روش های درمان ناخن جويدن در نوجوانان

ناخن جویدن

حتما افرادی را دیده اید که ناخن های خیلی کوتاهی دارند یا ناخن های آن ها فرم بدی پیدا کرده که یکی از علت های آن می تواند ناخن جویدن باشد که هیچگاه اجازه نمی دهد ناخن های این افراد به طور عادی رشد کند. این افراد دائم در حال جویدن ناخن های خود هستند. کودک بهت زده ای که در حال تماشای تلویزیون است و ناخن های خود را می جود تصور کنید و مادری را که دائم تذکر می دهد تا فرزندش این کار را انجام ندهد. دانش آموزی که سر کلاس درس نشسته و دائما در حال جویدن ناخن هایش است و یا سر جلسه امتحان این کار را انجام می دهد. اگر درگیر این مشکل هستین تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با راه های درمان ناخن جویدن در نوجوانان اشنا شوید

فهرست مقاله:

  • علت ناخن جویدن در نوجوانان

  • اهمیت درمان ناخن جویدن در نوجوانان

  • دلایل ناخن جویدن در نوجوانان

  • روش های درمان ناخن جویدن در کودکان


علت ناخن جویدن در نوجوانان

کودکان و یا بزگسالان به علت های مختلفی ناخن هایشان را می جوند، مثلا وقتی دچار تنش و اضطراب می شوند و یا موقعی که کنجکاوی آن ها گل می کند و یا از روی عادت و حتی ترس. ناخن جویدن به غیر از اینکه یکی از عادات بد در کودکان محسوب می شود، در صورت تداوم می تواند سلامت کودک را نیز تهدید کند.

یکی از فراوان ترین اختلالات عادتی آرام کننده در کودکان و بزرگسالان ناخن جویدن است. اگر این عادت به صورت موقتی و گذرا باشد می تواند خود به خود بر طرف شود. اما اگر ادامه پیدا کند، باید درمان شود. زیرا خبر از یک نگرانی درونی در کودک می دهد و می تواند با مشکلات و بیماری های میکروبی همراه باشد. گاهی ناخن ها خونریزی می کنند و آسیب های جدی می بینند. ناخن جویدن می تواند باعث بروز مشکلاتی برای کودکان از قبیل کاهش اعتماد به نفس در نوجوانان  شود. کودکانی که ناخن می جوند بیشتر نزد دوستان خود دست هایشان را مخفی می کنند و این موضوع باعث شرم و خجالت آن ها می شود. ناخن جویدن یک اختلال عادتی محسوب می شود و که ضرورت درمان ناخن جویدن در نوجوانان قطعا در دوران کودکی خیلی آسان تر از بزرگسالی است.

تکنیک های درمان ناخن جويدن در نوجوانان

اهمیت درمان ناخن جویدن در نوجوانان

 طبق تحقیقاتی که وکسلر و بیلینگ درباره ناخن جویدن انجام داده اند، این اختلال از پنج سالگی شروع می شود و در نهایت در  10 تا 15 سالگی به شدت خود می رسد. اما بیشتر مبتلایان به اختلال ناخن جویدن را کودکان 9 تا 11 ساله تشکیل می دهند. اما غالبا در سنین نوجوانی فرد متوجه عادات نامطلوب خود می شود. جویدن ناخن در دخترها بیشتر از پسرها دیده می شود. گاهی حتی در یک خانواده ممکن است همه افراد به آن مبتلا باشند. جویدن ناخن معمولا در مواقع اضطراب یا استرس و دلواپسی و ترس رخ می دهد؛ مثلا به دلیل استرس امتحان در نوجوانان یا دانش آموزی که سر کلاس درس نگران است که معلم اسم او را صدا کند و از او درس بپرسد، مدام ناخن های خود را می جود یا دانش آموزی که سر جلسه امتحان است و مدام در حال جویدن ناخن های خود است. شما باید به ضرورت درمان ناخن جویدن در نوجوانان توجه زیادی داشته باشید.

آیا از تفاوت اضطراب و استرس و ترس آگاه هستید؟

طبق تحقیقات افرادی که ناخن های خود را می جوند بی قرار، مضطرب و دارای انرژی زیاد هستند و حتی در خواب هم آرامش ندارند. جنب و جوش زیادی دارند، دندان هایشان را بهم می سایند، فریاد می کشند و خشم در آن ها زیادتر دیده می شود. بعضی افراد ناخن جویدن را نشانه تخلیه هیجانات می دانند. در بعضی مواقع کودکان جویدن ناخن را از والدین خود یاد می گیرند و چون می بینند پدر و مادر هنگام ناراحتی این عمل را انجام می دهند، بنابراین آن ها هم برای رفع ناراحتی خود به ناخن جویدن روی می آورند. مشکل ناخن جویدن ممکن است ناشی از چند دلیل باشد.

دلایل ناخن جویدن در نوجوانان

  1. عصبانیت زیاد در نوجوانان یکی از عوامل ناخن جویدن در نوجوانان است

  2. نگرانی و تضاد های فکری و احتمالا قرار گرفتن کودک در موقعیت های بسیار حساس، ترس آور و بلا تکلیفی و هیجانی 

  3.  عادت فردی در نوجوانان

خیلی از افراد برای اینکه در موقعیت های تنش زا خود را آرام کنند از روش هایی مثل ناخن جویدن استفاده می کنند. ما باید سعی کنیم راه های دیگری را برای آرام سازی به کودک آموزش دهیم. زیرا ناخن جویدن مضرات زیادی برای کودک دارد. بارها دیده شده که با رفع اضطراب و ناراحتی، جویدن ناخن به کل از بین رفته و دوباره با پیدایش ناراحتی بعدی، ناخن جویدن بازگشته است. پس برای درمان ناخن جویدن باید علت آن ریشه یابی شود. در ادامه به راه های درمان ناخن جویدن در کودکان می پردازیم.

دوره آفلابن افزایش اعتماد به نفس نوجوانان

روش های درمان ناخن جویدن در کودکان

1- یکی از تکنیک های موثر بر درمان ناخن جویدن در کودکان در ابتدا نادیده گرفتن این رفتار است. نباید کودک را تنبیه و سرزنش کنید. گاهی کودکان برای جلب توجه والدین دست به اعمالی می زنند تا بیشتر به آن ها توجه شود که در این موارد به کودک توجه منفی می شود. زمانی که کودک درحال ناخن جویدن است، خود را سرگرم کاری کنید و این رفتار او را نادیده بگیرید. زیرا تهدید و تنبیه اثری ندارد.

2- یکی از راهکار های درمان ناخن جویدن در کودکان این هست که به کودک  "توجه مثبت" کنید و علت نگرانی و اضطراب کودک را شناسایی کرده و آن را برطرف کنید. والدین باید رابطه عاطفی خود را با کودک عمیق تر کنند، وقت بیشتری برای تفریح و بازی با کودک خود بگذارند و کودک را از نظر عاطفی غنی کنند. برای فرزند خود داستان بخوانید و زمان بیشتری را با کودک خود صرف کنید.

3- علت ناخن جویدن در کودکان را بررسی کنید. شاید علت این رفتار، اتفاقی نظیر طلاق والدین، جا به‌ جایی منزل یا رفتن فرزند به مدرسه ای جدید باشد. باید علت و ریشه مشکل را کشف کنید و کودک خود را برای صحبت در اين زمينه یاری كنيد. کودک باید درباره نگرانی هایش با شما صحبت کند. به حرف‌آوردن کودک درباره اين موضوع کمی دشوار است. سر صحبت را در این باره باز‌ کنید. از جملاتي استفاده كنيد که دلیل واقعی جويدن ناخن در كودك نیست، اما او را ترغيب به صحبت مي كند. مثلا می توانید به او بگویید «ناخن هات رو می جوی که تیزشون کنی؟» و اينگونه راهی برای مکالمه درباره مشکل باز كنيد. 

ناخن جویدن

برای بهبود روش تربیتی خود حتما مقالات زیر را مطالعه کنید:

سبک فرزند پروری سهل گیرانه

سبک فرزند پروری مستبدانه

سبک فرزند پروری مقتدرانه

4- روش هایی مثل تنبیه و تهدید، فلفل زدن به انگشت ها و استفاده از داروهای تلخ کننده روش های موثری برای درمان ناخن جویدن نخواهند بود و یا تهدید هایی مثل اینکه «اگه ناخن بخوری از دلت درخت ناخن در میاد و مریض میشی و ...» این ها باعث وسواس و نگرانی بیشتر در کودک می شود و کمکی به درمان ناخن جویدن کودکان نمی کند.

5- تذکر مستقیم به کودک بی فایده است و معمولا نتیجه ای ندارد و هربار که کودک این کار را انجام می دهد از کلماتی مثل «نکن، دستت رو از دهنت دربیار و...» استفاده نکنید.

6- خیلی از بچه ها هنگامی که از دستشان استفاده می کنند و مشغول بازی می شوند، دیگر این عادت را فراموش می کنند. پس بهتر است هنگام ناخن جویدن حواس او را پرت کنید و از او بخواهید با وسیله ای مشغول بازی شود. مثلا: توپ یا لگو یا هر اسباب بازی دیگری را در اختیار فرزندتان قرار دهید. ساختن کاردستی، کشیدن نقاشی و بازی هایی که دستان کودک را درگیر کند نیز خیلی موثر است.

7- خانه را به محیطی امن برای کودک تبدیل کنید. معمولا در خانه های پرتنش و هنگامی که والدین مشاجره دارند، کودکان مضطرب تر می شوند و از ناخن جویدن برای آرامش خود استفاده می کنند. 

8- یک جایگزین به کودک معرفی کنید تا کودک را به ویژه هنگام خواب سرگرم نگه دارد (مثلا با یک اسباب بازی یا عروسک) تا حواس او از این عادت به فعالیت دیگری منحرف شود.

9- برای درمان ناخن جویدن در بزرگسالان روش های دیگری به کار بگیرید که آسیب کمتری داشته باشد. مثل لاک زدن و استفاده از دستکش. ناخن هایتان را مرتب و کوتاه نگه دارید، عوامل استرس زا را پیدا کنید و سعی کنید راه حل های مناسبی برای مقابله با آن بیاموزید. 

سخن پایانی:

در نهایت باید خاطر نشان کرد درمان ناخن جویدن به صبر و بردباری نیاز دارد و یک شبه نمی توان این عادت را تغییر داد و باید با صبوری و تشویق کردن به کودک خود کمک کنید تا این مشکل بر طرف شود. در صورتی که تجربه یا سوالی در این زمینه دارید می توانید در قسمت نظرات بیان کنید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما باشیم. شما در بالا با تعدای از راه های درمان ناخن جویدن در کودکان و نوجوانان آشنا شدید. ممنونم که تا آخر این مقاله با ما همراه بودید. در این مقاله به بررسی روش های درمان ناخن جویدن در کودکان و اهمیت درمان ناخن جویدن در نوجوانان پرداختیم. امیدوارم خواندن این مقاله برای شما مفید بوده و تاثیر درمان ناخن جویدن در نوجوانان را متوجه شده باشید. شما می توانید سوالات خود را در قسمت نظرات از ما بپرسید مشاورین ما در کم ترین زمان به آن ها پاسخ می دهند. مارا به دوستان خود معرفی کنید.  

سوالات متداول:

دلایل ناخن جویدن در دانش آموزان

اهمیت درمان ناخن جویدن در نوجوانان

روش های درمان ناخن جویدن در کودکان


برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد 
۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.

نظرات کاربران
fa

سلام پسر من ۱۲ سالشه و عادت ناخن جویدن داره مواقعی ک استرس داره این حالت بیشتر میشه من واقعا نگرامم . لطفا راهنمایی کنید . ممنون میشم .

5 0

مدیر سيستم

سلام وقتتون بخیر باشه، برای کنترل اضطراب و استرس پیشنهاد میکنم از روانشناس کمک بگیرید

2 0

AM

ممنون مطالب خوب ومفیدت ن
دختر ۱۲ ساله‌ای دارم که در جمع خجالتی است و دستس را در دهانش می‌کند وگاها شروع به جویدن ناخن می‌کند
ممنون می‌شم من را راهنمایی کنید

1 2

مدیر سيستم

با سلام و وقت بخیر
اگر از مشاورین مرتبط در این زمینه برای فرزند عزیزتان کمک بگیرید. راهنمایی تخصصی تر و دقیق تری برای شما انجام میشود
ما در دفترمرکزی بارسا در کنارتان هستیم
۰۲۱-۲۲۶۷۷۹۱۷

2 0

..

سلام، من ۱۳ سالمه و خیلی عادت ناخون جویدن دارم و مامانم برام لاک های تلخ میزنه و... حتی یه بار یکی از دوستاشم بهش گفت که اینکار برای سلامت روان بده و خودمم بهش گفتم اما هیچوقت گوش نمیده.. امروز هم لاک ناخن هام پاک شده بود(نمیدونم چطوری) و دوباره شروع به جویدن کردم و مامانم وقتی دید کلی سرم داد و بیداد میکرد و بهم گفت که مثل روانی ها رفتار نکنم و این حرفش خیلی داره روم تاثیر میذاره و حتی بعضی وقتا به این فکر میرم که نکنه من واقعا روانی ام و مشکلات روانی دارم و... ممنون میشم بهم بگید چیکار کنم..

5 2

مدیر سيستم

باسلام دوست عزیزم ممنونم که دغدغه ی خودت رو با ما درمیون گذاشتی پیشنهاد من اینکه از مشاور کمک بگیری و یا تراپیست دفترمرکزی‌بارسا در هر دوصورت درکنارتون هست ۰۲۱-۲۲۶۷۷۹۱۷

1 0

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.