پزشکی هسته ای شاخه ای از علم پزشکی است که در آن از مواد رادیو اکتیو جهت تشخیص و درمان بیماری ها استفاده می شود. روش های تشخیصی در مورد اعضاء مختلف بدن مانند استخوان ها، مغز، کلیه، ریه، قلب، دستگاه گوارش و دستگاه ادراری کاربرد دارند.
ما در انتهای مقاله درآمد رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای و بازار کار رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای را به طور دقیق بررسی کرده ایم.
جهت ثبت نام در مشاوره تحصیلی به سبک علی میرصادقی، عدد 66 رو به 3000909030 بفرست!!
تعریف رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای
معرفی رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای:
پزشکی هسته ای شاخه ای از علم پزشکی می باشد که در سال ۱۸۹۵ با کشف اشعه ایکس و در سال ۱۹۳۴ با کشف مواد رادیواکتیو آغاز شد. پزشکی هستهای یکی از روش های تشخیصی-درمانی بسیار ارزشمند در طب پزشکی می باشد. در سال ۱۹۳۷ برای اولین بار مواد رادیواکتیو به جهت درمان لوسمی در دانشگاه کالیفرنیا در بروکلی مورد استفاده کلینیکی قرار گرفتند. سالها بعد یعنی حدود سال ۱۹۴۶ برای درمان سرطان تیروئید در یک بیمار از این مواد استفاده شد و توانستند تا حدی از پیشرفت بیماری جلوگیری نمایند. استفاده و کاربرد کلینیکی از مواد رادیواکتیو تا سال ۱۹۵۰ رواج پیدا نکرده بود تا اینکه سالها بعد عده ای از دانشمندان و فیزیکدانان به این موضوع دست یافتند که می توان توسط تجمع رادیو داروها در داخل ارگان هدف تصاویری به دست آورد و یا اینکه به درمان بافت آسیب دیده کمک نمود. پزشکی هسته ای شاخه ای از علم پزشکی است که در آن از مواد رادیو اکتیو جهت تشخیص و درمان بیماری ها استفاده می شود. روش های تشخیصی در مورد اعضاء مختلف بدن مانند استخوان ها، مغز، کلیه، ریه، قلب، دستگاه گوارش و دستگاه ادراری کاربرد دارند. تکنولوژی پزشکی هسته ای حوزه ای میان رشته ایست. از مهم ترین کاربرد های این رشته میتوان به کاربردهای بالینی ، رادیوبیولوژی استفاده از رادیو دارو ها ،حفاظت در برابر اشعه ها اشاره کرد.
کار کارشناس تکنولوژی پزشکی هسته ای چیست؟
تشخیص سریع بیماری
تعیین مقدار نقص و اختلال در عضو بیمار
سهولت انجام آزمایش و بررسیهای لازم و عدم وجود هر گونه فشار یا محدودیت ها و شرایط خاص برای بیمار، چه قبل یا حین انجام آزمایش یا بعد از آزمایش و بررسی
کم بودن مقدار اثر تشعشع بر بیمار در هنگام بررسی و آزمایش نسبت به انواع اشعههای دیگر
دادن توانایی لازم به بررسی لحظه به لحظه و با ضریب دقت بالا در خصوص حالت بیمار
گزارش دقیق در مقدار تأثیر کار مراقبتهای پزشکی دوره های درمان بهبودی بیمار
گزارش دقیق از نتایج عمل های جراحی در بعضی از بیماری ها
طراحی، ساخت و بهره برداری از نیروگاه های هسته ای به شکل ایمن و اقتصادی
طراحی و ساخت تجهیزات اتمی مانند هسته رآکتورها، محافظ های تابش و سایر ابزار دقیق مرتبط
فرآوری سوخت های هسته ای
نظارت بر تاسیسات هسته ای برای شناسایی هر طرح، ساختار یا رویه های عملیاتی نقض کننده قوانین و مقررات ایمنی
پایش و اندازه گیری سطوح تابش
برنامه ریزی راه های ایمن انهدام زباله های هسته ای
انجام تحقیقات کاربردی در صورت نیاز
حفظ امنیت و رعایت ایمنی در کار
انجام اقدامات اصلاحی یا خاموش کردن نیروگاه در شرایط اضطراری
نظارت بر تکنسین های نیروگاه
شرکت در جلسات و ارائه گزارشات
دانش و مهارت مورد نیاز مهندس هسته ای
علاقه شدید به علم و تکنولوژی
علاقه به انجام کارهای تحقیقاتی
قدرت تجزیه و تحلیل و حل مساله مناسب
توانایی مناسب سازماندهی و برنامه ریزی
تسلط کافی در ریاضیات، فیزیک و کار با کامپیوتر
دقت و توجه به جزئیات
مهارت های ارتباطی مناسب
توانایی کار تیمی
جهت ثبت نام در انتخاب رشته به سبک علی میر صادقی کلیک کنید.
پیشنهاد می کنم در مقالات زیر با سایر رشته های تجربی آشنا بشید:
معرفی رشته های دانشگاهی تجربی
مقاطع تحصیلی رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای
امکان ادامه تحصیل در این رشته تا دکتری وجود دارد.
گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای
مهندسی پزشکی
اپیدمیولوژی
رادیو بیولولوژی
حفاظت پرتویی
ارزیابی فناوری سلامت
انفورماتیک پزشکی
فیزیک پزشکی
فناوری اطلاعات سلامت
مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
زیست فناوری پزشکی
علوم داروهای پرتوزا
فناوری تصویر برداری پزشکی
نانو تکنولوژی پزشکی
کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
با رشته بیوتکنولوژی بیشتر آشنا شوید.
فرصت های شغلی رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای
آینده شغلی رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای: با توجه به پیشرفت کشور ما در بخش تکنولوژی های هسته ای ، آینده ای روشن برای دانشجویان این رشته در نظر گرفته می شود. اگر دانشجویی واقعا علاقه مند به بخش تحقیقات در این رشته باشد، می تواند زمینه ی کاری خود را در این رشته تضمین شده بداند. همچنین به عنوان تکنسین رادیولوژی نیز می تواند فعالیت کرده و کارشناس پرتوشناسی لقب گیرد. مهندس هسته ای می تواند در سازمان انرژی اتمی، سایت های هسته ای، نیروگاه های هسته ای، شرکت های مهندسی مشاور در حوزه طراحی و ساخت نیروگاه ها، بیمارستان ها، مراکز و پژوهشگاه های پزشکی هسته ای، پژوهشگاه ها و موسسات تحقیقاتی دولتی و خصوصی، مراکز هسته ای صنعتی و شرکت های وارد کننده تجهیزات هسته ای استخدام و مشغول به کار شود. همچنین مهندس هسته ای در صورت داشتن مدرک دکتری و گاهی کارشناسی ارشد در مهندسی هسته ای، می تواند در حوزه آموزش و پژوهش در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به عنوان استاد دانشگاه و پژوهشگر فعالیت کنند. مهندسی هسته ای از مشاغل نوظهور و جدید است. با توجه به حرکت کشور به سوی استفاده از انرژی هسته ای در زمینه های مختلف، نیاز بازارکار به مهندس هسته ای نیز افزایش یافته است. اما به علت تخصصی بودن این حوزه، در مجموع فرصت های شغلی محدودی برای مهندسان هسته ای در ایران وجود دارد. البته در بین تخصص ها و گرایش های مختلف مهندسی هسته ای، فرصت های شغلی و شرایط استخدامی مناسب تری برای گرایش پرتوپزشکی در ایران در بیمارستان ها، مراکز پرتوپزشکی و مراکز پزشکی هسته ای وجود دارد. در مجموع اگر کشور با سرعت بیشتری به سمت کاربردی کردن انرژی هسته ای در زمینه های مختلف برود، پیش بینی می شود وضعیت بازارکار برای مهندس هسته ای نیز بسیار بهتر شود.
کدام دانشگاه ها رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای دارند؟
دانشگاه علوم پزشکی بابل
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
واحد های درسی رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای
تعداد کل واحدهای درسی: 130 واحد
دروس عمومی: 22 واحد
دروس پایه ، اختصاصی: 88 واحد
کارآموزی در عرصه: 20 واحد
نظر دانشجوی رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای
فاطمه دهقان دانشجوی رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای دانشگاه کرمانشاه
رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای با همه سختی هایی که یک دانشجو در راه آن متحمل می شود، متأسفانه در بازار کار خود دچار مشکلات فراوانی شده که بعضی مطالب نگران کننده آن در حد حرف های معمولی مردم کوچه بازار درآمده است. ولی واقعیت هر رشته – جدا از مدیریت توانمندی که جهت جذب فارغ التحصیلان دانشگاه ها لازم است - این است که دانشجوی باانگیزه و دارای پشتکار، کار شایسته خود را می یابد.
بازار کار رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای:
از سال تحصیلی ۸۲-۸۳ تاکنون دانشگاههای علوم پزشکی داخل کشور اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی تکنولوژی هستهای نمودهاند. با توجه به توسعه مراکز آموزشی و بخشهای پزشکی هستهای در کشور نیاز به نیروی کارشناسی حس میشد که این فرآیند در کشور آغاز گردید. کارشناسی تکنولوژی پزشکی هستهای میتواند در مراکز پزشکی هستهای به پزشک متخصص پزشکی هستهای در انجام روشهای پزشکی هسته ای کمک کند. او تحت نظارت مستقیم پزشک متخصص پزشکی هسته ای به تهیه پرتو دارو، ارائه پرتو دارو، کار با دستگاههای پزشکی هسته ای و تصویربرداری از بیمار، چاپ تصاویر به دست آمده و ارائه آنها به پزشک متخصص پزشکی هسته ای میپردازد. پزشکی هستهای یکی از تخصصهای پزشکی نیز است که شخص بعد از اتمام دوره طبابت میتواند آن را انتخاب کند ولی به عنوان یک فرد در مقطع کارشناسی فرد میتواند به عنوان تکنولوژیست هسته ای در مراکز هسته ای کشور مشغول به کار شود. همچنین به عنوان مامور حفاظت از پرتو میتواند کار کند. از طرفی داروگر هستهای که یکی از گرایشهای داروسازی است هم میتواند هدف خوبی برای کار در این رشته باشد. با اخذ مدرک دکتری در تکنولوژی پزشکی هستهای در دانشگاههای خارج از کشور نیز فرد میتواند به امور دانشگاهی بپردازد و به تعلیم دیگر دانشجویان در این زمینه کمک کند. امروزه کشور ایران در بخش تکنولوژی هسته ای پیشرفت زیادی را داشته است و به همین علت می توان بازار کار روشن و آینده ای خوب را در این حوزه پیش بینی کرد.یکی دیگر از مواردی که در مبحث بازار کار اهمیت دارد توانایی و میزان مهارتی است که دانشجو در طی دوران تحصیلی کسب می کند زیرا ما پزشکان بیکار زیادی نیز داریم پس سعی کنید در طی دوران دانشجویی خودبه کسب علم و مهارت بپردازید تا بتوانید راحت تر جذب بازار کار شوید.
درآمد مهندس هسته ای در برخی از کشورهای جهان:
آمریکا – متوسط درآمد سالانه مهندس هسته ای در آمریکا۹۹.۹۲۰ دلار (متوسط درآمد سالانه مهندسان۸۳.۳۴۰ دلار و برای همه مشاغل۳۳.۸۴۰ دلار) در سال۲۰۱۰ و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۱۰۲.۱۰۰ دلار بوده است. انگلستان – متوسط درآمد سالانه مهندس هسته ای در انگلیس برای افراد تازه کار بین۳۱.۰۰۰ تا۳۸.۰۰۰ دلار و برای افراد باتجربه بین۴۵.۰۰۰ تا۷۵.۰۰۰ دلار می باشد.
درآمد رشته تکنولوژِی پزشکی هستهای در ایران:
اطلاعات دقیقی از میزان درآمد مهندس هسته ای در کشور در دسترس نمی باشد. مهندس هسته ای اگر در بخش دولتی استخدام شود، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کند. در بخش خصوصی نیز با توجه به معیارهایی مانند میزان تحصیلات، تجربه و نوع حوزه کاری، مهندسان هسته ای درآمدهای متفاوتی دارند. درآمد رشته دانشگاهی رشته دانشگاهی تکنولوژی پزشکی هسته ای به محل اشتغال وابستگی زیادی دارد. مهارت، تخصص و تجربه از دیگر عوامل تأثیرگذار در این رشته دانشگاهی بشمار میآید. اینکه کارشناس در بخش دولتی اشتغال پیدا نموده باشد یا بخش خصوصی بر میزان حقوق دریافتی این رشته مؤثر است. معمولاً سازمان های دولتی حقوقی از قبل تعیین شده توسط سازمان را پرداخت می کنند. اما مراکز خصوصی حقوقی بر مبنای مهارت و تجربه پرداخت نموده و مقدار درآمد می تواند متفاوت باشد. متوسط درآمد این رشته از حقوق پایه وزارت کار حدودا 40% بالاتر است و با توجه به بالارفتن مدرک و سنوات کار و محل خدمت میتواند افزایش نیز داشته باشد.
توانایی های لازم برای رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای
دانشجوی رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای باید
بیشتر بخوانید: آشنایی با رشته بهداشت عمومی
هدف رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای
هدف از این رشته، تربیت افراد کارآزموده است که بتوانند زیر نظر پزشکان و متخصصان، در مراکز تشخیصی و درمانی پزشکی هستهای و نیز مراکز آموزشی مرتبط، بیماران را در مورد چگونگی مصرف صحیح داروهای رادیواکتیو (رادیو داروها) تجویز شده و حفاظت آنان در برابر اشعه یون ساز، عملا یاری کنند.
برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
( مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد ۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.