همه چیز درباره اختلال دو قطبی از تشخیص تا درمان

همه چیز درباره اختلال دو قطبی از تشخیص تا درمان چیست ؟

قبل از اینکه وارد وادی روانشناسی و علوم اعصاب و روان شوم، تا وقتی می‌شنیدم که فلان کس دو قطبی است یا اینکه رفته پیش روانپزشک تشخیص دوقطبی دادن ، مثل اکثر انسان‌ها تصور می‌کردم طرف دارای دو شخصیت متفاوت بوده و واقعا اصلا نمی‌دانستم اختلال دو قطبی جزو اختلال‌های شخصیتی طبقه‌بندی نمی‌شود مانیک دپرسیو ، افسردگی ، شیدایی ، یا باپپولار از نام‌های دیگر این بیماری است که همگی آن‌ها را شنیده‌ایم و امروز راجب آن و درمان بیماری دو قطبی بیشتر صحبت خواهیم کرد.

اختلال دو قطبی چیست ؟ عوامل ایجاد اختلال دو قطبی چیست ؟راه‌های درمان اختلال دو قطبی چیست ؟ ما در این مقاله قصد داریم همه چیز را درباه اختلال دوقطبی به شما بگوییم و به همه سوالاتی که گفته شد پاسخ دهیم با ما همراه باشید!

اختلال دو قطبی چیست ؟

واژه دوقطبی یعنی دو انتها برای چندین میلیون نفری که در دنیا از اختلال دو قطبی رنج می‌برند، زندگی به دو واقعیت متفاوت تقسیم شده است شیدایی و افسردگی
هر چند گونه‌های زیادی از اختلال دوقطبی داریم، بیایید چند تایی را بررسی کنیم ،گونه اول نوسان‌های شدیدی بین افسردگی و شیدایی دارد. در حالی که گونه دوم شامل دوره‌های کوتاه مدت و با شدت شیدایی کمتر است ولی دورهای طولانی افسردگی با آن عجین شده است. برای بعضی افراد که بین حالت‌‍‌‌‌‌‌های هیجانی ، بالا و پایین می‌شوند، پیدا کردن تعادل برای زندگی سالم ، غیر ممکن به نظر می‌رسد.

 اختلال دو قطبی چیست ؟ افسردگی و شیدایی

در گونه اول بالاهای شدید دوره‌های جنون نام دارند و باعث می‌شوند حال فرد بین زود رنج و شکست‌پذیر در نوسان باشد. اما این دوره‌های شیدایی از احساس سرخوشی عادی فراتر می‌روند و فرد را دچار علائم مشکل‌زایی مانند افکار ، بی‌خوابی، تند صحبت کردن ، افعال ناگهانی و رفتارهای پرخطر می‌کند . بدون درمان این بازه‌ها بیش‌تر و شدید‌تر اتفاق می‌افتد و زمان بیشتری طول می‌کشد تا فروکش کند.

اینستاگرام علی میرصادقی

دوره افسردگی اختلال دوقطبی به صورت‌های مختلفی بروز می‌کند احساس خمودگی ، کم رنگ شدن علاقه به سرگرمی‌های پیشین ، تغییر ذائقه ، احساس بی‌فایده بودن یا احساس گناه شدید، پرخوابی یا کم‌خوابی بیش از حد ، خستگی ناپذیر بودن ، احساس خستگی دائم و افکار خود کشی.

شیوع اختلال دو قطبی :

در سرتاسر دنیا یک تا سه درصد بزرگسالان محدوده وسیعی از این علائم را تجربه می‌کنند که نشان دهنده اختلال دوقطبی است. بیشتر آن‌ها افراد کاری و اعضای فعال جامعه هستند و زندگی ، انتخاب‌ها و روابط آن‌ها با اختلال دوقطبی محدود نشده است . با این وجود برای بسیاری عواقب آن جدی است. این بیماری می‌تواند عملکرد شغلی و تحصیلی ، روابط ، امنیت اقتصادی و همچنین امنیت خود او را به خطر بیندازد.

عامل ایجاد بیماری دو قطبی چیست ؟

محققان بر این باورند که سیم کشی پیچیده مغز نقش عمده‌ای در ایجاد این اختلال بازی می‌کند، به لطف تلاش دائمی مغز با از بین بردن اتصال عصبی خراب یا بی‌استفاده مغز سالم اتصالات قدرتمند میان سلول‌های عصبی را حفظ می‌کند، این کار بسیار مهم است، زیرا مسیرهای عصبی ما مانند نقشه‌ای برای همه کارهای ما هستند با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی ( MIR ) محققان دریافته‌اند که در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی توانایی ترمیم مغز مختل شده است این یعنی سلول عصبی آنها بلا‌استفاده می‌ماند و شبکه‌ای غیر قابل مسیریابی را تشکیل می‌دهند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی به این دلیل که تنها از سینگال‌های سر در گم به عنوان راهنما استفاده می‌کنند، رفتار و افکار غیر معمولی بروز می‌دهند توهم نیز می‌تواند در مراحل شدید اختلال دوقطبی بروز پیدا کند این به دلیل فراوانی یک انتقال دهنده عصبی به نام دوپامین است.
اما با وجود دانستن این مسائل نمی‌توان اختلال دوقطبی را تنها به یک عامل نسبت داد. در واقعیت این مسئله‌ای پیچیده است برای مثال آمیدگال مغز در تفکر ، حافظه بلند مدت و تحلیل‌های احساسی دخیل است. در این بخش مغز عوامل مختلف از ژنتیک گرفته تا آسیب‌های اجتماعی که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم. می‌توانند باعث بروز اختلال و به وجود آمدن علائم اختلال دوقطبی شوند.

داشتن دوره های استرس زا یکی از عوامل ایجاد اختلال دو قطبی

عوامل بیولوژیکی و تاثیر آن بر اختلال دو قطبی
ظاهرا افراد مبتلا به اختلال دوقطبی ، تفاوت‌های فیزیکی در مغز خود با افراد سالم دارند گرچه درجه اهمیت این تفاوت‌ها هنوز مشخص نشده اما در تشخیص آن کمک می‌کند.
شباهت های ژنتیکی و تاثیر آن بر اختلال دو قطبی
اگر شما یک خویشاوند درجه اول که سابقه اختلال دوقطبی دارد داشته باشید شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارید.
داشتن دوره های استرس حاد و مزمن
گذراندن دورهای استرس زا به مدت طولانی با تجربه یک رویداد ناگوار مانند از دست دادن یک دوست یا عزیز ، احتمال ابتلا به بیماری دوقطبی را به میزان چشم‌گیری افزایش می‌دهد.
مصرف مواد مخدر و الکل
بعضی از افراد برای فرار و فاصله از شرایط استرس‌زا و خاطرات آزار دهنده به مصرف الکل و مواد مخدر روی می‌آورند، اما تحقیقات نشان می‌دهد این روش اجتنابی خود به تنهایی می‌تواند در ایجاد افسردگی و تشدید اختلال دوقطبی دامن بزند.

کارگاه اکت و زندگی موثر
 کارگاه روانشناسی اکت و زندگی موثر

در کارگاه روان‌شناسی اکت و زندگی موثر، به کمک دکتر علی میرصادقی، یاد بگیر چطور با هیجانات منفی و اضطراب‌ها روبرو بشی و بهترین تصمیمات رو بگیری. این کارگاه برای هرکسی که دنبال بهبود کیفیت زندگیشه، از مدیران و کارآفرینان تا خانم‌های خانه‌دار و هرکسی که خواهان زندگی بهتریه، مناسبه. قدرت واقعی ذهن و روانت رو کشف کن!

علائم بیماری دوقطبی چیست ؟

علائم بیماری را در دو فاز بررسی می‌کنیم :

علائم در فاز مانیا و هیپومانیا ( شیدایی ) :

  • کاهش نیاز به خواب

  • شیدایی یا سرخوشی

  • ولخرجی‌های بی‌حد و حساب

  • افزایش میل جنسی و رفتارهای پرخطر جنسی

  • اعتماد به نفس کاذب

  • توهم‌های بیداری و شنیداری

  • تکلم سریع

  • هذیان بزرگ منشی یا انواع دیگر هذیان

  • پرخاشگری در رفتار

  • پایین آمدن عملکرد اجتماعی و تحصیلی

  • آستانه تحریک پذیری پایین

  • انجام رفتارهای پر خطر مثل رانندگی با سرعت بالا و در حین مستی

فکر خودکشی یکی از علائم اختلال دو قطبی

علائم در فاز افسردگی یا دپرسیو :

  • مشکل به خواب رفتن یا خوابیدن زیاد

  • افکار یا ارتکاب به خودکشی

  • کم شدن اشتها یا زیاد شدن بیش از حد آن

  • اضطراب

  • خستگی مزمن و بی دلیل

  • احساس عذاب وجدان و گناه

  • عدم انتخاب فعالیت‌های لذت بخش

  • کاهش امید به آینده

  • شکایت از دردهای مزمن بدنی بی‌دلیل

  • کاهش عملکردهای اجتماعی و تحصیلی

چرخه اختلال دو قطبی :

بسیاری از بیماران دوقطبی ، در فصول بهار یا تابستان دچار مانیا یا هیپو مانیا می‌شوند و در فصل پاییز و زمستان ، افسردگی جای خود را به مانیا می‌دهد و در عین حال خیلی از افراد حالت به عکس این چرخه را نیز تجربه می‌کنند.
در برخی بیماران دوقطبی ، تغییرات خلقی بسیار سریع رخ می‌دهد، معمولا در آن‌ها چهار دوره نوسانات خلقی در یک سال رخ می‌دهد وقتی موارد متعددی از رخ دادن این تغییرات ظرف فقط چند ساعت گزارش می‌شود.

درمان اختلال دو قطبی :

بهترین گزینه برای درمان اختلال دو قطبی دارو درمانی است از آنجایی که تغییرات شیمیایی در مغز بیماران اختلال دوقطبی با سرعت اتفاق می‌افتد مصرف دارو به میزان قابل توجهی به ایجاد نوعی نظم شیمیایی در مغز کمک کرده و همین طور به بازگشت تعادل به تغییرات شیمیایی در مغز کمک کرده و همین‌طور باعث بازگشت تعادل به تغییرات شیمیایی مغز آن‌ها می‌شود و در نهایت علائم بیماری از بین رفته و بیماری تحت کنترل در می‌آید.
این نوع داروها در سه نوع تجویز می‌شوند:

درمان اختلال دو قطبی چگونه است ؟

1- تثبیت کننده حالت : برای بر طرف کردن علائم هیپومانیا و جنون استفاده می‌شود.
2- داروهای ضد افسردگی : برای درمان فاز افسردگی یا دپرسیون به کار می‌رود.
3- داروهای ضد روانپریشی : در صورت وجود جنون در علائم گزارش شده بیمار از این نوع نیز استفاده می‌شود.
در کنار درمان دارویی استفاده از روش‌های روان درمانی شناختی گروه درمانی و استفاده از روش‌های درمان فردی با استفاده از ترسیم نمودار خلق به صورت روزانه و تنظیم قرار داد درمانی نیز به بیمار کمک شایانی در جهت بهبود بیماری می‌کند.

در همین زمینه سریال انگیزشی سی روز تا پیروزی به شما بسیار کمک خواهد کرد:

دوره ۸۰ ساعته شکوفایی
سریال انگیزشی سی روز تا پیروزی
این سریال در 30 روز به شما کمک می‌کند خلاصه 165 تا از بهترین کتاب‌های دنیا را بخوانید و همچنین با 5 نفر از مهم‌ترین آدم‌های دنیا زندگی کنید

در صورتی که امکان شرکت در دوره را ندارید کتاب زیر را بخوانید :

راهنمای تئوری انتخاب برای مدیریت خشم
کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای مدیریت خشم در زندگی
کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای مدیریت خشم در زندگی از مجموعه کتا‌ب‌های "تئوری انتخاب در عمل" می‌باشد و با هدف یاری به انسان‌ها برای نظارت بهتر زندگی‌شان به چاپ رسیده است..
  • نویسنده : سارا نوری فر | کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
    • امتیاز :
    • 3
    • 1
  • تعداد مشاهده : 11967 بار
  • مشاهده نظرات کاربران
  • تاریخ انتشار : 1399/03/03
نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.