روش های درمان اختلالات خواب در نوجوانان

اختلالات خواب

خواب چیست! واقعا چه خوابی از نظر علمی مناسب است! چگونه ما دچار اختلالات خواب می شویم؟ یک خواب خوب چه تاثیری در زندگی تحصیلی و شغلی ما دارد؟ ما در هر دوره از زندگیمان گاهی دچار اختلالات خواب می شویم. به اصطلاح می گوییم من شب ها به زور خوابم می برد یا این که وقتی خوابم می برد نمی دانم چرا ولی مدام از خواب میپرم و استرسی در دلم وجود دارد، گاهی زودتر از وقتی که باید بیدار بشوم،از خواب میپرم. اکثرا اگر این مشکل ها را تجربه کرده باشید، حتما وقتی از خواب بیدار می شوید بدن شما حالت کوفتگی دارد (به اصطلاح می گویید انگار کسی در خواب حسابی کتکم زده). تا انتهای این مقاله در کنار ما باشید تا راه های در مان اختلالات خواب در نوجوانان را بررسی کنیم.


مشاوره تحصیلی خصوصی
جهت ثبت نام در مشاوره تحصیلی به سبک علی میرصادقی، عدد 66 رو به 3000909030 بفرست!!

خوابیدن در دوره های کودکی و نوجوانی اهمیت بیشتری دارد. همانطور که می دانید خوابیدن در بهبود وضعیت جسمانی مثل مقاومت، استحکام و از همه مهم تر در سلامت و بهداشت روانی نوجوانان  یک امر مهم به شمار می آید. قبل از اینکه بخواهیم به راه های درمان اختلالات خواب در نوجوانان بپردازیم، باید بدانیم که خواب چیست و چند مرحله دارد. خواب به طور کلی دو مرحله است، مرحله حرکت سریع چشم ها و مرحله بدون حرکت سریع چشم ها. این دو مرحله از نظر فیزیولوژی باهم تفاوت دارند و این تغییرات با برق نگار مغز مشخص می شود. مرحله اول در طول شب 5 یا 6 بار اتفاق می افتد. این مرحله در سنین مختلف متفاوت است. برای مثال وقتی که ما نوزاد هستیم این مرحله 50 درصد از خواب ما را در بر می گیرد. ولی در نوجوانی و جوانی 20 درصد از آن را شامل می شود.

خواندن این مقاله را از دست ندهید: درمان کمال گرای در درس

در دسته بندی اختلالات خواب در نوجوانی 4 دسته بندی در نظر گرفته شده است: 1- اختلالات خواب اولیه 2- اختلالات خواب براساس اختلال های روانی دیگر 3- اختلالات خواب براساس بیماری جسمانی 4- اختلالات خواب ناشی از اعتیاد نوجوان به مصرف مواد مخدر (این دسته از افراد که به اختلالات خواب ناشی از مصرف مواد مخدر دچار هستند، به صورت بارز از آشفتگی در خواب شکایت می کنند.) اگر مایل هستید می توانید مقاله اختصاصی مریوط به اعتیاد نوجوانان را در سایت ما مطالعه کنید. در دوره نوجوانی بیشتر به اختلالاتی که مربوط به خواب اولیه است می پردازیم. نوجوان هایی که دچار اختلالات خواب هستند هیچ کدام از عوامل شناختی سه دسته دیگر را که قبلا نام بردیم ندارند. در اصل این گروه شامل نوجوان هایی است که دچار بدخوابی و ناهنجاری های خواب هستند که در ادامه به آن ها می پردازیم. در ادامه روش های درمان اختلالات خواب و درنوجوانان را بررسی می کنیم شما در این قسمت شما اهمیت درمان اختلالات خواب در نوجوانان را متوجه شدید. تا پایان با ما همراه باشید.

کتاب سیزده

عوامل موثر در اختلالات خواب در نوجوانان

بدخوابی ها اختلالاتی هستند که به مقدار کیفیت و زمان خوابیدن بستگی دارند که شامل پنج مرحله می شوند: 1- بی خوابی اولیه 2- پرخوابی اولیه 3- خواب آلودگی 4- اختلال های مرتبط با تنفس 5- اختلالات خواب در طول شبانه روز این موارد عوامل موثر در اختلالات خواب در نوجوانان است. در ادامه به بررسی این موارد و تکنیک های درمان اختلالات خواب در نوجوانان میپردازیم.

1- بی خوابی اولیه: یکی از مهم ترین ویژگی های این اختلال این است که این دسته از نوجوانان در به خواب رفتن مشکل دارند یا به اصطلاح خوابشان سبک است. این اختلال خوابیدن حداقل یک ماه پایدار هست و می تواند در عملکرد تحصیلی نوجوان تاثیر داشته باشد و باعث افت تحصیلی دانش آموزان شود نوجوان هایی که این اختلال را دارند اکثرا پریشان هستند. ولی این نوع بدخوابی در نوجوانی بسیار کم دیده می شود و اکثرا افراد در جوانی و میانسالی دچار این نوع اختلال می شوند.

2- پرخوابی اولیه: ویژگی پرخوابی اولیه این است که نوجوان همیشه احساس خواب آلودگی دارد. البته موقعی می توان گفت فرد به پرخوابی اولیه مبتلا شده که این وضعیت یک ماه دوام داشته باشد و فرد دوره های خوابیدن طولانی را در روز داشته باشد و هر روز هم این حالات در نوجوان رخ بدهد و روی مهارت های ارتباطی و تحصیل او تاثیر گذاشته باشد. لازم است به این نکته توجه داشته باشیم که نوجوان هایی که دچار این اختلال هستند، سردرگم و ستیزه جو می شوند و در رفتارشان هم نا هماهنگی هایی دیده می شود و همیشه خواب آلود هستند. پرخوابی اولیه بین سنین 15 تا 30 سال اتفاق می افتد و ممکن است از چند هفته تا چند ماه طول بکشد. اگر این نوع بی خوابی در نوجوانی شروع بشود، ممکن است تا چند دهه دوام داشته باشد.

با عادت های استراحت مفید برای دانش آموزان آشنا شوید: استراحت برای کنکوری ها

3- خواب آلودگی: این اختلال با حمله های خواب اتفاق می افتد که وقتی این حالت رخ بدهد، نوجوان دچار شک بین بیداری و خواب می شود که با فلج عضلات همراه است. اگر بخواهیم به طور قطعی بگوییم که نوجوان این اختلال خواب را دارد، حتما باید روزانه این حملات به مدت 3 ماه دیده شود. تحقیقات نشان داده است که خواب آلودگی روزانه اولین نشانه حمله خواب است و در نوجوانی اهمیت زیادی دارد.

4- اختلالات خواب در نوجوانان مرتبط با تنفس:

وقتی کودکان و نوجوان ها به این اختلال دچار می شوند، والدین آن ها بیشترین حرفی که هنگام مراجعه بیان می کنند این است که فرزندشان موقع خوابیدن نمی تواند درست نفس بکشد. البته باید توجه داشته باشیم که این مورد مربوط به مشکلات تنفسی دیگری نباشد. کودکان بیشتر از نوجوان ها به اختلالات خواب مرتبط با تنفس مبتلا می شوند و باعث می شود که در رشد کودکان، تکلم و ... آن ها تاثیر بگذارد و کارکرد آن ها را دچار مشکل کند. دخترها و پسرها نیز به یک اندازه دچار این مشکل می شوند.

5- اختلالات خواب در طول شبانه روز: از موارد مهم در این نوع اختلال آن است که نوجوان ها گله و شکایت دارند که شب که می خواهند بخوابند خوابشان نمی برد. به همین خاطر صبح که باید سرحال باشند و وقت بیدار شدن آن هاست، خواب آلوده هستند و سر کلاس درس هم متوجه مطالب نمی شوند و ریتم خوابیدن آن ها بهم ریخته است. متاسفانه نوجوان هایی که دچار اختلالات خواب در طول شبانه روز هستند، به اختلال های دیگر هم مبتلا می شوند. چون اگر زمان خوابیدن مشخص نباشد، هم از نظر فیزیولوژیکی و هم کارکردهای اجتماعی می تواند زندگی شان را تحت تاثیر قرار بدهد و باعث پریشانی در رفتار نوجوان شود.

شما در بالا دلایل اختلالات خواب در نوجوانان را مطالعه کردید و با آن ها اشنا شدید. در ادامه به اهمیت درمان اختلالات خواب در نوجوانان میپردازیم.

اختلالات خواب

بررسی انواع ناهنجاری های خواب در نوجوانان

قبل از هرچیزی باید گفت که اختلالات خواب یا ناهنجاری های خواب اکثراً به شکل اتفاق های فیزیولوژیکی یا رفتا رهایی که با خوابیدن در ارتباط است رخ می دهد. این اتفاق ها در یکی از مراحل خواب پیش می آید. مثلا موقعی که نوجوان می خواهد بیدار شود. ناهنجاری های خواب شامل موارد زیر می باشد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. 1- اختلال کابوس 2- فلج خواب 3- اختلال دهشت خواب 4- اختلال خوابگردی 

تاثیراختلال کابوس در اختلالات خواب نوجوانان

همانطور که از اسم این اختلال پیداست، نوجوان هایی که دچار آن هستند پشت سرهم رویاهای وحشتناکی می بینند که باعث می شود از خواب بپرند و چون مدام بیدار می شوند، دچار پریشانی و همینطور مشکل در کارکردهای تحصیلی شان خواهند شد. این کابوس ها اصولا طولانی و پشت سرهم هستند که باعث اضطراب و وحشت شدید نوجوانان می شوند.

تاثیر فلج خواب در اختلالات خواب نوجوانان

فلج در خواب یکی از عوامل موثر در اختلالات خواب نوجوانان است. فلج خواب یک اختلال خیلی نادر است. موقعی که فرد دچار فلج خواب می شود حتی نمی تواند حرکت کند یا کسی را برای کمک . صدا بزند و این اتفاق پیامد کابوس های شبانه است.

تاثیر اختلال وحشت در خواب بر اختلالات خواب نوجوانان

کسانی که به اختلال وحشت دچار هستند پی در پی و ناگهان با فریاد از خواب بیدار می شوند. آرام کردن نوجوان ها در هنگام این اتفاق سخت است. ولی وقتی هم که آرام بشوند هیچ خوابی را به خاطر نمی آورند و حتی صبح روز بعد هم اصلا در مورد این اتفاق چیزی را به یاد نمی آورند. مثل بقیه اختلالات خواب این اختلال هم موجب پریشانی و ایجاد اشکال در کارکردهای اجتماعی و تحصیلی نوجوان ها می شود. البته اختلال وحشت در خواب از کودکی شروع می شود و تا اوایل نوجوانی ادامه پیدا می کند و در اواخر نوجوانی از بین می رود. تحقیقات و آمارها نشان داده که این اختلال در پسرها بیشتر از دخترها وجود دارد.

این مقاله را حتما مطالعه کنید:  روش های رفع  خواب آلودگی هنگام درس خواندن

درمان اختلالات خواب

تاثیر اختلال خوابگردی در اختلالات خواب در نوجوانان

کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال خوابگردی رفتارهای حرکتی پیچیده ای هنگام خوابیدن دارند. مثل راه رفتن، غذا خوردن و صحبت کردن. این حالت از چند دقیقه تا 30 دقیقه دوام دارد. وقتی نوجوانی که در این حالت است را می بینید، حالت او به این شکل است که نگاه خیره دارد، هوشیاری کمی دارد و به شما پاسخ هم نمی دهد. در این حالت است که فرد در همان جایی که حرکت می کند بعد از تمام شدن این حالت می خوابد یا این که به تختخواب خود رفته و سپس می خوابد. درمجموع بعد از اتمام اختلال خوابگردی نوجوان به طور کامل یادش می رود که چنین اتفاقی برایش افتاده است. اختلال خوابگردی در اوایل نوجوانی بیشتر ممکن است رخ بدهد و تا اواخر دوره نوجوانی از بین می رود. در ادامه به روش درمان اختالالت خواب در نوجوانان می پردازیم.

دوره آفلابن افزایش اعتماد به نفس نوجوانان

روش درمان اختلالات خواب در نوجوانان

اختلالات خواب بیشتر مواقع زمینه ارثی یا خانوادگی دارد. ولی تحقیقات نشان داده که عوامل استرس زا محیطی و خستگی نیز می تواند تاثیر زیادی در این اختلال ها داشته باشد.البته که پزشک ها درمان های دارویی را اولین قدم برای درمان اختلالات خواب در نظر می گیرند. ولی در حین این درمان ها، روان درمانی و از بین بردن موارد استرس زا و حتی شیوه های رفتاری نادرست هم می تواند تاثیر زیادی در بهبود کیفیت خوابیدن داشته باشد. همچنین آموزش دیدن والدین می تواند به درمان اختلال ها کمک کند. والدین باید بدانند وقتی که این موارد را دیدند، چه رفتاری را نشان بدهند. اینکه پدر و مادر مراحل خوابیدن را بدانند هم می تواند بسیار موثر باشد. خواب مناسب و رعایت بهداشت در آن می تواند تاثیر زیادی در سلامت جسمی و روحی نوجوان ها و کودکان ما داشته باشد. پس باید به خواب کودکان هم به اندازه تغذیه آن ها اهمیت داد.

ممنونم که تا انتهای  این مقاله کنار  ما بودید. در این مقاله ما در مورد روش های درمان اختلالات خواب در نوجوانان و عوامل موثر در درمان اختلالانت خواب در نوجوانان صحبت کردیم، امیدوارم این مطالب برای شما مفید بوده و شما اهمیت درمان اختلالات خواب در نوجوانان و را متوجه شده باشید. شما می توانید سوالات خود را در قسمت نظرات از ما بپرسید مشاورین ما در اولین فرصت به آن پاسخ می دهند. مارا به دوستان خود معرفی کنید.


برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد 
۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.