با توجه به گستردگی رشته مهندسی مکانیک و متنوع بودن توانایی مهندسان این رشته ، بازار کار آن هم نسبت به بقیه رشته های مهندسی وسیع تر است. فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک با توجه به علاقه و استعداد خود می توانند جذب کار های متفاوتی شوند. در این مقاله به معرفی رشته مهندسی کانیک و گرایش ها و بازار کار این رشته می پردازیم. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
ما در انتهای مقاله درآمد رشته مهندسی مکانیک و بازار کار رشته مهندسی مکانیک را به طور دقیق بررسی کرده ایم.
اگه دوست داری سال بعد اسم تو جزء این رتبه های برتر کنکور باشه، عدد 66 رو به 3000909030 بفرست!!
روی لینک زیر کلیک کن تا با سایر رشته های دانشگاهی آشنا بشی.
معرفی رشته های دانشگاهی
تعریف رشته مهندسی مکانیک
مهندسی مکانیک مهندسی مکانیک شاخه ای از مهندسی است که فیزیک مهندسی و ریاضیات را با دانش مواد تلفیق نموده و با طراحی، آنالیز، ساخت سیستم های مکانیکی سروکار دارد. این رشته کهن ترین و گسترده ترین علوم مهندسی می باشد و به مادر علوم مهندسی شهرت دارد. مهندسی مکانیک نیازمند درک مفاهیمی همانند مکانیک، دینامیک، ترمودینامیک، دانش مواد، آنالیز سازه ها و الکتریسیته است.
جهت ثبت نام در انتخاب رشته به سبک علی میر صادقی کلیک کنید.
وظیفه مهندس مکانیک چیست؟
مسئولیت مهندس مکانیک: اصول اساسی نیرو، انرژی، حرکت و گرما را یاد می گیرد و با دانش تخصصی خودش سیستمهای مکانیکی و دستگاهها و فرایندهای گرمایی را طراحی کرده و میسازد. مهندس مکانیک گستره وسیعی از دستگاهها، فرآوردهها و فرایندها را تولید میکند؛ از قالب ساخت سوزن تهگرد تا مدلسازی حرکت ماهوارهها در فضای خارج از جو، موتورها و سیستمهای کنترل خودرو و هواپیما، نیروگاههای الکتریکی، دستگاههای پزشکی و اجزا و قطعههای گوناگون همگی در حوزه کاری مهندسان مکانیک می باشد.
مقاطع تحصیلی رشته مهندسی مکانیک
امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی مکانیک تا مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی وجود دارد. در این رشته، در دوره کارشناسی ارشد 32 واحد و در دوره دکترا 48 واحد درسی ارائه می شود.
گرایش های مقطع کارشناسی رشته مهدسی مکانیک
گرایش ساخت و تولید
گرایش حرارت و سیالات
گرایش طراحی جامدات
در همین زمینه بیشتر بخوانید: آشنایی با رشته مهندسی صنایع
فرصت های شغلی رشته مهندسی مکانیک
فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک، می تواند به عنوان مهندس طراح، مهندس ناظر و کنترل کیفی در صنایع و سازمانهای وابسته ای که در ادامه آمده اند، مشغول به کار شود.
خودروسازی (بحث طراحی جامداتی و سیالاتی خودرو) صنایع نفت، گاز و پتروشیمی (خصوصا بخش طراحی مبدل و پایپینگ) حرارتی سیستم های انتقال و تصفیه آب (خصوصأ مباحث مکانیک سیالاتی) تولید قطعه، نقشه کشی، تحلیل جامداتی و تحلیل سیالاتی در انواع کارخانجات صنعتی به اقتضا نوع کاربری، مانند کارخانه های تولید سیمان، روغن، آسفالت، نساجی، نمک، شرکت های استخراج سنگهای معدنی و غیره کارشناس و مشاور فنی برخی بانکها، شرکت های سرمایه گذاری، بیمه و شرکتهای بازرسی و نظارت بر امور بین المللی شرکت های رباتیک و تولید انواع مکانیزم های صنعتی (خصوصا مباحث دینامیک و کنترل) پژوهشکده های فضایی (طراحی و ساخت ماهواره، موشک، پهپاد و غیره)
کدام دانشگاه ها رشته مهندسی مکانیک دارند؟
دانشگاه های
شریف
نوشیروانی بابل
اصفهان
تهران
امیرکبیر
علم و صنعت ایران
فردوسی مشهد
تربیت دبیر شهید رجایی تهران
شیراز
خواجه نصیرالدین طوسی
شهید بهشتی
شهید باهنر کرمان
تبریز
خوارزمی تهران (محل تحصیل کرج)
امیرکبیر (پردیس خودگردان)
بین المللی امام خمینی(ره) قزوین
گیلان (رشت)
رازی کرمانشاه
اصفهان
یزد
صنعتی قم
صنعتی شاهرود
بوعلی سینا همدان
کاشان
قم
غیرانتفاعی علم و فرهنگ تهران
شهید مدنی آذربایجان (تبریز)
سمنان
صنعت نفت
خلیج فارس
بوشهر
تهران (محل تحصیل رضوانشهر گیلان)
شهید چمران اهواز
بیرجند
صنعتی سهند (تبریز)
حکیم سبزواری (سبزوار)
کردستان (سنندج)
اراک
غیرانتفاعی صنعتی سجاد مشهد
فسا
شهرکرد
مازندران (بابلسر)
جهرم
صنعتی همدان
زنجان
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا
مرکز آموزش عالی شهید مدرس (شهرضا)
محقق اردبیلی (اردبیل)
دانشکده فنی و مهندسی گلپایگان
صنعتی سیرجان
هرمزگان (بندرعباس)
صنعتی شریف پردیس خودگردان (محل تحصیل کیش)
صنعتی اراک
گلستان (گرگان)
صنعتی هویزه (سوسنگرد)
ولی عصر(عج) رفسنجان
تربت حیدریه
ایلام
اردکان
یاسوج
تفرش
صنعتی قوچان
صنعتی ارومیه
صنعتی بیرجند
دامغان
ارومیه
صنعتی جندی شاپور (دزفول)
خاتم الانبیاء (بهبهان)
تبریز (محل تحصیل میانه)
بناب
بجنورد
لرستان (خرم آباد)
ملایر
مراغه
مرکز اموزش عالی محلات
صنعتی کرمانشاه
مجتمع آموزش عالی فنی
مهندسی اسفراین
دانشگاه آیت الله بروجردی (بروجرد)
ارومیه (محل تحصیل خوی)
مرکز آموزش عالی لار
سیستان و بلوچستان (زاهدان)
جیرفت
مجتمع آموزش عالی بم
دانشگاه زابل
مجتمع آموزش عالی گناباد
بزگمهر قاینات
ولایت (ایرانشهر)
دریانوردی و علوم دریایی چابهار
واحد های درسی در رشته مهندسی مکانیک
تعداد کل واحدهای درسی: 140 واحد
دروس عمومی: 20 واحد
دروس پایه: 25 واحد
دروس اصلی: 61 واحد
دروس تخصصی الزامی: 12 واحد
دروس تخصصی انتخابی: 15 واحد
کارآموزی: 1 واحد
پروژه تخصصی و کارگاه: 6 واحد
نظر دانشجوی رشته مهندسی مکانیک
امیر کرماجانی، دانشجوی رشته مهندسی مکانیک دانشگاه تهران
با توجه به گستردگی رشته مهندسی مکانیک و متنوع بودن توانایی مهندسان این رشته ، بازار کار آن هم نسبت به بقیه رشته های مهندسی وسیع تر است. فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک با توجه به علاقه و استعداد خود می توانند جذب کار های متفاوتی شوند. اگر مایل به کار در کار خانه ها و صنعت باشند، می توانند در صنایع زیر مشغول به کار شوند :
صنایع وابسته به نفت و پتروشیمی، صنایع دفاعی، صنایع وابسته به حمل و نقل، تاسیسات حرارتی و نیروگاه ها، رباتیک، لوازم خانگی، نساجی و ...
مثلا مهندس مکانیکی که به پزشکی هم علاقه مند باشد می تواند جذب گرایش بیو مکانیک در رشته مهندسی پزشکی شده و به ساخت عضوها و مفاصل مصنوعی و تجهیزات مربوط به پزشکی بپردازد.
مهندسین مکانیک حتی می توانند جذب بسیاری از ادارات و وزارتخانه های دولتی شده و به کار اداری مشغول شوند.
فارغ التحصیلانی که علاقمند به کارآفرینی باشند، می توانند اقدام به تاسیس شرکت های تولیدی یا خدماتی در زمینه های مختلف کنند.
برای انجام کار های تئوری، تحقیقاتی و پژوهشی هم دست مهندسین مکانیک به اندازه ی کافی باز است. برای مثال می توانند در زمینه هایی مثل استفاده از انرژی های نو، اوماسیون، بهبود عملکرد سیستم ها و ... به تحقیق و پژوهش بپردازند. جنبه ی پژوهشی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا پررنگ تر می شود.
توانایی های لازم برای رشته مهندسی مکانیک
دانشجوی رشته مهندسی مکانیک باید در دو درس ریاضی و فیزیک قوی بوده و همچنین از هوش، استعداد و قدرت تجسم خوبی برخوردار باشد. دانشجوی خلاق و علاقهمند به طراحی و ساخت وسایل و دستگاه های مختلف میتواند این رشته را انتخاب کند. دانشجوی این رشته باید از نظر جسمی آمادگی کار در محیط های پرجمعیت و کارخانجات دور از شهر را نیز داشته باشد.
بازار کار رشته مهندسی مکانیک:
در همه جای دنیا دانش مکانیک، دانش زندگی است. در هر مجتمع و کارگاه صنعتی نیاز به فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک امری ضروری و مشهود است و با توجه به حرکتهای صنعتی چندساله اخیر کشور، مهندسین مکانیک بیش از پیش در گرداندن چرخ صنعت دخیل شده اند و راه همواره برای رشد و ترقی آنها گشاده است. این امر خصوصا در کشورهای در حال توسعه بیشتر نیز مورد توجه قرار می گیرد. از نظر پلن مالی هم می توان گفت، بسته به شرایط مختلف کاری (بر اساس اطلاعات سال ۱۳۹۸) در آمد یک مهندس مکانیک به عنوان کارمند، بین 8 الى 20 میلیون تومان متغیر است. البته در شرایط کار آزاد، سطح درآمد به مراتب بالاتر از آنچه ذکر شد قرار دارد. برای ورود به بازار کار، علاوه بر آشنایی با مهارتهای تخصصی رشته مورد نظر باید با سایر مهارتهای فردی هم آشنایی داشته باشید. در حقیقت، این مهارتهای فردی هستند که یک شخص را از میان رقبا متمایز می کنند و سبب موفقیت او در زمینه ها و موقعیت های شغلی می شوند. چنین مهارتهایی سبب تعامل بهتر فرد در سازمان و محیط های کاری خواهد شد و به طور معمول با نام «مهارت های نرم» از آن نام می برند.
رشته مهندسی مکانیک خارج از ایران:
عموما کشورهای کانادا، ایتالیا و آمریکا با دارا بودن سطح بالای کیفیت آموزشی و استفاده از اساتید بسیار مجرب و معتبر، دارای مقبولیت بیشتری برای تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری و پست دکتری رشته مهندسی مکانیک هستند. البته، کشورهای آلمان (به عنوان قطب اقتصاد و صنعت اروپا)، استرالیا، انگلیس، سوئیس و نیوزلند نیز زمینه های مساعدی از نظر ادامه تحصیل و موقعیت های شغلی برای مهندسان مکانیک دارند.
آلمان
کشور آلمان مرکز فعالیت بسیاری از کمپانی های اتومبیل سازی است. این کشور رتبه ی اول شکوفایی و فعالیت مهندسی مکانیک را در جهان دارد. آلمان کشوری پیشرفته است که 65 درصد مردم آن از اینترنت باند پهن استفاده می کنند. کمپانی هایی مانند بی ام و، زیمنس، و ... در آلمان در انتظار استخدام مهندسین مکانیک واجد شرایط هستند. اکنون می توان گفت آلمان به حدود 70000 مهندس با متوسط حقوق 35000 یورو در سال نیاز دارد. در آلمان مشاغل زیادی برای مهندسان مکانیک، نه تنها در صنعت خودرو بلکه در تولید برق، فناوری نانو و غیره وجود دارد.
آمریکا
پس از آلمان، ایالات متحده آمریکا دومین کشوری است که بیشترین مهندسان مکانیک را استخدام می کند. آنها پیش بینی می کنند که به دلیل گرایش فناوری نانو، حدود 86000 مهندس مکانیک در چند سال آینده مورد نیازشان خواهند بود. این میزان درخواست، فرصت شکوفایی را برای مهندسان ایجاد می کند. شرکت های آمریکایی به پرداخت حقوق خوب به کارمندان معروفند. کار مهندسی در آمریکا یعنی داشتن فرصت یادگیری و پیشرفت همراه با زندگی لوکس؛ چه چیز دیگری را می توان انتظار داشت؟
ایتالیا و چین
این دو کشور به مهندسان مکانیک فرصتی می دهند تا با چالش هایی حرفه ای روبرو شوند و با موفقیت از آن عبور کنند. آنها به شما حقوق و دستمزد راضی کننده، کیفیت خوب زندگی و رضایت شغلی ارائه می دهند. نمی توان نقش این موارد را در رضایت و ارتقای شغلی نادیده گرفت.
منبع: اپلای. اپلایپدیا
برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
( مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد ۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.