در سال ۱۸۱۷ میلادی یک دانشمند بریتانیایی به نام جیمز پارکینسون بیماری پارکینسون را کشف کرد و به منظور حمایت از بیماران پارکینسون روز تولد جیمز ، روز جهانی پارکینسون با نماد لالهی قرمز قرار داده شد. بیماری پارکینسون ( PD / PARKINSONS DISEASE ) یک بیماری مزمن و پیش رونده است که به مرور زمان هم بدتر میشود اما معمولا روند بیماری پارکینسون و وخامت آن بیش از چندین سال طول میکشد.
بیماری پارکینسون چیست ؟ آیا بیماری پارکینسون فقط در افراد مسن بوجود میآید ؟ بیماری پارکینسون جوانی چیست ؟ آیا شما نیز در خود ارتعاشات دست و کندی حرکت را میبینید ؟ با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره بیماری پارکینسون ، علائم پارکینسون و پیشگیری پارکینسون جوانی به شما بگوییم.
بیماری پارکینسون چیست ؟
پارکینسون بر اثر از بین رفتن سلولهای ترشح کننده مادهای بنام دوپامین ( انتقال دهنده عصبی ) و تجمع آأفا ـ سینوکلئین ( پروتئینی که در صورت تشکیل تودههای غیر طبیعی در بدن باعث به وجود آمدن این بیماری میشود ) اتفاق میافتد هنگامی که در غدههای قاعدهای مغز افزایش نسبت استیل کولین به دوپامین ( دو انتقال دهنده عصبی ) اتفاق میافتد موجب علائم ترمور سفتی عضلات و کندی حرکات میشود. در این بیماری تعدادی از سلولهای قسمتی از مغز به نام ماده سیاه که کار ترشح دوپامین ( مادهای که با بخش کنترل کننده حرکات بدن در مغز مرتبط است و زمانی ماهیچه اجازهی حرکت دارد که دوپامین به مغز سیگنال بفرستد ) را برعهده دارد تخریب شده و باعث ترشح دوپامین در مغز میشود . شایعترین بیماری مخرب بعد از آلزایمر ، پارکینسون میباشد.
علائم اولیه شروع بیماری پارکینسون چیست ؟
پس از گذراندن یک روز زمانی که درحال استراحت به سر میبریم ، متوجه لرزش در بدن خود میشویم که متاسفانه این لرزش فقط برای افراد سالمند نیست و در عصر تکنولوژِی افراد جوان هم از گزند بیماری پارکینسون در امان نیستند.
در مراحل اولیهی بیماری پارکینسون ارتعاش اندامها خفیف و ملایم است و معمولا از یک سمت بدن شروع میشود و با گذشت زمان در سمت دیگر بدن به حالت بدتر باقی میماند .
اما در مراحل بعد و پیشرفت بیماری فرد دیگر قادر نیست که برای کنترل ارتعاش مدام بدن خود ، چیزی را در دست بگیرد و یا دست لرزان خود را در پشت یا جیب خود پنهان کند.
10 مشخصه شایع در بیماری پارکینسون چیست ؟
این بیماری چند مشخصه شایع دارد : لرزش ، کند شدن حرکات بدن ، سفت و خشک شدن ماهیچهها ، ضعف در تعادل ، تغییر در دست خط ، کاهش حس بویایی ، اختلال در خواب ، یبوست ،انعطاف ناپذیری غیر طبیعی مفاصل و اختلال در حرکت عضلات صورت ، اگر دو یا بیشتر این علائم را در خود یا اطرافیان خود مشاهده کردید مخصوصا اگر لرزش در یک سمت به سمت دیگر بدن بود باید گفت پارکینسون به سراغ شما آمده است.
پیشنهاد می شود بخوانید
اگر حافظه کوتاه مدت خود را از دست دادهاید اگر آدرسها ، نامها و یا شماره تلفنهایی که قبلا حفظ بودید را فراموش کردهاید با ما همراه باشید زیرا ممکن است شما نیز دچار آلزایمر شده باشید ما در این مقاله همه چیز را درباره آلزایمر و نحوه پیشگیری از آن به شما خواهیم گفت.
آلزایمر چیست ؟ 20 راه فوق العاده برای پیشگیری از آلزایمر
اولین نشانهی این بیماری مجموعه متفاوتی از براد کینزیا یا سفت شدن عضلات و تعادل ضعیف میباشد.
بعد از مدتی که از روند بیماری پارکینسون میگذرد کارهای ساده به سختی و صرف زمان زیاد انجام میشوند. احساسات فردی که مبتلا به پارکینسون میباشد به علت ثابت بودن ( Fixation ) حالت صورت و خیرگی چشم و همچنین کاهش پلک زدن در چهره نمایان نمیشود. از دیگر عوارض این بیماری خشک یا سفت شدن ماهیچهها است که بسیار هم دردناک است و باعث لنگیدن پا میشود و محدوده حرکت را هم کم میکند. تغییر دست خط از درشت و خوانا نویسی به سمت ریز نویسی میرود. دیگر نمیتوانند عطر و رایحه مورد علاقه خودشان را انتخاب کنند به علت کاهش حس بویایی ، در خواب دست و پای خود را تکان میدهند یا حتی از تخت خواب میافتند به علت اختلال در خواب دیگر از خواب آرام خبری نیست ، افراد مبتلا به بیماری پارکینسون بدون آنکه متوجه شوند آهستهتر یا بیش از حد تند و سریع صحبت میکنند و یا دچار لکنت زبان میشوند. بی روح و بی احساس شدن صورت از دیگر علائم بیماری پارکینسون میباشد.
افراد مسن با نمایان شدن هریک از نشانههای پارکینسون آنها را به افزایش سن ربط میدهند، آیا مشاهده این نشانهها در جوانان هم به افزایش سن ربط دارد ؟ متاسفانه باید این واقعیت را بپذیریم که این بیماری به سراغ جوانان هم آمده در عصر تکنولوژی به علت اینکه شیوه زندگی افراد به ویژه جوانان بسیار تغییر کرده ، شبها تا دیر وقت بیدار میمانند و ساعتهای زیادی از موبایل استفاده میکنند و صبحها خیلی دیر از خواب بیدار میشوند ، رژیم غذایی ناسالم و فاقد میوه و سبزیجات تازه و از همه مهمتر بیتحرکی و ورزش نکردن میباشد.
افراد مسن ارتعاش را لرزش میدانند، برادیکینزیا را آرام شدن حرکات به علت کهولت سن و عادی میپندارند، سفت شدن عضلات را در پارکینسون به آرتروز وحالت قوز را به سن پوکی استخوان ربط میدهند.
آیا پارکینسون علائم دیگری هم دارد ؟
پارکینسون علائم دیگری نیز دارد که به عنوان علائم غیر حرکتی آنها را میشناسیم. این علائم در پارکینسون به اندامهای حرکتی مربوط نمیشود اما بدن را از لحاظ سیستم گوارشی دچار مشکلاتی از قبیل یبوست ، خواب و افسردگی نیز میکند.
3 عامل در ابتلا به پارکینسون
عامل محیط ، سبک زندگی و ژنتیک در ابتلا به پارکینسون نقش دارد ولی به طور کلی وجود یک زن غیر طبیعی در برخی افراد و جوانان منجر به بروز پارکینسون میشود و علائم پارکینسون از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
پارکینسون جوانی چیست ؟
پارکینسون جوانی ( YOPD / YOUNG ONEST PARKINSONS DISEASE ) زمانی که علائم پارکینسون قبل از سن 50 سالگی در فرد مشاهده میشود نشانگر بروز بیماری پارکینسون جوانی میباشد. طبق نتایج و تحقیقات متفاوتی که وجود دارد 10 درصد از کسانی که به پارکینسون مبتلا هستند جزء آن دسته افرادی هستند که به پارکینسون جوانی مبتلا هستند زیرا در دنیای امروز استرسهای اجتماعی ، فشارهای روانی و شیوه نادرست زندگی کردن باعث میشود که افراد به سمت غمزدگی و کاهش ترشح دوپامین در مغز شود البته علائم پارکینسون در جوانان متفاوت است .برای تشخیص پارکینسون جوانی باید مراحل و آزمایشات مختلفی را گذراند تا بتوان به نتیجه درست برای تشخیص برسیم.
متاسفانه هیچ روش اندازهگیری مشاهدهای برای اینکه سطح پروتئین موجود در آزمایش آزمایشگاهی و اسکن تصویری که بتواند در تشخیص پارکینسون جوانی کمک کند تاکنون مورد تایید قرار نگرفته است.
همچنین بخوانید
اکنون میخواهیم مقالهای را درباره طب مکمل یا جایگزین به شما معرفی کنیم. طب مکمل یا جایگزین ، انواع روشهای درمان یا پیشگیری از بیماری است که روشها و اثر بخشی آنها با دانش سنتی یا مرسوم طب زیستی متفاوت است. با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره طب مکمل به شما بگوییم.
طب مکمل یا جایگزین چیست ؟ آشنایی با 11 روش طب مکمل
آیا پارکینسون جوانی یک بیماری ژنتیکی است ؟
زمانی که چندین نفر از اعضا خانواده به پارکینسون جوانی مبتلا هستند نقش ژنتیک در به وجود آمدن پارکینسون پر رنگتر میشود . با انجام آزمایشات ژنتیکی میتوانیم به بررسی وجود یا عدم وجود جهشهای ژنتیکی که در افزایش خطر ابتلا به پارکینسون جوانی نقش مهمی دارند بپردازیم در بررسی سابقه خانوادگی و تحقیق و مطالعات بالینی ، داشتن اطلاعات ژنتیکی برای تشخیص و درمان و همچنین درک بهتر بیماری پارکینسون جوانی توسط پزشک بسیار ارزشمند میباشد.
طبق تحقیقات انجام شده علت بروز بیماری پارکینسون هنوز به طور دقیق مشخص نشده ولی علاوه بر فاکتورهای ژنتیک و محیط و سبک زندگی عوامل دیگری مانند افزایش سن ، جنسیت ، قرار گرفتن در معرض سموم دفع آفات ، جهشهای ژنتیکی ، جراحت و آسیبهای مغزی ( کسانی که در ورزش بوکس ضربههای زیادی به مغزشان وارد میشود ) به عنوان عوامل بروز بیماری پارکینسون اشاره کرد. تحقیقات نشان داده که 15 درصد بیماران پارکینسونی دارای سابقه خانوادگی ، 5 تا 10 درصد دارای جهش ژنتیکی از یک جایگاه ژنی در بروز بیماری پاکینسون دخیل هستند و رایجترین جهش ژنتیکی در بیماران پارکینسون با سابقه خانوادگی جهش در پروتئین LRRK2 میباشد.
پروتئین LRRK2 چیست ؟
پروتئین بزرگ چند دومینی شامل GTPASE و کینازی است که در بافتهای مختلف به ویژه کلیه و مغز بیان میشود، این پروتئین به خاطر داشتن دمینهای مختلف عملکردهای متعددی را در سلول برعهده دارد. محققان دریافتند که ژن LRRK2 برای زنده ماندن نورونهای حاوی دوپامین که در بیماری پارکینسون بیشترین آسیب را میبینند ضروری است. LRRK2 به همراه پرو تئین LRRK1 در مغز یافت میشود، جهش در LRRK2 به تنهایی میتواند همگام با افزایش سن ، نشانههای بروز پارکینسون و آسیبهای مغزی را در انسان ایجاد کند.
علائم پیشرفت در پارکینسون جوانی چیست ؟
جوانانی که به این بیماری مبتلا هستند علائم مختلفی دارند که باعث تجربه کردن دستونی که در واقع یک انقباض عضلانی ناخواسته است، که منجر به تجربه یک وضعیت غیر عادی دردناک مانند چرخش درونی میشود. در برخی از افراد پس از تمرینهای ورزشی این وضعیت مشاهده میشود که در واقع باید گفت با اولین نشانه پارکینسون جوانی ( YOPD ) مواجهه شدهایم. که در جریان بیماری علائم را بیشتر مشاهده میکنیم. در پارکینسون جوانی کمتر با مشکل اختلال حافظه و تفکر ( زوال عقلی ) و همچنین مشکل تعادل روبرو میشویم .
درمان و پیشگیری در بیماری پارکینسون جوانی به چه صورت می باشد ؟
بدن انسان به چند روش تغذیه میشود که شامل اکسیژن موجود در هوا ، مایعات ، داروها ، مواد مخدر که تمامی این مواد بر سیستم بیوشیمی ما تاثیر میگذارد، سیستم بیوشیمی بدن ( تمامی ناقلهای عصبی ، نوروترنسمیترها ، هورمونها و... ) تعادل جسم به وسیله سیستم بیوشیمی برقرار میشود وقتی که تعادل جسم به دلیل نداشتن سبک زندگی صحیح (مصرف نادرست مواد غذایی ، قرصها ، مواد مخدر و... ) به هم میریزد در ترشح هورمونهای بدن تاثیر میگذارد ، دربخش مرکزی مغز هیپوکامپ موادی ترشح میشود که اصطلاحا به آن بخش پاداش مغز میگویند که در این بخش دو پامین ترشح میشود که کار دوپامین لذت دادن به بدن میباشد یعنی اینکه زمانی که انسان کار درستی انجام میدهد بدون اینکه خودش متوجه باشد دوپامین ترشح میشود، افرادی که هیچ فعالیت جدیدی در زندگی ندارند و روز آنها از ظهر شروع میشود و همان روز مرگیها را هر روز تکرار میکنند و انزوا و گوشهگیری و در نهایت افسردگی را برای خود انتخاب میکنند به تدریج بدن خود را به سمت زلزلهای میبرند که در انتها تبدیل میشود به بیماری پارکینسون به علت کاهش شدید ترشح دوپامین در بدن.
حتما بخوانید
یوگا تمرین اصولی از ورزش فیزیکی ، کنترل تنفس ، آرامش ذهنی و کنترل رژیم غذایی است که با تفکر مثبت و مدیتیشن ، ما را به افزایش هماهنگی در بدن ، ذهن و محیط میرساند. با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره تمرین یوگا و تاثیر آن بر سلامتی را به شما بگوییم.
یوگا چیست ؟ 11 فایده تمرین یوگا برای سلامتی
10 روش برای پیشگیری بیماری پارکینسون جوانی
1. داشتن یک کوچ یا مربی : به صورتی که یک شخص را به عنوان کوچ ، مراقب ، راهنما برای فرد درنظر بگیریم چون این افراد هیچ انگیزهای برای حرکت ندارند در این روش فرد را صبح زود از خواب بیدار میکنند و این فرد با قرار گرفتن در معرض امواج طبیعی کائنات ، اکسیژن موجود در هوای صبحگاه و حرکات جدید شروع به تغییر از وضعیت کنونی میکنند ، زیرا این افراد تصور میکنند باید انگیزه داشته باشند تا یک کار را انجام بدهند در صورتی که باید یک کار را انجام بدهند تا انگیزه لازم در آنها ایجاد شود.
2. رفتار درمانی : ایجاد رفتارهای جدیدی که فرد تاکنون انجام نمیداده است زیرا به محض اینکه یک فرد شروع به درست کردن عادات جدید در مغز میکند سیستم عصبی شروع به ساختن یک سری رشتههای عصبی در مغز میکند و مجدد باعث ترشح دوپامین میشود.
3. استفاده از داروهای مناسب و در زمان مناسب و دوز مصرفی مناسب باید باشد تا تاثیرگزاری بیشتری داشته باشد ، داروهایی مانند لوودوپا ، آمانتادین ، سلژین در درمان پارکینسون تجویز میشود.
4. برای درمان پارکینسون در حالتهای بسیار شدید از اعمال جراحی استفاده میشود.
5. برای جلوگیری از پیشرفت بیماری پارکینسون و محدودیت عملکرد کار درمانی و فیزیوتراپی نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
6. مصرف میوهها و سبزیجات تازه : تحقیقات جدید نشان داده است که خوردن مواد غذایی حاوی نیکوتین مانند فلفل و گوجه فرنگی به کاهش و یا خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش میدهد و بدن را پاکسازی میکند. مواد مغذی شامل آنتی اکسیدانها ، مواد معدنی ، ویتامینها ، آنزیمها میباشد.
7. محققان دریافتند که گرمای مستعد شده از نمک دریایی به درمان بیماری پارکینسون کمک میکند. استفاده از ترکیب نمک گرم شده روی سطح بدن ( داغ درمانی ) به طور قابل توجهی در بهبود بیماری پارکینسون نقش دارد، در حال حاضر استفاده از داغ درمانی در کنار دارو درمانی به طور قابل توجهی رو به افزایش میباشد . به تازگی محققان بیمارستان مک لین آمریکا استفاده از داروهای درمان مالاریا که به تایید سازمان غذا و دارو در آمریکا رسیده است، موفق به توقف بیماری پیشرونده پارکینسون شدهاند و برای پیشگیری از ابتلا به بیماری پارکینسون به تغذیه و ورزش باید توجه ویژهای داشته باشیم.
8. انجام حرکات ورزشی به صورت مرتب
9. مصرف برخی از مواد غذایی به ویژه میوه و سبزیجات سد محکمی در برابر ابتلا به بیماری پارکینسون است که بهترین آنها شامل چای سبز که برای داشتن مغز سالم و زعفران در حد تعادل که از بروز بیماریهای آلزایمر و پارکینسون در سنین بالا پیشگیری میکند.
10. مدیریت استرس : زیرا زندگی در عصر تکنولوژی و عصر سرعت استرس زیادی را به افراد وارد میکند که اگر بتوانیم استرسهای خود را به خوبی مدیریت کنیم از حال بهتری برخوردار خواهیم بود.
طول عمر بیماران پارکینسون
طول عمر بیماری پارکینسون اصلا مشخص نیست و برای هر فرد متفاوت است . هیچ اصل و قاعدهای برای تعیین اینکه چگونه یک بیماری مزمن به طور جدی بر بدن فرد تاثیر میگذارد و در طول درمان آیا عوارض جانبی پیشرفت میکند یا نه وجود ندارد.