اختلال چند شخصیتی از تشخیص تا درمان

اختلال چند شخصیتی

فیلم سینمایی پنجره مخفی محصول سال 2004 میلادی آمریکا  که موضوع آن بر اساس اختلال چند شخصیتی است در آن جای دپ نقش نویسنده‌ای بنام مورت‌رینی را ایفا می‌کند که پس از طلاق به خانه‌ای در جنگل پناه می‌برد سپس نویسنده‌ای به نام جان شوته که در زندگیش ظاهر شده و او را به تقلید داستان‌های‌شان متهم می‌کند. به تدریج متوجه می‌شویم گفته‌های او تا حدی صحیح است سپس اتفاقات دیگری رخ داده، مورت سپس متوجه می‌شود که شوته خودش است و در خواب یا به حالی به آن شخصیت بدل می‌شود. به تدریج متوجه می‌شویم گفته‌های او تا حدی صحیح است سپس اتفاقات دیگری رخ داده، مورت سپس متوجه می‌شود که شوته خودش است و در خواب یا به حالی به آن شخصیت بدل می‌شود.

در دنیایی سینما موضوع اختلال چند شخصیتی به دلیل جذابیت بالای داستانی بسیار مورد توجه قرار گرفته است به جز فیلم پنجره مخفی، صدها فیلم سینمایی و سریال بر اساس زندگی یک فرد مبتلا به اختلال شخصیتی ساخته شده است که از جمله می‌توان به هالک شگفت انگیز ماسک خواهران و بیداری مدیسون اشاره کرد.
در این مقاله پیرامون این اختلال و درمان اختلال چند شخصیتی صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید!

اختلال چند شخصیتی چیست؟

اختلال چند شخصیتی جزو بیماری‌های تقریبا شایع روانی است که علی رغم اینکه تقریبا اکثر روانشناسان بر وجود این بیماری صحه می‌گذارند، آما در آخرین تحقیقات شک و شبهه‌هایی در خصوص ماهیت این بیماری به وجود آمده است طبق آخرین تحقیقات کتاب DSMIV این اختلال در حال حاضر به نام اختلال هویت گسستنی شناخته می‌شود.

ویدیو مربوط به سریال سی روز تا پیروزی می‌باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

این نام از این حیث بر روی این اختلال گذاشته، چون تصور عموم مردم بر وجود چندین شخصیت واقعا مستقل در این بیماران است، در حالی که این تصور واقعیت ندارد و فقط گسستگی‌هایی در هویت اصلی فرد به وجود می‌آید. این اختلال گذاشته، چون تصور عموم مردم بر وجود چندین شخصیت واقعا مستقل در این بیماران است، در حالی که این تصور واقعیت ندارد و فقط گسستگی‌هایی در هویت اصلی فرد به وجود می‌آید.
در نسخه چهارم کتاب DMS، مشخصه اصلی این اختلال حضور دو یا چند شخصیت مجزا اعلام شده بود که در نسخه پنجم در طبقه اختلالات، تجربه‌ای گسستنی طبقه‌بندی شده است.

علائم اختلال چند شخصیتی یا روانی تجزیه هویت:

هر کدام از هویت‌های چندگانه در هر شخصیت معمولا دارای ویژگی‌هایی کاملا متفاوت و بعضا متضاد با هویت اصلی بیمار است این تفاوت‌ها حتی در میزان دانستن زبان خارجی، تفاوت در دست خط یا بروز برخی قابلیت‌ها و توانمندی‌های هنری ورزشی یا علمی هم می‌تواند بروز پیدا کند.

در اکثر موارد، شخصیت اصلی اولیه در مورد وجود هویت‌ها و شخصیت‌های دیگر آگاهی و اطلاع خاصی ندارد. در ضمن گزارش فراموشی‌های موقتی که از چند روز تا چند هفته ممکن است به طول بینجامد، می‌تواند حاکی از وجود نشانگان این بیماری باشد و نزدیک این بیماران اغلب گزارش کرده‌اند، فرد بیمار حتی در تن صدا و ادا و اطوارهای خود در طول تجربه شخصیت‌های متفاوت، تفاوت‌های قابل ملاحظه‌ای داشته‌اند.

اختلال چند شخصیتی و تاثیر آن بر هویت اصلی فرد

هر شخصیت متفاوت، نحوه رفتار، گفتار و اطوار بدنی متفاوتی دارد، پیش بینی می‌شود این تفاوت‌ها حتی در میزان علائم فیزیولوژیک منحصر به فرد مثل فشار خون، و فعالیت‌های مغز تاثیر گذار باشد. از سایر علائم این اختلال می‌توان به وجود دوره‌های افسردگی، افکار خودکشی، نوسانات خلقی، اضطراب، توهم، هزیان و اختلال در خواب اشاره کرد. برخی از نشانه‌ها از این عبارتند :

  • فراموشی

  • خلسه

  • تجربیات خارج از بدنی

  • خود آزاری و رفتارهای خود ویرانگرانه

  • پرخاشگری و خشونت ( در مقابل خود و دیگران )

  • رفتارهای پر خطر و یا ویرانگر مثل دزدی و رانندگی پر سرعت ( کارهایی که معمولا هویت یا شخصی اصلی انجام نمی‌دهد. )

عوامل پیدایش اختلال چند شخصیتی

عوامل پیدایش اختلال چند شخصیتی :

مانند هر اختلال دیگری، عوامل متعددی ممکن است سبب بروز و پیدایش این بیماری شود که در زیر به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

دلایل ژنتیکی در بوجود آمدن اختلال چند شخصیتی :

تحقیقات فراوانی بر روی بررسی نقش و میزان اثرگذاری وراثت به بروز این اختلال صورت گرفته است. در تحقیقی که در کشور آمریکا که روی پانزده هزار دو قلو انجام شده مشخص شد که درصد ابتلا به اختلالات شخصیت میان دو قلوها بیشتر از تک می‌باشد.
یعنی اگر یکی از دو قلوها دچار یکی از انواع اختلال‌های شخصیت باشد، قلوی دیگر به احتمال خیلی بیشتر از یک فرد عادی دچار اختلال شخصیت خواهد شد و مطالعات دیگر نیز حاکی از این بودند که داشتن پدر و مادر مبتلا به اختلال شخصیت نیز به همین میزان درصد ابتلا به اختلال شخصیت را بالا می‌برد.

دلایل هورمونی در بوجود آمدن اختلال چند شخصیتی

برخی تحقیقات نشان داده‌اند که میزان هورمون‌ها به بروز رفتارهای ناسازگارانه از جمله برخی از علائم این اختلال تاثیر گذارند. برای مثال ثابت شده است میزان هورمون‌های آندوژن و تستسترون در افراد پرخاشگر بیشتر از افراد غیر پرخاشگر است. در حقیقت رفتارهای پرخاشگرانه و خلق تحریک‌پذیری که در انواع اختلالات شخصیت ، از جمله اختلال چند شخصیتی دیده می‌شود، ناشی از افزایش سطوح این هورمون‌ها است.
همچنین این گونه افراد، تغییرات واضحی در ترشخ اندروفین ، سروتونین ، و دوپامین با افراد عادی از خود نشان داده‌اند.

عوامل رشد روانی - حرکتی ( روانی – خانوادگی ):

رشد روانی سالم در محیط خانواده ، نقش پر رنگی در شکل‌گیری و تکوین شخصیت افراد چه سالم و چه ناسالم دارد. زیگموند فروید ، نظریه پرداز و بنیان گذار علم روانکاوی ، اعتقاد داشت که اختلالات شخصیت حاصل یک سری عوامل ناخودآگاه است که ریشه آن‌ها را باید در پنج سال اول زندگی افراد جستجو کرد. برخی از این عوامل از این قبیل‌اند: عدم دریافت توجه پدر و مادر به اندازه کافی، نحوه قطع و پایان دوره شیردهی مادر ، آموزش آداب توالت ، نحوه پاسخگویی پدر و مادر به نیازهای کودک ، همچنین آموزش آداب جنسی توسط آن‌ها.

عوامل اجتماعی و فرهنگی در اختلال چند شخصیتی

دلایل اجتماعی - فرهنگی:

عوامل اجتماعی – فرهنگی در تکوین شخصیت فرد نقش جدا نشدنی و مهمی دارد، زیرا انسان‌ها موجوداتی اجتماعی هستند و در بستر اجتماع هویت آن‌ها تکامل پیدا می‌کند تحقیقات نشان داده‌اند که رفتارهایی مانند دزدی ، قتل ، تجاوز به حریم و حقوق دیگران اعم از جنسی و غیر جنسی ، در طبقات اجتماعی و فرهنگی پایین‌تر ، بیشتر دیده می‌شود تا در محلات و طبقات اجتماعی و فرهنگی بالاتر همچنین ثابت شده است بروز علائم پارانوئید ، سو ظن شدید که از نشانگان همراه اختلال شخصیت است، در افرادی که در محیط‌های فرهنگی رشد کرده‌اند که از سوی دیگران همواره کنترل می‌شده‌اند، بیشتر است.

 کارگاه روان‌شناسی SPY
" کارگاه روان‌شناسی SPY "

مشکلات روانی، چگونه جلوی رشد و توسعه‌ی سازمانتان را می‌گیرد؟ درست همان لحظه که درحال ایده پردازی و توسعه کسب و کارتان هستید. موش های روانی سازمان مشغول جوییدن ریشه‌هایتان هستند. برای شرکت در این کارگاه روان‌شناسی که مختص رهبران، مدیران ارشد، کار آفرینان و صاحبین کسب و کار است دکمه زیر را کلیک کنید.

درمان اختلال چند شخصیتی :

درمان اختلال چند شخصیتی درمانی چندگانه متشکل از روان درمانی ، روان کاوی و دارو درمانی است، روان درمانی به فرد کمک کرده به سطوح آگاهی بیشتری نسبت به بیماری دست پیدا کند و بر روی مدیریت احساسات و همین طور بالا بردن میزان تحمل هیجانات در مقابل رویدادهای استرس‌زای زندگی روزمره ، کنترل بیشتری داشته باشد. همچنین عملکرد اجتماعی آن‌ها را بالا می‌برد. هدف نهایی روان درمانی تجمیع تمامی شخصیت‌های گسسته شده و یکی کردن آن‌ها یا حذف شخصیت‌های اضافی و مخرب است. تا بدین گونه به آرامش روانی دست پیدا کند.
روانکاوی با استفاده از تحلیل موقعیت‌ها و تجارب گذشته بیمار، به کمک او آمده تا نسبت به احساسات و رفتار خود بینش پیدا کند. از آن جایی که افراد مبتلا به اختلال چند شخصیتی بسیار تلقین‌پذیر هستند، استفاده از هیپنوتیزم درمانی نیز مفید واقع می‌شود. دارو درمانی نیز برای تقلیل نشانگان اضطراب و افسردگی ، همچنین از بین بردن علائمی مثل توهم و هزیان، باید به صورت موازی با درمان‌های دیگر استفاده شود.

کتاب سی روز تا پیروزی
اولین کتابی که ابتدا به صورت مجموعه تصویری بیرون آمد و به یکی از پربیننده‌ترین برنامه‌های روانشناسی کشور تبدیل شد.
  • نویسنده : سارا نوری فر | کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
    • امتیاز :
    • 8
    • 1
  • تعداد مشاهده : 12636 بار
  • مشاهده نظرات کاربران
  • تاریخ انتشار : 1399/03/05
نظرات کاربران
نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

همایش تعهد
همایش تعهد
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.