استرس نوجوانان در درس ریاضی

اضطراب ریاضی

آقا ما ریاضی مون اصلا خوب نیست چیکار کنیم؟ آقا ما خیلی می خونیما ولی نمی دونیم چرا تو امتحان ریاضی همیشه نمره مون پایینه. آقا اصن از دو روز قبل امتحان تپش قلب میگیریم . اصن ما واسه ریاضی ساخته نشدیم. آقا چیکار کنیم امتحان ریاضی مونو خوب بدیم؟ آقا ما اصن حتی سر کلاسم استرس میگیریم.

فهرست مقاله

  • ولی علت استرس ریاضی چیه؟ 

  • چیکار کنیم دیگه استرس ریاضی نداشته باشیم؟


 اینا صحبت های آشناییه که خیلی هامون در مواجهه با درس ریاضی شنیدیم یا خودمون گفتیم. حالا ما اینجاییم تا بهتون کمک کنیم دیگه از این جملات استفاده نکنین.
 اول بذارید براتون از ریاضیدان فرانسوی و برنده جایزه فیلدز آقای " لورن شوارتز" بگم که اون هم وقتی دبیرستانی بود مثل شما ها این نگرانی بزرگ رو داشت که استعدادی برای حل مسائل ریاضی نداره و موقع امتحان ریاضی دچار تپش قلب میشد و کف دستاش به شدت عرق می کرد. این پدیده اسمش اضطراب یا استرس ریاضی هستش و اگه شما هم این مشکل و دارین بدونین که تنها نیستین! چون محققان معتقدن 20 درصد انسان ها این مشکل رو دارن. اما داشتن اضطراب ریاضی لزوما به این معنی نیست که ریاضی شما خوب نیست، چون لورن شوارتز با وجود این اضطراب تونست برنده ی بالاترین جایزه در ریاضیات که جایزه فیلدز نام داره بشه. در واقع ضعف در ریاضی موجب استرس نمیشه بلکه استرس هست که باعث ضعف در ریاضی میشه.
بخشی در مغز به نام حافظه کاری وجود داره که بخشی از حافظه کوتاه مدت هستش که وظیفه داره اطلاعاتی که برای انجام کاری نیاز داریم رو در اختیارمون بذاره. برای مثال زمانیکه به حل مسئله ای فکر می کنیم، بخش حافظه کاری در مغز روابط و فرمول هایی که نیاز داریم رو در اختیارمون میذاره. استرس و نگرانی درباره توانایی مون در حل مسائل ریاضی حافظه کاری رو می بلعه و درصد بسیار کمی از اون رو باقی میذاره و این باعث میشه در امتحان احساس فراموشی مطالب بهمون دست بده. حتی ممکنه فرد مضطرب درحل مسائل پیش پا افتاده ریاضی مثل جمع و تفریق هم دچار اشتباه بشه، درحالیکه در شرایط عادی خیلی راحت از پس حل اون سوال برمیاد. البته اضطراب تحصیلی فقط مربوط به ریاضی نیست ولی غالبا در دروس وابسته به ریاضی دیده میشه.

ولی علت استرس ریاضی چیه؟ 

                                                                                               استرس در ریاضی و والدین

 تحقیقات نشون میده نحوه آشنایی کودک با ریاضی توسط پدر و مادر و معلمان اون ها مهم ترین عامل در ایجاد اضطراب و استرس ریاضی هست. اگه خانواده در مورد ریاضی به عنوان چیزی عجیب و غریب و چالش برانگیز صحبت کنه این در ذهن کودک جا میگیره که ریاضی پدیده ایه که قراره از پسش برنیاد. گفتن جملاتی مثل "من از بچگی با ریاضی مشکل داشتم" یا " بعضیا مغز ریاضی دارن" به کودکان این باور و میده که ریاضیات مقوله ایه که فقط مختص یه گروه خاصه و او از پسش برنمیاد. متاسفانه دیده شده بعضی از معلمین ریاضی خودشون اضطراب ریاضی دارن و با اعمال فشار برای حل سریع تر مسائل ریاضی، استرس رو به دانش آموزان منتقل می کنن و باعث می شن هرساله بسیاری از افراد به دلیل اضطراب و وحشت از ریاضی تغییر رشته بدن، غافل از اینکه اکثر رشته ها و شغل هایی که در آینده سر راهشون قرار میگیره وابسته به ریاضیه.

چیکار کنیم دیگه استرس ریاضی نداشته باشیم؟

مقابله با استرس ریاضی

 از جمع بندی حرف های گفته شده تا اینجا نتیجه میگیریم که  استرس در  ریاضی موجب نمرات پایین شما در ریاضی میشه و نمرات پایین خودش موجب ایجاد  استرس میشه و همین باعث به وجود اومدن یک حلقه شکست میشه و دلیلش تضعیف حافظه کاری هست. ولی خبر خوب اینه که شما می تونید این حلقه شکست رو از بین ببرید. پس همراه ما قدم به قدم کارهای زیر رو انجام بدید:

     قدم اول: نگرانی ها و اضطراب هاتون رو بنویسید.

یعنی احساستون رو در زمان استرس ریاضی روی کاغذ بیارید. تحقیقات نشون میده نوشتن تفکراتی که به ذهنتون در لحظه استرس ورود می کنه تاثیر مثبتی در نمرات ریاضی تون داره.

قدم دوم: محاسبات ریاضی رو تمرین کنید.

راهکار مقابله با استرس ریاضی

تمرین چهار عمل اصلی (جمع و تفریق و ضرب وتقسیم) بنیاد تمام موضوعات ریاضیه و سعی کنید هرروز این چهار عمل رو برای مدت زمان کوتاهی تمرین کنید.

قدم سوم: در امتحان ریاضی تمام مراحل حل رو بنویسید.

راهکار مقابله با استرس ریاضی

از اونجایی که استرس در ریاضی حافظه کاری رو ضعیف می کنه با نوشتن تمام مراحل به حافظه تون کمک می کنید که بار کمتری رو به دوش بکشه و همچنین بعد از اتمام حل می تونید مراحل رو دوباره بررسی کنید و اشتباهاتتون رو اصلاح کنید. 

قدم چهارم: بدن خودمون رو آروم کنیم.

راهکار مقابله با استرس ریاضی

اضطراب موجب تنگی نفس و ضربان بالای قلب میشه، در این لحظات برای مدتی چشماتون رو ببندید و شروع به کشیدن نفس عمیق کنید. همچنین قبل از شروع امتحان به مدت 15 دقیقه با سرعت راه برید و تنفس عمیق داشته باشید. این کار تنش در ماهیچه ها را در حین اضطراب بسیار کم می کنه.

قدم پنجم: مثبت اندیشی.

راهکار مقابله با استرس ریاضی

عامل اصلی اضطراب ریاضی اینه که شما پذیرفته اید که در حل سوالات ناتوانید و همین باعث قفل شدن حافظه کاری شما میشه. گفتن جملاتی مثل "من در ریاضیات خوب نیستم" شما رو به شدت مضطرب می کنه. پس در حین آزمون مرتب به خودتون بگید "من از پسش برمیام" یا مرتب بگین "من می تونم " این جمله ایه که اضطراب شما رو به شدت کاهش میده. اضطراب در این لحظات سعی می کنه دوباره بر شما مسلط بشه و شما با قدرت بیشتری تکرار کنید "من می تونم" و این باعث بازگشت آرامش به شما میشه.

ویدئو های مقاله بالا رو اینجا می تونید مشاهده کنید:             

سخن پایانی

 یادتون باشه که مغز شما بسیار انعطاف پذیره و مهارت های ریاضی همواره می تونن رشد و توسعه پیدا کنن. این یک اصل روانشناسی به نام " طرز فکر رشد " هستش. اینکه خودتون رو فردی بدونید که می تونه رشد و پیشرفت کنه، واقعا به رشد و پیشرفت شما کمک میکنه. اگه شما معلم یا والدین دانش آموزی هستید سعی کنید ریاضی رو مفرح جلوه بدید و روی جنبه های خلاقانه اون تمرکز کنید. این کار باعث ساخته شدن توانایی محاسباتی میشه و دانش آموزان در آینده با اعتماد به نفس بیشتری سراغ ریاضی میرن. از اون مهم تر باید به دانش آموزان زمان و فضا بدید تا روی پاسخ هاشون کار کنن. اگه شما مدیر مدرسه هستید مطمئن بشید که معلماتون دارای نگرش مثبت و اعتماد به نفس لازم در ریاضی هستند تا بتونن الگوی دانش آموزا قرار بگیرن. یادتون باشه پروفسور بزرگ ریاضی  "مریم میرزاخانی"  در دوران راهنمایی به دلیل اینکه معلم ریاضی اش توانایی اش رو زیر سوال برده بود دچار اضطراب ریاضی شده بود و شاید اگه تشویق های معلم اول دبیرستانش نبود، دنیا از داشتن چنین نابغه ریاضی بزرگی  محروم شده بود.

سوالات متداول:

  • روش های درمان استرس نوجوانان در درس ریاضی

  • تاثیر استرس درس ریاضی در نوجوانان

  • چگونه استرس خود را در درس ریاضی کم کنیم

برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد 
۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.