج حروف و کلمات و جملات از خط اصلی و انحراف آن ها به پایین یا بالای خط است. این اختلال به ضعف در توانمندی فیزیکی و حرکتی کودک مربوط می شود که عللی مانند سفت گرفتن قلم و فشار زیاد به آن، قرارگیری قلم در جهت نادرست، یا حتی مناسب نبودن جهت کاغذ یا دفتر در آن موثر است.

  • مشکل نامرتب نویسی بر اختلال نوشتن در کودکان 

کتاب برنامه ریزی با دوربین مداربسته

این مشکل هم مربوط به کندی حرکت دست، محکم گرفتن قلم، محدود بودن دامنه حرکتی دست و وضعیت نا مناسب نشستن می باشد و به عنوان اختلال نوشتن محسوب می شود.

اختلال-نوشتن

  • تاثیر پررنگ نویسی اختلال نوشتن در کودکان

در این مشکل کودک با فشار بیش از حدی که به انگشتان و به دنبال آن به قلم وارد می کند، باعث پر رنگ شدن نوشته می شود. پررنگ نویسی نیز نوعی اختلال نوشتن است. 

  • املا نویسی در کودکان

در این نوع اختلال نوشتن ، کودک در املای خود غلط های زیادی دارد و در این بخش ضعیف است.

خواندن این مقاله را از دست ندید:  روش های درمان اختلالات خواب در نوجوانان

  • وارونه نویسی و قرینه نویسی در کودکان

در این بخش کودک در نوشته های خود کلمات را ممکن است به صورت وارونه یا قرینه بنویسد. البته در سنین پیش از دبستان و چنانچه زیاد تکرار نشود، وارونه نویسی و قرینه نویسی امری طبیعی است و اختلال نوشتن محسوب نمی شود.

کتاب چرا نمی ذاری بچه ات درس بخونه

پیامد های اختلال نوشتن در کودکان

پیامد های اختلال نوشتن در کودکان مبتلا به دیس گرافی یا اختلال نوشتن در دراز مدت احساس بی کفایتی و حقارت و جدایی از همسالان خود پیدا می کنند. به دلیل شکست های پی در پی و گاهی سرزنش معلم، نسبت به مدرسه بی علاقه می شوند و در مواردی فرار از مدرسه و یا آزار و اذیت هایی در محیط مدرسه نشان می دهند. اگر این کودکان درمان نشوند، معمولا در بزرگسالی مشاغلی را انتخاب می کنند که حداقل مهارت های مربوط به نوشتن را نیاز داشته باشد تا نیازی به اصلاح نوشته هایشان نداشته باشند. در این قسمت شما اهمیت درمان اختلال نوشتن در کودکان را متوجه شدید.

بیشتر مطالعه کنید: عوامل موثر در بحران هویت دانش آموزان

دلایل ایجاد اختلال نوشتن در دانش آموزان

از مهم ترین دلایل اختلال نوشتن در دانش آموزان می توان به نقص در رشد سیستم اعصاب مختلف بدن و اعضای حرکتی اشاره کرد. مثلاً کودک در تبدیل ادراک بینایی به صورت حرکتی و تبدیل حافظه بصری به حالت نوشتاری مشکل دارد. ژنتیک هم در این اختلال بی تاثیر نیست و در کسانی که سوابق خانوادگی این مشکل را دارند، اختلال نوشتن بیشتر دیده می شود. هم چنین کودکانی که چپ دست هستند در نوشتن از سمت چپ به راست دچار مشکل می شوند. حال آنکه در نوشتن از چپ مشکلی در ساختار نوشتاری آن ها به چشم نمی خورد و این به خاطر نداشتن دید کافی به هنگام نوشتن است.

عدم حرکت مناسب انگشتان، عدم هماهنگی چشم و دست، عدم یادگیری مفاهیم پایه ای مانند: بالا، پایین، زیر، رو و غیره، استفاده نامناسب از میز و صندلی و استفاده از مداد نامناسب، فقر یا نارسایی آموزش و عدم هماهنگی کلی بدن نیز از دیگر عوامل ایجاد اختلال نوشتن به شمار می روند. در ادامه به معرفی راه های درمان اختلال نوشتن در کودکان می پردازیم.

اختلال-نوشتن

روش های درمان اختلال نوشتن در کودکان

برای درمان اختلال نوشتن در کودکان و دانش آموزان، از راهکارهای ذکر شده استفاده کنید:

  1. یکی از ترفند های درمان اختلال نوشتن در کودکان این است که یک روان نویس در اختیار دانش آموز قرار دهید تا خطوطی به دلخواه رسم کند.

  2. یکی دیگر از شیوه های درمان اختلال نوشتن در کودکان دادن یک وایت برد کوچک و قابل حمل و نقل به کودک هست تا به دلخواه روی آن نقاشی کند یا خطوطی رسم کند.

  3. نحوه مداد دست گرفتن دانش آموز باید صحیح باشد.

  4. اگر انگشتان و عضلات کوچک و بزرگ دست، ضعیف یا کوچک هستند، از مدادهای باریک تر استفاده شود و مداد خیلی کوتاه نباشد.

  5. از کودک بخواهید کاغذهای باطله یا کاغذ روزنامه را با دست هایش مچاله کند. ( بهتر است کودک این فعالیت را، بیشتر با دستی انجام دهد که با آن می نویسد.)

  6. از کودک بخواهید با استفاده از قیچی، کاغذهای باطله را قیچی کند.

  7. از او بخواهید تا زیپ، دکمه های لباس و بند کفش خود را باز و بسته کند. 

  8. در محلی که ماسه یا خاک نرم وجود دارد، از او بخواهید به کمک یک چوب، با ماسه و خاک بازی کند.

  9. یک سری خط های موازی با فاصله کم و زیاد رسم کنید و از دانش آموز بخواهید تا وسط هر دو خط موازی، یک خط راست رسم کند.

  10. از دانش آموز بخواهید شکل های نقطه چین را پر رنگ کند.

بیشتر بخوانید: 7 تکنیک مقابله با کمال گرایی دانش آموزان

  1. ابتدا اعداد، کلمات و حروف را به صورت کامل بنویسید و سپس در کنار آن ها، همان اعداد و کلمات را به صورت ناقص بنویسید و از کودک بخواهید آن ها را کامل کند.

  2. دو نوار موازی هم را با فاصله مناسب به کاغذ بچسبانید و از کودک بخواهید تا بین آن دو نوار بنویسد.

  3. یک توپ را در فاصله دو - سه متری کودک قرار دهید و از بخواهید تا بدود و توپ را شوت کند. آنگاه مشخص کنید که کدام پا را برای شوت کردن مورد استفاده قرار داده است. همین پا، پای برتر است.

دوره آفلابن افزایش اعتماد به نفس نوجوانان

  1. ساعت مچی تان را به وی دهید تا امتحان کند که آیا صدای آن را می¬شنود یا خیر؟ آنگاه یادداشت کنید که از کدام گوش خود استفاده کرده است؟ چپ یا راست؟

  2. نخ و سوزن پلاستیکی به وی بدهید تا نخ را از داخل سوراخ سوزن عبور دهد. ملاحظه کنید با کدام دست نخ را عبور می¬دهد.

  3. چند شکل هندسی مثل دایره، مثلث و ... رسم کنید و از کودک بخواهید با استفاده از قیچی، آن شکل ها را بریده و جدا نماید.

  4. انداختن توپ در حلقه مینی بسکت، کوبیدن میخ (با استفاده از وسایل چوبی و پلاستیکی)، بازی با توپ و راکت، پیچاندن نخ دور قرقره، دوختن، گرفتن و پرتاب کردن توپ و حمل یک استکان پر از آب (به شکلی که هنگام راه رفتن آب آن نریزد) از تمرین های مناسب برای بهبود اختلال نوشتن محسوب می شوند.

در قسمت بالا شما با تعدادی از تکنیک های در مان اختلال نوشتن در کودکان آشنا شدید. با انجام این تمرین ها، می توان امیدوار بود که در مدت کوتاهی، نارسا نویسی و اختلال نوشتن اصلاح شود.

سخن پایانی

ممنونم که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید. در این مقاله به بررسی روش های درمان اختلال نوشتن در کودکان و ترفند های درمان اختلال نوشتن در نوجوانان پرداختیم. امیدوارم خواندن این مطالب برای شما مفید بوده تا با راه های درمان اختلال نوشتن در کودکان و ضرورت درمان اختلال نوشتن در کودکان آشنا شده باشید. شما می توانید سوالات خود را در قسمت نظرات از ما بپرسید مشاورین ما به آن ها پاسخ می دهند. ما را به دوستان خود معرفی کنید.

سوالات متداول:

  • روش های درمان اختلال نوشتن در دانش آموزان

  • اهمیت درمان اختلال نوشتن در دانش آموزان

  • تاثیر اختلال نوشتن در دانش آموزان


برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد 
۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.

نظرات کاربران
نازنین

سلذم دختر من کلاس اول تو خونه خوب می نویسه ولی توکلاس اصلا درست نمی نویسه املا نمی نویسه پای تخته نمیره با معلم و کلاس هماهنگ نمیشه

1 0

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر باشه، برای بررسی و ایجاد بهبود در عملکرد میتونید از مشاور کودک و نوجوان کمک بگیرید

0 0

مهیسا عرب

ببخشید دخترم کلاس اول میره وقتی من باهاش درس رو کار میکن حروف رو خوب مینویسه ولی بعضی موقع اونا رو اشتباه میگه وسر کلاس املا زیاد اشتباه داره

1 0

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر باشه پیشنهاد میکنم با مشاور تحصیلی متخصص در این پایه و یا روانشناس کودک و نوجوان برای بررسی وضعیت و دریافت راهکار ها جلسه داشته باشید

0 0

الهه

سلام خوب هستین، ببخشید من دخترم الان کلاس دوم هست ولی همچنان گاهی مشکل وارونه نویس رو داره، امکان مشاوره حضوری و‌یا تلفنی دارین؟

0 0

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر باشه بله هم از مشاوره حضوری و هم غیر حضوری میتونید استفاده کنید، پیشنهاد میکنم با شماره دفتر مرکزی که در سایت هست تماس بگیرید راهنماییتون کنن

0 0

عطیه احمدی

سلام خسته نباشید دختر من امسال کلاس اول میره یادگیری و نوشتن خوبه ولی یک مشکل حسابی دارد و اون هم اینکه که الف ها و سر کش ها و صدای _ِِِِ رو از پایین میکشه و از چپ به راست میکشه باید برای رفع مشکل چکار کنم؟ ممنون میشم راهنماییم کنید.

8 3

مدير سيستم

سلامخانم احمدی
برای بچه های اول دبستان این مشکل پیش میاد و شما در ابتدا باید حمایتش کنید و با تمرین و تکرار، طرز نوشتن درست رو باهاش تمرین کنید. اگه صلاح دیدید، از معلمش هم کمک بگیرید. اختلال نوشتن معمولا با تمرین و تکرار درمان میشه.
امیدوارم موفق باشید

5 0

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.