مُرَحَّم‌های علی میرصادقی

زمان حدودی مطالعه: ۴دقیقه

روانشناسی خشونت خانگی

آدم باورش نمی‌شود مردی بتواند اینگونه با کسی که به قول خودش، دوستش دارد رفتار کند!! وقتی خبر قتل زنی توسط پدر یا همسرش را می‌شنویم، بهت زده می‌شویم، حق داریم‌‌ مخصوصا دختران و زنانِ نازنین جامعه‌ی ما که با تمام وجودم اعتقاد دارم از بهترین و با اخلاق‌ترین زنان جهان محسوب می‌شوند.‌‌
حق دارید که به من و همه‌ی مردان ایرانی بد گمان شوید، حق دارید به مادرها و پدرهایمان شک کنید؛ حق دارید حالتان بد شود.‌‌ اما در کنار تمام این حقوق، کمی بعداز اینکه آب نوشیدید و آرام گرفتید (و شاید نه الان) ادامه‌ی این نوشتار می‌تواند، آگاهی شما را از خشونت خانگی و چرایی‌ها و پیشگیری آن بالاتر ببرد‌‌. خشونت خانگی یا سوء رفتار با همسر (partner abuse) عبارت است از هرگونه بد رفتاری جسمی، جنسی، روانی با همسر، همسر سابق یا شریک جنسی به منظور کسب قدرت، کنترل و یا حفظ آن که متاسفانه خیلی اوقات منجر به کشته شدن همسر می‌شود.‌‌ حدود 90% قربانیان این پدیده در آمریکا، زنان هستند و 10% هم حدودا مردان!! متاسفانه خشونت‌های شدید معمولا یک وجه مشترک دارند: خشونت‌های قبلی که به اطلاع فامیل، پلیس و دیگران نرسیده است.‌‌ چه کسانی بیشتر مورد خشونت قرار می‌گیرند؟! متاسفانه زنان جوان، فقیر، بی‌سواد و مطلقه طبق اداره آمار قضایی آمریکا بیشتر مورد خشونت قرار می‌گیرند و از طرفی مردانی که به عمد به زنان آسیب می‌رسانند معمولا تحصیلات پایین‌تر از دبیرستان دارند، بیکار هستند یا به تناوب بیکار می‌شوند، درآمدشان کم است، به سوء مصرف الکل یا سایر موارد مبتلا هستند و معمولا شوهر یا دوست پسرِ سابق قربانیشان می‌باشند. هل دادن و سیلی زدن، اغلب اوقات حتی پیش از ازدواج شروع می‌شود از 625 زوجی که به تازگی ازدواج کرده بودند، 36 درصد آنها گزارش دادند که قبل از ازدواج نیز درگیر این قبیل اعمال بوده‌اند.‌‌ اگر اقدامی در این زمینه صورت نگیرد، وقوع این نوع اعمال پرخاشگرانه تداوم یا افزایش خواهد یافت.
نتیجه‌گیری:
برای جلوگیری و پیشگیری از همچین مسائلی در جامعه، زندگی خود و عزیزانمان به نکات زیر دقت کنید:
1.اگر همسر شما در خانواده‌ای رشد کرده است که چنین صحنه‌هایی را به وفور دیده است، این احتمال می‌رود که خودش هم دست به چنین کاری بزند پس قبل از ازدواج نسبت به این موضوعات حساس باشید و در صورت وجود مشکل، حتما از جلسات روان درمانی برای حل این مساله استفاده کنید؛ 80% مردانی که همسرانشان مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند، شاهد کتک خوردن مادر خودشان از پدرشان بوده‌اند.
2.چرا قبل از ازدواج استفاده از روان شناس ضروری است؟ چون‌که افرادی که اختلال‌های شخصیت قوی دارند (مثل ضد اجتماعی) خیلی راحت درگیر خشونت‌های خانگی می‌شوند. روان‌شناس می‌تواند به تشخیص و بعضی اوقات به درمان آنها کمک کند.
3.بعد از مشاهده (و یا حداقل بعد از اولین تکرار) لطفا با روان شناس خود یا یکی از عزیزانِ با تجربه و خردمند خود مشاوره داشته باشید و در صورت رفتار خطرناک از همسر یا طرف مقابلتان، اگر مجبور به ادامه‌ی زندگی هستید بهتر است به مراجع قضایی و پلیس مراجعه کنید؛ یادتان باشد که مراجعه و گرفتن مشاوره از ارگان‌های مذکور، لزوما به معنی شکایت نیست و آنها می‌توانند همسر شما را با راه‌های مختلف هدایت کنند.
4.اکثر زنانی که با این مردان زندگی خود را ادامه می‌دهند، مشکل مالی یا عزت نفس دارند و حتی در بعضی موارد خود را لایق کتک خوردن می‌دانند و همین مساله باعث می‌شود که رفتار اشتباه همسرشان ادامه یابد. به همین خاطر حتی باید به رفتارهایی که قبل از برخورد فیزیکی به صورت مداوم انجام می‌شود و شرایط خشونت فیزیکی را فراهم می‌کند هم حساس باشیم: تمسخر، انتقاد، تهدید، تنبیه، فشار روانی دائمی و مداوم می‌تواند اعتماد به نفس فرد را از بین ببرد و سبب شود که همیشه به خودش شک داشته باشد.
5.اشتباهات شناختی متداول همسرانی که مورد آزار قرار می‌گیرند و اعتراضی به آن ندارند:
الف) فکر می‌کنند کارشان را درست انجام نداده‌اند پس خود را لایق کتک خوردن می‌دانند. ب) کتک خوردن را یک مساله‌ی خصوصی می‌دانند که باید در درون خانواده حل شود (فاوست و همکاران 1999)
ج) بعضی از آنها فکر می‌کنند با اعتراض کردنشان، آبروی خود و خانواده‌شان را می‌برند و بعضی از آنها به دستور همان همسر زورگو، تمام کس و کارشان را از دست داده‌اند (پس اینجا مجبورند به مراجع قانونی مراجعه کنند) اکثر مردانی که با آنها قانونی برخورد می‌شود، کمتر به این رفتار زشت دست می‌زنند اما در افراد با اختلال شخصیت ضد اجتماعی، متاسفانه بعد از شکایت و ارجاع قانونی این رفتار بیشتر دیده می‌شود به همین خاطر است که اگر از اختلال شخصیت فرد باخبر هستیم، حتما باید نظر روان‌شناس را به به پلیس و مراجع قانونی اطلاع بدهیم.
6.ضمن هم دلی و هم دردی با خانواده‌های داغدار و تمام دختران و زنان عزیز کشورم، مثل همیشه از آنها می‌خواهم با توجه به آمارها، شک و بدگمانی خودشان را به تمام مردان کشور از جمله همسر و پدر و برادر خودشان انتقال ندهند. ایران از کشورهایی است که با تمام تعصب‌ها و غیرت‌های درست و غلطی که در آن وجود دارد، رکوردار چنین رفتارهایی در دنیا نیست!! در سال 2018 میلادی در کشور همسایه، در ترکیه 440 زن به خاطر خشونت مردان جان خود را از دست داده‌اند. دانشگاه حاجت تپه استانبول در سال 2014 میلادی نشان می‌دهد دست کم یک سوم از زنان و دختران ترکیه با خشونت و ضرب و شتم فیزیکی و تهدیدات و تعرضات جنسی روبه رو می‌شوند. در آمریکا هم وضع خوبی در این رابطه وجود ندارد. تقریبا در هر یک دقیقه، 20 نفرتوسط شریک زندگی خود در آمریکا مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. 25درصد از زنان به دست شریک زندگی خود، خشونت جسمی را تجربه می‌کنند (خبرگزاری شرق). قصدم دفاع از مردان ایرانی نیست؛ با تمام وجود لعنت می‌فرستم بر تمام کسانی که فهم و درک احترام گذاشتن به ساده‌ترین حقوق بشری را ندارند؛ ما مردان ایرانی شرمنده و داغ‌دار تمام زنان ایرانیم. 

در همین رابطه به همتون توصیه می‌کنم یه روزی بلاخره با ایده‌ی قشنگ "شکوفایی"در روان‌شناسی آشنا بشین. من در این دوره با کمک تحقیقات اصولی و دانشگاهی به شما میگم چه جوری باید زندگیتون رو جلو ببرین تا به بهترین حالت خودتون تبدیل بشین.

دوره ۸۰ ساعته شکوفایی
این دوره مبتنی بر روانشناسی مثبت‌نگر و بر اساس آموزه‌های رئیس سابق انجمن روانشناسی آمریکا و پدر روانشناسی مثبت‌نگر (دکتر مارتین سلیگمن) می‌باشد و اکثر درس‌های آن توسط پژوهش‌های فرا تحلیل و دانشگاهی به اثبات رسیده است.
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.