تا 80 سال پیشو رشته و علم روانشناسی را مطالعه روح و روان میدانستند و روانشناس را فردی که رویدادهای درونی، ذهنی و مغزی مثل تصورات، خاطرات، رفتار و احساسات را مطالعه می کند. طبق این تعریف، روانشناسی شاخه ای از ذهنی ترین بخش دانش انسان، یعنی فلسفه بود که البته از 1920 به بعد از آن جدا شد. پس از آن و تا به امروز، رواشناسی را شاخه ای از علوم زیستی می دانند که هم به مطالعه عینی رفتار قابل مشاهده می پردازد و هم به فهم و درک فرآیندهای ذهنی که مستقیما قابل مشاهده نبوده و براساس داده های رفتاری و عصب زیست شناختی قابل استنباط است.
امروزه روانشناسی در تمامی زمینه های زندگی انسان مدرن دخیل است و صرف تنوع زیستی ما، گرایش های روانشناسی نیز متنوع شده اند و هریک از این شاخه ها به بررسی بخش هایی از زیست روانی ما می پردازد. اما چگونه می توان روانشناس شد؟ آیا ما یک رووانشناس داریم یا می توان در حیطه های مختلفی به پراکتیس این علم پرداخت؟ درواقع، انواع گرایش های روانشناسی چه هستند؟ حتی از همه مهمتر، با توجه به چشم انداز اقتصادی کشورمان در سالهای اخیر، بازار کار رشته روانشناسی چگونه است؟ ما در این مقاله از سایت بارسا می خواهیم به این سوالات شما پاسخ داده به معرفی رشته 0 تا 100 رشته روانشناسی و گرایش های روانشناسی این رشته بپردازیم. تا پایان با ما همراه باشید.
معرفی رشته روانشناسی
تعریف رشته روانشناسی: یکی از دغدغه های اساسی دانش آموزان در سال منتهی به کنکور مسئله آشنایی با رشته های دانشگاهی و انتخاب رشته است. در این مقاله سعی کرده ایم به معرفی جامع رشته روانشناسی و انواع گرایش های روانشناسی بپردازیم. رشته روانشناسی ( به انگلیسی Psychology ) یک رشته کاربردی است که رفتار و فرآیندهای ذهنی انسان را بر اساس یافته های علمی و تحقیقات مطالعه می کند. در واقع رفتار انسان مجموعه فعالیت ها و اعمالی است که می توان آن ها را مشاهده و اندازه گیری کرد. به بیان دیگر، روانشناسی علمی است که به بررسی رفتار انسان ها در ارتباط با محیط اطراف خود و تفاوت رفتارها می پردازد. بنابراین، هدف اصلی رشته روانشناسی بررسی وضعیت های مختلف انسان در مواجهه با مسائل مختلفی است که در زندگی برای وی پیش می آید؛ از مسئال درونی گرفته، تا مصائل محیطی و ارتباطی.
(سایت Simply Psychology توضیحات خوب و مناسبی درباره رشته روانشناسی به انگلیسی ارائه کرده است. اگر سطح زبان انگلیسی شما خوب است پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر درباره روانشناسی مقاله روانشناسی چیست را از این منبع مطالعه کنید.)
گرایش های رشته روانشناسی:
رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی دارای 4 گرایش روانشناسی بالینی ، روانشناسی کودکان استثنایی ، روانشناسی صنعتی و روانشناسی عمومی و سازمانی است.
با سایر رشته های داننشگاهی انسانی آشنا شوید.
بررسی انواع گرایش های رشته روانشناسی:
شاخه های رشته روانشناسی: روانشناسی یک رشته تقریبا جدید است که هنوز به تکامل کافی نرسیده است. انجمن روانشناسی آمریکا تا به حال 53 گرایش روانشناسی مختلف را معرفی کرده است. اما به علت تفاوت رفتارهای انسان ها و تنوع زمینه هایی که در حال حاضر به وجود آمده است، ممکن است این تعداد بیشتر نیز شود. به علت ارتباط اکثر گرایش های روانشناسی با موضوعاتی مثل رشته زیست شناسی ، فلسفه، انسان شناسی و جامعه شناسی، رشته های جدید کاربردی این علم در حال شکل گیری است. گرایش هایی که تکامل بیشتری پیدا کرده اند در خیلی از مراکز آموزشی تدریس می شوند. البته هنوز همه این موارد در ایران وجود ندارند و برای مثال شما نمی توانید رشته روانکاوی در دانشگاه یا روانشناسی انتقادی را پیش روی خود ببینید. درواقع، گرایش های رشته روانشناسی در ایران شامل موارد زیر است:
معرفی گرایش روانشناسی صنعتی و سازمانی:
روانشناسی صنعتی و سازمانی یافته های علم روانشناسی در تمام محیط های کاری را شامل می شود. این گرایش رشته روانشناسی به بررسی چگونگی دستیابی محیط کاری به بالاترین بازدهی و همچنین تحلیل و بررسی ارتباط بین کارفرما و کارگر و تعیین عواملی که باعث عدم تفاهم بین کارفرما و کارگر می شود پرداخته است.
بررسی گرایش روانشناسی عمومی:
گرایش روانشناسی عمومی به مطالعه کلیات مباحث روانشناسی می پردازد و دروس تخصصی این گرایش شامل طرح ها و پژوهش های آزمایشگاهی، مقدمات نوروبسیکولوژی، ارزشیابی شخصیت، روانشناسی مشاوره و راهنمایی، روانشناسی هوش و سنجش آن، تفکر و زبان، روانشناسی پویایی گروه، روانشناسی کودکان استثنایی، سمینار در مسائل روانشناسی عمومی، اختلالات یادگیری، روانشناسی جنایی و پژوهش های عملی در روانشناسی عمومی می باشد. البته، دانش آموزان باید توجه کنند که شما پس حتی با مدرک ارشد روانشناسی عمومی هم همچنان برای دریافت مجوز مطب نیاز به گذراندن دوره عملی داریدو
بررسی گرایش روانشناسی بالینی
گرایش روانشناسی بالینی نیز یکی از گرایش های رشته روانشناسی است بیشترین طرفدار را در بین داوطلبان کنکور روانشناسی دارد و به بیانی اشباع شده است. این گرایش روانشناسی به درک پیش بینی و درمان ناهنجاری ها، ناتوانی ها و آشفتگی های هیجانی زیست شناختی و روان شناختی اجتماعی و فردی افراد کمک می کند و در مقیاس وسیع تر جمعیت های مورد مطالعه را بررسی می کند. گرایش روانشناسی بالینی نقش های شش گانه ای دارد که برای مثال می توان به مداخله و درمان، مشاوره، پژوهش، مدیریت و غیره در راستای درمان و تشخیص بیماری ها و پژوهش در مورد آن ها اشاره کرد.
گرایش رشته رواشناسی کودکان استثنایی:
یکی از شاخه هایی که علم روانشناسی در آن فعالیت می کند، روانشناسی کودکان استثنایی است که به تعریف مسائل مربوط به کودکان استثنایی که می توانند کودکان اوتیسم، کودکان بسیار تیزهوش و یا حتی کودکان کم بینا و نابینا باشند و کسانی که دارای ناتوانی های جسمی و حرکتی و ذهنی هستند می پردازد. دروس تخصصی گرایش روانشناسی کودکان استثنایی شامل: روان شناسی مشاوره و راهنمایی، نظریه ها و کاربرد آزمون های شناختی، روانشناسی کودکان تیزهوش و روش های آموزش آن ها، روانشناسی کودکان عقب مانده و روش های آموزش آن ها، اختلالات تکلم و گفتار درمانی، روان شناسی تدریس به کودکان ناشنوا، روان شناسی تدریس به کودکان نابینا، متون روان شناسی کودکان استثنایی به زبان های خارجی، بهداشت روانی کودکان استثنایی و خانواده، زمینه پیشگیری از تولد کودکان عقب افتاده، روانشناسی کودکان ناسازگار، روش های تغییر و اصلاح رفتار کودکان، سمینار مسائل کودکان استثنایی در جهان و ایران، پژوهش های عملی در روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی.
جهت ثبت نام در انتخاب رشته به سبک علی میر صادقی کلیک کنید.
واحدهای درسی رشته روانشناسی
تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی برای همه گرایش های رشته روانشناسی 144 واحد به شرح زیر است:
دروس عمومی : 23 واحد
دروس پایه و اصلی گرایش های عمومی - استشنایی : 71 واحد
دروس پایه و اصلی گرایش بالینی : 98 واحد
دروس اختصاصی گرایش های عمومی - استثنایی : 40 واحد
دروس اختصاص گرایش بالینی : 13 واحد
دروس انتخابی برای شاخص ها و گرایش ها : 10 واحد
لازم به ذکر است که مجموع دروس هر یک از گرایش های روانشاسی عمومی و استثنایی و هم چنین گرایش بالینی 144 واحد می باشد.
فرصت های شغلی رشته روانشناسی
با توجه به گرایش روانشناسی ای که برای مطالعه در دانشگاه انتخاب می کنید، طیف مختلفی از فرصت های شغلی رشته روانشناسی برای شما باز می شود. در ادامه بخشی از این موارد را برای شما می نویسم:
مشاوره شغلی: دانشجویان روان شناسی که به این شغل روی می آورند، با ارزیابی شخصیت، تعیین علاقه مندی ها و سایر معیارهای ارزیابی، در انتخاب شغل به افراد کمک می کنند.
روانشناس مدرسه: دانشجویی که به عنوان روانشناس مدرسه فعالیت می کند وظیفه پرداختن به مشکلات هیجانی تحصیلی و اجتماعی کودکان نوجوانان را بر عهده دارد.
مشاور: مشاوران در مسائل مختلفی مانند ازدواج، مسائل خانوادگی، هیجانی و تحصیلی و... به کمک مردم می شتابند.
مشاور ژنتیکی: یکی دیگر از فرصت های شغلی رشته روانشناسی مشاوره ژنتیک است. مشاوران ژنتیکی غالباً به صورت گروهی با پزشکان، پرستاران و متخصصان ژنتیک کار می کنند و خانواده هایی که دارای عضوی با اختلال ژنتیکی هستند یا در خطر انتقال یک اختلال ارثی قرار دارند را راهنمایی و کمک می کنند.
روانشناس قانونی: این دسته از روانشناسان در امور قانونی مانند تشخیص علل قتل و سایر امور جنایی و حقوقی فعالیت دارند که امروزه یکی دیگر از زمینه های شغلی روانشناسی را تشکیل می دهد.
روانشناس ورزش: این گروه از روانشناسان بر جنبه های شناختی ورزش و ورزشکاران و معضلات پیش روی آن ها مانند نحوه عملکرد و آسیب ها فعالیت دارند.
روانشناس بالینی: تشخیص و درمان بیماران دارای اختلالات روانی از وظایف روانشناسان بالینی است.
آموزگار آموزش های خاص: این دسته از آموزگاران جهت آموزش و کار با کودکان استثنایی و دارای محدودیت تربیت می شوند.
از جمله مواردی که دانشجویان روانشناسی برای موفقیت و ورود به بازار کار روانشناسی باید داشته باشند، توانایی و مهارت کافی برای تصمیم گیری و حل مسائل مختلف، شناخت علاقه و تمایلات انسان ها و روحیه کمک به مردم و حل مشکلات آن ها می باشد.
ضرایب دروس قبولی در گرایش های رشته روانشناسی
ضرایب دروس برای داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فیزیک به صورت زیر می باشد
ریاضیات 4 |
فیزیک 3 |
شیمی 2
ضرایب دروس برای داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی به صورت زیر می باشد
ریاضی 2 |
زیست شناسی 4 |
فیزیک 2 |
شیمی 3
ضرایب دروس برای داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی به صورت زیر می باشد
ریاضیات 3 | اقتصاد 2 | ادبیات اختصاصی 2 | عربی اختصاصی 1 | تاریخ و جغرافیا 1 | علوم اجتماعی 3 | منطق و فلسفه 2 | روانشناسی 3
نتیجه گیری
همانطور که دیدیم، روانشناسی علمی بسیار جوان، مورد نیاز و کاربردی است که انتظار می رود با توجه به وضعیت جوامع و نیز افزایش آگاهی مردم، در سالیان پیش رو تبدیل به یکی از مهمترین رشته های علوم انسانی گردد. کشور عزیز ما نیز از این قاعده مستثنی نیست و هر ساله بسیاری از دانش آموزان بنابر دلایل و انگیزه های مختلف تصمیم می گیرند در یکی از انواع گرایش های روانشناسی در دانشگاه تحصیل کنند. این دانش آموزان پس از فارغ التحصیلی می توانند در زمینه های مختلفی از جمله مشاوره، روانشانسی بالینی، آموزش و یا کمک به مراکز دولتی مشغول به کار شوند.
اگر شما هم از آن دسته دانش آموزانی هستید که انتخابتان برای ادامه تحصیل روانشناسی است، پیش از از هر چیز نیاز به برنامه درسی دقیق و منظمی دارید که به شما کمک کند از سد کنکورِ پرجمعیت و پر رقابت روانشناسی (یکی از پرتقاضاترین رشته های علوم انسانی که دانش آموزان از هم از رشته تجربی، هم از انسانی و هم از ریاضی می توانند در آن شرکت کنند) بگذرید. برای این منظور معلمین مدرسه مدبران و نیز مشاوران و متخصصان سایت بارسا، با نظارت مستقیم دکتر علی میرصادقی، از طریق مشاوره تحصیلی اصولی می توانند به شما کمک کنند تا در مسیر اشتیاق خود گام درست را بردارید. همچنین، پیشنهاد می کنیم اگر ذوق و سلیقه شما بیشتر به سمت خودیاری میل می کند تا کمک گرفتن از دیگران، در باب همین موضوع برنامه ریزی، نگاهی داشته باشید به کتاب برنامه ریزی با دوربین مدار بسته از دکتر علی میرصادقی که برنده مقام دوم کتابهای خودیاری جهان شده است و راهنمای دقیقی است برای برنامه ریزی درست، دقیق، حرفه ای و ثمربخش.
برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
( مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد ۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.