تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چرا آدم ها در موقعیت های یکسان رفتارهای متفاوتی دارند؟ علت این موضوع به تفاوت شخصیت افراد با یکدیگر بر می گردد. همانطور که همه ما تفاوت هایی در ظاهرمان با یکدیگر داریم، تفاوت هایی نیز در شخصیت داریم. هر فردی دارای یکی از تیپ های شخصیتی می باشد. به نظر شما آیا نیازی هست که اصلا ما بدانیم که چه تیپ شخصیتی هستیم؟ یا اطرافیانمان چه تیپ شخصیتی دارند؟
شما اگر بدانید چه تیپ شخصیتی دارید می توانید از نقاط قوت و ضعف خودتان آگاهی پیدا کنید و اگر جایی نیاز به تغییر دارد آن را برطرف کنید یا مثلا شناخت تیپ های شخصیتی در بهبود روابط شما می تواند موثر باشد. روانشناسی شخصیت یکی از جذاب ترین رشته های روانشناسی است که تا امروز دانشمندان بسیاری نظریه های زیادی درباره آن داشته اند. آن ها افراد را از نظر شخصیت به تیپ های مختلفی دسته بندی کرده اند. تست های بسیاری برای تشخیص تیپ های شخصیتی وجود دارد. ما در این مقاله می خواهیم در ابتدا به این که تیپ شخصیتی چیست و در ادامه انواع تیپ های شخصیتی و نحوه برخورد با تیپ های شخصیتی را بر اساس نظریه انیاگرام یا تیپ های نه گانه بررسی کنیم.
فهرست مقاله
شخصیت چیست؟
تیپ شخصیتی کمال گرا
چگونه با تیپ شخصیتی کمال گرا برخورد کنیم؟
تیپ شخصیتی محبت طلب
علت وجود تیپ شخصیتی محبت طلب
چگونه با تیپ شخصیتی محبت طلب برخورد کنیم؟
تیپ شخصیتی موفقیت طلب
تیپ شخصیتی هنردوست
تیپ شخصیتی متفکر
تیپ شخصیتی محتاط
تیپ شخصیتی خوشبین
چگونه با تیپ شخصیتی خوشبین برخورد کنیم؟
تیپ شخصیتی قدرت طلب
چگونه با تیپ شخصیتی قدرت طلب برخورد کنیم؟
تیپ شخصیتی صلح طلب
جهت ثبت نام در مشاوره تحصیلی به سبک علی میرصادقی، عدد 66 رو به 3000909030 بفرست!!
نظریه انیاگرام جزو نظریه های جدید روانشناسی می باشد که توسط جورجیوف مطرح شده است. در این تقسیم بندی انسان ها بر اساس نیازهای اصلی و انگیزه های درونی شان به 9 دسته تقسیم شده اند که می خواهیم به تفکیک این تیپ های شخصیتی بپردازیم. همه شما ممکن است بعد از خواندن ویژگی های هر تیپ شخصیتی احساس کنید همه این ویژگی ها را دارید اما یک سری از ویژگی ها در شما غالب تر است. همه ما طیفی از همه تیپ های شخصیتی را داریم. مثلا در هر موقعیتی ممکن است یکی از ویژگی ها را داشته باشیم. اما یک تیپ شخصیتی در ما بیشتر وجود دارد و در موقعیت ها بیشتر خودش را نشان می دهد. بعضی از تیپ های شخصیتی بخاطر ویژگی های خاصی که دارند، ممکن است فرد را به دردسر بیاندازند. قطعا تغییر دادن تیپ شخصیتی کار راحتی نیست، اما با تمرین و آگاهی پیدا کردن می توانید آن را تغییر دهید.
شخصیت چیست؟
شخصیت مجموعه ای از رفتارها و هیجانات فرد در مواجهه با موقعیت های مختلف است. عوامل بسیاری در شکل گیری شخصیت تاثیر دارد؛ مثل ژنتیک، عوامل محیطی و تربیت. هر کدام از ما با یک نسخه وراثتی منحصر به فرد متولد می شویم که شامل یک سری ویژگی هایی است که از والدین به ما می رسد. این ویژگی ها به صورت ذاتی در ما وجود دارد. تربیت و محیط زندگی نیز می تواند در شکل گیری شخصیت ما تاثیر بگذارد. در سال های اولیه زندگی ما، پایه و شخصیت هر فرد بنا گذاشته می شود. بخاطر همین است که روانشناسان تاکید می کنند دو سال اول زندگی کودک از مهم ترین سال های زندگی است که باید به آن توجه ویژه ای کرد. در جوانی شخصیت افراد شکل می گیرد و تقریبا تغییر دادن تیپ شخصیتی خیلی سخت امکان پذیر است.
تیپ شخصیتی کمال گرا
افراد دارای خصوصیت کمال گرایی بسیار آرمانگرا هستند. این ویژگی آنقدر این افراد را تحت تاثیر قرار می دهد که باعث می شود از ترس اینکه نتوانند کاری را به بهترین شکل ممکن انجام دهند اصلا سراغ آن کار نروند. افراد کمال گرا بسیارجدی، مسئول و منظم هستند. تمام اتفاقات برای آن ها با قانون همه یا هیچ است؛ صفر و صد. مثل دانش آموزی که فقط در برگه انتخاب رشته اش یک دانشگاه عالی را انتخاب می کند و حاضر نیست جز آن به چیز دیگری فکر کند. یا یک مربی که مساوی شدن تیمش را برابر با بدترین شکست می داند.
افراد با تیپ شخصیتی کمال گرا همیشه نگران و مضطرب می باشند. زیرا همیشه به دنبال بهترین بودن هستند. این افراد به شدت از دیگران انتقاد می کنند، اما خودشان تحمل این را ندارند تا کسی آن ها را مورد انتقاد قرار دهد. اگر احساس کنند کاری را که می خواهند انجام دهند شاید شکست بخورد یا در آن بهترین نمی شوند، متاسفانه به سراغ آن کار نمی روند. دانش آموزی که می ترسد نتواند تمام تمرین هایش را به خوبی حل کند، اصلا به سراغ آن ها نمی رود. زیرا می خواهد در همه چیز بهترین باشد. یا فردی که سال ها نویسنده است، اما مقالاتش را جایی ارائه نمی کند. زیرا اعتقاد دارد فقط باید در بهترین ژورنال چاپ شود. وجود این خصوصیات در این افراد که با ترس همراه است و در دراز مدت باعث استرس و نگرانی شدید می شود.
چگونه با تیپ شخصیتی کمال گرا برخورد کنیم؟
اگر در اطرافیان شما فردی با این خصوصیات وجود دارد، سعی کنید در حرف زدن با او خیلی دقت کنید. افراد کمال گرا خیلی نیازمند احترام و دیده شدن هستند و دوست دارند همیشه مورد تشویق و احترام قرار بگیرند. برای اینکه بتوانید به این افراد کمک کنید، به آن ها آگاهی دهید. سعی کنید زمانی که می خواهند کاری را انجام دهند و سخت گیرانه می خواهند آن کار را شروع کنند برایشان توضیح دهید که اولویت چه چیزی است و ممکن است هر کسی در کارهایش نقصی داشته باشد. پس بهتر است با آرامش کارهایشان را انجام دهند. اگر کارهای این افراد نیاز به انتقاد داشت، سعی کنید اول نقاط قوت و بعد نقاط ضعف آن ها را بگویید. از آن جایی که افراد با تیپ شخصیتی کمال گرا تفکر همه یا هیچ دارند و خیلی زود دست از کاری که احساس کنند منجر به ایده آل ترین حالت نمی شود می کشند، نیاز دارند تا فردی در کنار آن ها باشد که آن ها را تا انتها همراهی کند.
تیپ شخصیتی محبت طلب
اولین چیزی که بعد از شنیدن شخصیت محبت طلب به ذهن شما می آید چیست؟ بله، درست است. معنای اصلی این تیپ شخصیتی محبت خواستن است که اولین و مهم ترین ویژگی این تیپ شخصیتی است. افراد محبت طلب برای اینکه محبت و مهربانی دیگران را داشته باشند حاضرند دست به هرکاری بزنند. این بخش از تیپ های شخصیتی گوشه گیر و منزوی هستند. همیشه در مقابل گرفتن حقشان کوتاه می آیند. زیرا نگران هستند که دیگران را ناراحت کنند و این باعث شود تا بقیه دوستشان نداشته باشند. کم صحبت می کنند، اگر زمانی هم صحبت کنند مدام به این دقت می کنند که صحبت هایشان دیگران را ناراحت نکند. مدام در حال عذرخواهی کردن هستند و از کلمه ببخشید خیلی استفاده می کنند. به شکل خیلی افراطی به دنبال تایید و جلب نظر دیگران هستند. افراد با تیپ شخصیتی محبت طلب اعتماد بنفس پایینی دارند. اگر کسی از آن ها خواسته ای داشته باشد، نمی توانند "نه" بگویند و حتی اگر نتوانند آن کار را انجام دهند، نه نمی گویند. زیرا نمی خواهند کسی از دست آن ها ناراحت شود. همیشه خودشان را مقصر می دانند و به شدت به دیگران وابسته و مطیع دیگران هستند.
علت وجود تیپ شخصیتی محبت طلب
پایه و اساس شکل گیری شخصیت ما در دوران کودکی است. به اعتقاد روانشناسان رفتارگرا زمانی که یک کودک به دنیا می آید مانند لوحی سفید است. رفتارهای پدر و مادر، یادگیری و محیط همگی بر شکل گیری شخصیت انسان تاثیر دارند. قطعا رفتارهای پدر و مادر بر روی تیپ شخصیتی کودک تاثیر می گذارد. روانشناسان عقیده دارند پدر و مادرهایی که مدام به کودک خود می گویند که سعی کن پسر یا دختر خوبی باشی تا همه دوستت داشته باشند یا مدام رفتارهای کودک را کنترل می کنند و اجازه نمی دهند تا خود واقعیش باشد و مدام در جهت جلب نظر مثبت دیگران باشد، باعث ایجاد تیپ شخصیتی محبت طلب در کودک می شوند. اعتماد به نفس و عزت نفس پایین نیز می تواند باعث به وجود آمدن این تیپ شخصیتی شود. اگر فرد همیشه دیگران را بر خودش مقدم بداند و هیج ارزشی برای خودش قائل نباشد، در آینده باعث به وجود آمدن این تیپ شخصیتی می شود.
چگونه با تیپ شخصیتی محبت طلب برخورد کنیم؟
قطعا هر رفتاری اگر به صورت افراطی وجود داشته باشد، می تواند آسیب های زیادی به فرد بزند. وقتی که تیپ شخصیتی محبت طلب مدام به دنبال تایید دیگران است، از حقش کوتاه می آید، حرفی نمی زند و نظر خودش را نمی گوید همواره خشم فروخورده ای نسبت به خودش و دیگران دارد و این خشم پنهان به تدریج تبدیل به اختلالات دیگری مثل افسردگی می شود. پس اگر این ویژگی ها در شما وجود دارد و باعث اختلال در فعالیت های روزانه شما می شود، حتما باید به دنبال درمان آن باشید. افراد محبت طلب باید بفهمند آن کاری را که درست است انجام دهند، نه آن کاری که فقط دیگران را خوشحال می کند. در برخورد با تیپ شخصیتی محبت طلب می توانید افکار غلط و اشتباه فرد را به چالش بکشید. این افراد معمولا اعتماد به نفس پایینی دارند. راه های زیادی وجود دارد که می توانید اعتماد به نفس این افراد را بالا ببرید. مثلا با دادن مسئولیت هایی که می توانند انجام دهند و تشویق کردنشان. باید به این افراد یادآوری شود که برای خودشان زندگی کنند، نه برای خوشحالی دیگران.
تیپ شخصیتی موفقیت طلب
این تیپ شخصیتی به شکل افراطی به دنبال موفقیت و پیشرفت هستند. برای رسیدن به پول و قدرت و رفاه حاضرند دست به هرکاری بزنند. به شدت کار و تلاش می کنند، به هیچ چیز جز هدفشان فکر نمی کنند و همه چیز را فدای هدفشان که همان رسیدن به خواسته هایشان است می کنند. افراد با تیپ شخصیتی موفقیت طلب همیشه در حال رقابت هستند و نمی توانند ببینند کسی بالاتر از آن هاست. بسیار فعال و پر انرژی و با اعتماد به نفس بالا هستند. به سرعت تصمیم می گیرند و دست به کار می شوند و تا رسیدن به هدفشان تلاش می کنند. این افراد گاهی آنقدر غرق در کار کردن می شوند که خودشان را هم فراموش می کنند. افراد موفقیت طلب همیشه به دنبال تایید و احترام دیگران هستند و از انتقاد بیزارند. بنابراین سعی کنید اگر خواستید از آن ها انتقاد کنید، ابتدا تشویق و تمجید کنید و بعد ایرادات آن ها را بگویید. تنبیه و تحقیر هیچ تاثیری در آن ها ندارد. این افراد خودشان را فراموش کرده اند. پس باید ابتدا سعی کنید تا به آن ها یاد آوری کنید که همه موفقیت های آن ها برای این است که زندگی بهتری داشته باشند، نه این که باعث شوند به جسمشان آسیب برسد تا به موفقیتی برسند. مثلا دانش آموزی که برای رسیدن به رتبه برتر کنکور شبانه روز درس می خواند و نیازهای جسمی خود را فراموش می کند؛ نه به خوبی غذا می خورد و نه خواب خوبی دارد. این دانش آموز شاید به نتیجه دل خواهش برسد، اما در کنارش به بیماری های جدی مبتلا می شود.
تیپ شخصیتی هنردوست
از بین نه تیپ شخصیتی می توان گفت حساس ترین اشخاص این افراد هستند. افراد با تیپ شخصیتی هنردوست به شدت رمانتیک و خیال پرداز هستند. به چیزهایی که دست نیافتنی هستند علاقه مندند. بسیار زود رنج و به دنبال توجه اطرافیان می باشند. زندگی کردن با این افراد مانند راه رفتن روی میخ است. هر چیز کوچکی ممکن است آن ها را ناراحت کند. همیشه ناراحت و غمگین هستند. کارهای یکنواخت و تکراری خیلی زود آن ها را خسته می کند. افراد هنردوست تا حدودی خود شیفته هستند و شخصیت نمایشی دارند. این افراد تشنه تعریف از ظاهرشان هستند. سعی کنید در ارتباط با این افراد حتما تعریف و تمجید کنید. به علت اینکه این افراد خیلی زود خسته می شوند. اگر می خواهید درباره موضوع مهمی با آن ها صحبت کنید، سعی کنید آن را خلاصه کنید و فقط به نکات مهم اشاره کنید.
تیپ شخصیتی متفکر
اگر راهی وجود داشت تا افراد نامرئی شوند، این تیپ شخصیتی حتما این کار را می کردند. افراد با تیپ شخصیتی متفکر به شدت درونگرا هستند و از جمع گریزانند. به دنبال مطالعه و جمع آوری اطلاعات هستند و می خواهند از همه چیز سر در بیاورند. در کلاس درس همیشه ردیف آخر می نشینند تا کمتر دیده شوند. همیشه سعی می کنند نگاه عاقلانه به مسائل داشته باشند تا نگاه احساسی. همیشه در حال فکر کردن هستند و خونسردی خاصی در نگاهشان وجود دارد. خیلی سرد صحبت می کنند و اصلا دوست ندارند کسی وقت آن ها را بگیرد. افراد متفکر برای وقتشان ارزش زیادی قائل هستند. این افراد اگر احساس کنند که صحبت های شما وقت آن ها را می گیرد، عصبانی می شوند و اجازه نمی دهند صحبتتان ادامه پیدا کند. پس سعی کنید فقط در صورت نیاز با آن ها صحبت کنید. سردی کلامشان را تحمل کنید. زیرا از ویژگی های اصلی این تیپ شخصیتی است.
تفکر نقاد یکی از 10 ویژگی است که سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده همه ما باید بلد باشیم. درباره تفکر نقاد بیشتر بدانید.
تیپ شخصیتی محتاط
افراد با تیپ شخصیتی محتاط اگر بخواهند کاری را انجام دهند تمام جوانب آن را در نظر می گیرند. می توان گفت افراد محتاط اصلا اهل ریسک نیستند و به سختی برای انجام کاری تصمیم می گیرند. افراد محتاط به دیگران سوء ظن دارند، دائم در این فکر هستند که دیگران راجع به آن ها چه فکری می کنند، از بی وفایی و خیانت می ترسند و دائم استرس دارند نکند کسی به آن ها بی وفایی کند. این افراد اگر حرفی بزنند پای حرفشان هستند. اما حرف های شما را دیر قبول می کنند. خیلی زود نمی توانند اطمینان کنند، برای همین دوستان زیادی ندارند. جلب اعتماد افراد دارای تیپ شخصیتی محتاط به شدت سخت است. خیلی دیر اعتماد می کنند، اما اگر به فردی اعتماد کنند اصلا انتظار خیانت و بی وفایی را ندارند. بخاطر احتیاط هایی که دارند خیلی دیر کاری را شروع می کنند و این باعث می شود خیلی از کارها را پشت گوش بیاندازند. باید برای انجام کارها آن ها را قانع کرد تا سریع تصمیم بگیرند و کاری را شروع کنند. در مجموع باید در برخورد با تیپ شخصیتی محتاط صبر زیادی داشت.
تیپ شخصیتی خوشبین
افراد خوشبین برون گرا ترین تیپ شخصیتی را دارند. آن ها همیشه شاد و خوشحال به نظر می آیند و به دیگران امید می دهند و یک جمله معروف دارند "نگران چیزی نباش. مطمئن باش همه چیز درست میشه". افراد دارای تیپ شخصیتی خوشبین به دنبال تفریح و خوش گذرانی هستند، دوستان زیادی دارند، به دنبال تجربه های جدید و هیجان انگیز هستند، همیشه به آینده امیدوارند و خیلی اجتماعی هستند. این افراد دغدغه زیادی ندارند و خود را همه فن حریف می دانند. اما خیلی فراموشکارند. بخاطر اینکه نگرانی زیادی نسبت به آینده ندارند، عقیده دارند زمان همه چیز را حل می کند. خیلی اهل مسافرت هستند. در کارهایشان به شدت ریسک می کنند و زود تصمیم می گیرند و زود هم کاری را انجام می دهند.
در مورد شخصیت درون گرا و برون گرا بیشتر بدانید
چگونه با تیپ شخصیتی خوشبین برخورد کنیم؟
برخورد با افراد خوشبین بسیار راحت تر از تیپ های شخصیتی دیگر است. تصمیمات زود هنگام گاهی ممکن است این فراد را به دردسر بیندازد. بنابراین باید آن ها را نسبت به آینده آگاه کرد. گاهی خیلی خوب به نصیحت های اطرافیان گوش می دهند. اما فایده ای زیادی ندارد. خیلی صحبت هایشان را جدی نگیرید. زیرا ممکن است خیلی زود فراموش کنند. می توانید بیشتر به آن ها کارهایشان را یاد آوری کنید یا در انجام کارها آن ها را همراهی کنید.
تیپ شخصیتی قدرت طلب
افراد با تیپ شخصیتی قدرت طلب در هر جمعی که باشند به دنبال رهبری و هدایت آن گروه هستند و اصلا نمی توانند مطیع و فرمانبردار کسی باشند. بلکه می خواهند فقط دستور بدهند و دیگران اطاعت کنند و اگر کسی مخالف آن ها باشد به شدت برآشفته می شوند و به دنبال انتقام هستند. ویژگی های افراد قدرت طلب بیشتر شبیه افراد دیکتاتور است. به شدت سختگیر و کنترل کننده هستند. اگر افراد زیر دستشان از آن ها پیروی کنند، به شدت از آن ها حمایت می کنند. بسیار با هوش و شجاع هستند و از افراد ضعیف بیزارند. قدرت طلب ها احساسات زیادی ندارند، جنگجو هستند، برای رسیدن به خواسته هایشان تلاش می کنند و واکنش های شدید و تندی دارند.
چگونه با تیپ شخصیتی قدرت طلب برخورد کنیم؟
برخورد با افراد قدرت طلب بسیار سخت است. زیرا اگر احساس کنند در صحبت هایتان به آن ها دستور می دهید به شدت عصبانی می شوند. برای همین سعی کنید همیشه با آرامی و لحن غیرتهدید کننده و دستوری با افراد قدرت طلب صحبت کنید. برای جلب اعتماد آن ها محکم صحبت کنید. زیرا اگر احساس کنند شما فرد ضعیفی هستید، به حرف هایتان اهمیتی نمی دهند. نکته مهمی که باید به خاطر داشته باشید این است که افراد دارای تیپ شخصیتی قدرت طلب برای افراد قدرتمند ارزش بیشتری قائل هستند.
تیپ شخصیتی صلح طلب
افراد با تیپ شخصیتی صلح طلب بیشتر نقش میانجی گر و واسطه بین افراد را بازی می کنند. آن ها همیشه به دنبال صلح و دوستی هستند. اگر جایی بفهمند دو نفر با هم قهر هستند برای آشتی دادن آن ها تلاش می کنند. صلح طلب ها آرام، متین، متواضع و کم توقع هستند. در کارهایشان کند هستند و این گاهی باعث می شود تنبل به نظر برسند. از مشاجره و دعوا به شدت دوری می کنند. خیلی خوب نمی توانند برای خودشان تصمیم بگیرند. زندگی را خیلی آسان می گیرند و از شرایط جدید فراری هستند. زمانی که با افراد صلح طلب صحبت می کنید، به خوبی به حرف های شما گوش می دهند و آن ها را تایید می کنند و اگر از آن ها خواسته ای داشته باشید، به راحتی قبول می کنند. اما خیلی زود فراموش می کنند و ممکن است هیچ وقت آن کار را انجام ندهند. زیرا زندگی را خیلی آسان و راحت می گیرند. اگر قرار است قول و قراری با تیپ شخصیتی صلح طلب بگذارید، بهتر است آن را مکتوب کنید.
سخن پایانی:
ممنونم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید در این مقاله ما به بررسی انواع تیپ شخصیتی و ویژگی های تیپ های شخصیتی پرداختیم امیدوار هستیم این مطالب برای شما مفید بوده و شما با اتواع مختلف تیپ های شخصیتی آشنا شده باشید.
سوالات متداول:
برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
( مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره 22677917-021 تماس بگیرید.
یا عدد 66 را به سامانه 3000909030 ارسال کنید.