5 نشانه رابطه عاطفی سالم که باید بدانید!

روابط عاطفی سالم

روابط سالم عاطفی برای سلامت روانی و عاطفی ما حیاتی است. روانشناس مثبت گرا، کریستوفر پترسون، با اشاره به تحقیقاتی که در حیطه عشق و رابطه داشته است، اظهار می‌دارد که "روابط خوب با دیگران ممکن است مهم‌ترین منبع رضایت از زندگی و رفاه عاطفی باشد."

با ما در این مقاله همراه باشید تا با تعریفی از یک رابطه عاطفی سالم آشنا شوید و ۵ نشانه‌ یک رابطه عاطفی سالم را بشناسید.

منظور از رابطه عاطفی سالم چیست؟

ما موجوداتی اجتماعی هستیم (بله، حتی درونگراها) و برای پیشرفت به روابط و حمایت اجتماعی نیاز داریم. روابط حمایتی که شامل اعتماد، همدلی، مراقبت و پرورش باشند با سلامت عاطفی مرتبط هستند، زیرا آنها عوامل محافظتی در برابر استرس و مشکلات بزرگ و کوچک می‌باشند.
روابط عاطفی سالم تنها به رابطه بین همسران و شرکای عشقی محدود نمیشود بلکه از اعضای خانواده گرفته تا دوستان و همکاران یا افراد دیگری که به طور منظم با آنها معاشرت می‌کنیم را نیز در بر می‌گیرد. روابط عاطفی سالم آن دسته از روابط در زندگی ما هستند که مثبت هستند و رابطه هر دو نفر را تقویت می‌کنند. منظور از رابطه عاطفی سالم روابطی هستند که باعث می‌شود افراد از این ارتباط شادمان شوند.

رابطه عاطفی سالم

چه چیزی در این نوع روابط وجود دارد که آنها را از نظر عاطفی سالم می‌کند؟ روابط عاطفی سالم دارای ویژگی‌های تعیین کننده خاصی هستند. برای اینکه یک رابطه سالم باشد، لازم نیست همه ویژگی‌های مثبت در آن وجود داشته باشد، اما تعداد قابل توجهی از آنها باید باشد. هر چه یک رابطه دارای ویژگی‌های مثبت بیشتری باشد، رابطه قوی‌تر و سالم‌تر است.
همه روابط عاطفی سالم ، کامل و بدون مشکل نیستند. یک فرد سالم از نظر عاطفی در یک رابطه مثبت، تعارض را تجربه خواهد کرد. نه تنها این بخشی از انسان بودن است، بلکه تعارض نیز در واقع جزء روابط سالم است.

برخی از رفتارهای روابط عاطفی ناسالم، در حین تعارض یا خارج از تعارض، عبارتند از:

  • اجتناب (از درگیری، از طرف مقابل)

  • انتقاد پذیری

  • سرسختی، انعطاف ناپذیری

  • ناله کردن، مطالبه کردن

  • حالت دفاعی

  • ایجاد تضاد بیشتر از ارتباط

  • بیشتر منفی صحبت کردن تا مثبت کردن

  • استفاده از انتقاد بیشتر از تعریف و تمجید

یک رابطه عاطفی سالم رابطه‌ای است که در آن افراد بیش از هر چیز دیگری براي آن ارزش قائل هستند.

چگونه روابط عاطفی سالمی داشته باشیم

چگونه روابط عاطفی سالمی داشته باشیم؟

همه انسان‌ها ظرفیت ایجاد و لذت بردن از روابط سالم را دارند. مطمئن‌ترین راه برای انجام این کار این است که به سلامت عاطفی خود توجه کنید و آن را پرورش دهید. فراموش نکنید که وضعیت سلامت عاطفی شما بر روابط شما تأثیر می‌گذارد.
در روابط خود به این فکر کنید که با هم به سمت جلو حرکت کنید، به سمت هر چیزی که دو طرف برای آن ارزش قائل هستید. ایجاد روابط با کیفیت آسان به نظر می‌رسند، اما در حقیقت، کار و فداکاری می‌طلبد. زمانی که در روابط خود صرف می‌کنید باعث می شود روابط شما به جنبه مهمی از سلامت عاطفی و ذهنی و زندگی با کیفیت شما تبدیل شود. روابط سالم عاطفی تأثیرات قدرتمندی بر سلامت کلی ما در طول زندگی دارد.

سوالاتی که باید از خود در این زمینه بپرسید که در ایجاد یک رابطه عاطفی سالم به شما کمک خواهد کرد به شرح زیر میباشد:

  • آیا به یکدیگر اعتماد دارید؟ با یکدیگر صادق و روراست هستید؟

  • آیا به یکدیگر احترام می‌گذارید؟

  • آیا از منافع و تلاش‌های یکدیگر حمایت می‌کنید؟

  • آیا در مورد احساسات، امیدها، ترس‌ها و رویاهای خود صحبت می‌کنید؟

  • آیا احساس و ابراز علاقه نسبت به شریک خود دارید؟

  • آیا برابری و انصاف در رابطه شما وجود دارد؟

نیازهای هر فرد متفاوت است. برای مثال، برخی از افراد نسبت به دیگران نیاز بیشتری به محبت دارند. در یک رابطه سالم، هر فردی قادر است آنچه را که نیاز دارد به دست آورد.

۵ نشانه یک رابطه عاطفی سالم

اعتماد

اولین نشانه از نشانه‌های روابط عاطفی سالم اعتماد است. اعتماد به شریک زندگی یکی از اجزای اصلی هر رابطه سالم است. تحقیقات نشان می‌دهد که توانایی شما در اعتماد کردن به دیگران تحت تأثیر سبک کلی دلبستگی شما قرار می‌گیرد. روابطی که در اوایل زندگی تجربه می‌شوند، به شکل‌دهی انتظارات شما از روابط آینده کمک می‌کنند.
 اگر روابط گذشته شما امن، با ثبات و قابل اعتماد بوده است، به احتمال زیاد به شرکای آینده نیز اعتماد خواهید کرد. با این حال، اگر روابط گذشته شما ناپایدار و غیرقابل اعتماد بود، ممکن است مجبور شوید برخی از مسائل مربوط به اعتماد را در آینده حل کنید.
ایجاد اعتماد نیازمند به اشتراک گذاشتن چیزهایی در مورد خودتان به صورت متقابل است. با گذشت زمان، فرصت‌هایی برای آزمایش و ارزیابی این اعتماد به وجود می‌آید. با افزایش اعتماد، رابطه به منبع بزرگی از امنیت  و آسایش تبدیل می‌شود. اگر احساس می‌کنید که باید چیزهایی را از شریک زندگی خود پنهان نمایید، ممکن است دلیل آن این باشد که این اعتماد را ندارید.

نشانه های روابط عاطفی سالم

صراحت و صداقت

باید بتوانید احساس کنید که در یک رابطه سالم می‌توانید خودتان باشید. شما هرگز نباید احساس کنید که باید جنبه‌هایی از خودتان را پنهان کنید یا شخصیت خود را تغییر دهید. صادق بودن با یکدیگر نه تنها به شما کمک می‌کند تا به عنوان یک زوج بیشتر احساس ارتباط کنید، بلکه به تقویت و افزایش اعتماد در رابطه نیز کمک می‌کند.
در ابتدای یک رابطه، ممکن است خودداری کنید و در مورد آنچه که مایل به افشای آن هستید احتیاط بیشتری کنید. با گذشت زمان، با افزایش صمیمیت یک رابطه، زوجین شروع به افشای بیشتر افکار، عقاید، باورها، علایق و خاطرات خود برای یکدیگر می‌کنند.
این بدان معنا نیست که شما باید همه چیز را با شریک زندگی خود به اشتراک بگذارید. هر فردی به حریم خصوصی و فضای خود نیاز دارد. آنچه که بیش از همه مهم است این است که آیا هر یک از طرفین در صورت تمایل به اشتراک گذاشتن امیدها، ترس‌ها و احساسات خود احساس راحتی می‌کنند یا خیر. زوج‌های سالم نیازی ندارند که همیشه با هم باشند یا همه چیز را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
از آنجایی که ممکن است شریک زندگی شما نیازهای متفاوتی نسبت به شما داشته باشد، یافتن راه هایی برای سازش در عین حفظ مرزهای خود بسیار مهم است. مرزها مربوط به رازداری نیست. آنها ثابت می‌کنند که هر فردی نیازها و انتظارات خود را دارد.

احترام متقابل

در روابط نزدیک و سالم، افراد به یکدیگر به صورت متقابل احترام می‌گذارند. آنها یکدیگر را تحقیر نمی‌کنند و حمایت و امنیت ارائه می‌دهند.
راه‌های مختلفی وجود دارد که زوج‌ها می‌توانند به یکدیگر احترام بگذارند. این راه‌ها شامل:

  • به یکدیگر گوش فرا دهید.

  • وقتی شریک زندگیتان از شما می‌خواهد کاری را انجام دهید، به تعویق نیندازید یا سنگ اندازی نکنید.

  • وقتی یک نفر در رابطه اشتباه می‌کند فهمیده و بخشنده باشید.

  • ساختن یکدیگر؛ همدیگر را خراب نکنید.

  • در زندگی خود برای شریک زندگی خود جا باز کنید.

  • به چیزهایی که شریک زندگی‌تان از آنها لذت می‌برد علاقمند باشید.

  • به شریک زندگی خود اجازه دهید فردیت خود را داشته باشد.

محبت

روابط سالم با علاقه و محبت مشخص می‌شود. تحقیقات نشان داده است که اشتیاق اولیه که نشانه شروع یک رابطه جدید است به مرور زمان کاهش می‌یابد، اما این بدان معنا نیست که نیاز به محبت، آسایش و مهربانی کاهش می‌یابد.
عشق پرشور معمولا در ابتدای یک رابطه اتفاق می‌افتد و با اشتیاق شدید، احساسات قوی و نیاز به حفظ نزدیکی فیزیکی مشخص می‌شود. این عشق پرشور در نهایت به عشق دلسوزانه تبدیل می‌شود که با احساس محبت، اعتماد، صمیمیت و تعهد مشخص می‌شود.
با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که نیازهای فیزیکی برای هر فردی متفاوت است. میزان محبت یا صمیمیت «درست» وجود ندارد. کلید یک رابطه سالم این است که هر دو طرف از میزان محبتی که با شریک خود به اشتراک می‌گذارند راضی باشند.

همایش عشق

ارتباط خوب

روابط سالم و طولانی مدت، خواه دوستی باشد یا شراکت عاشقانه، نیازمند توانایی برقراری ارتباط خوب است.
در حالی که به نظر می‌رسد بهترین روابط آنهایی هستند که شامل تعارض نیستند، اما دانستن اینکه چگونه اختلاف نظرها را به طور موثر حل کنید مهمتر از اجتناب از بحث و جدل به منظور حفظ صلح است.
گاهی اوقات تعارض می‌تواند فرصتی برای تقویت ارتباط با شریک زندگی شما باشد. تحقیقات نشان داده است که تعارض می‌تواند در روابط صمیمانه مفید باشد. هنگامی که درگیری‌ها به وجود می‌آیند، کسانی که در روابط سالم هستند می‌توانند از حملات شخصی اجتناب کنند. درعوض، وقتی درباره افکار و احساسات خود صحبت می‌کنند و برای رسیدن به یک راه‌حل تلاش می‌کنند، نسبت به شریک زندگی‌شان احترام می‌گذارند و همدلی می‌کنند.

سخن پایانی

روابط بخش مهمی از زندگی سالم است. تحقیقات به طور مداوم نشان داده است که ارتباطات اجتماعی برای سلامت روانی و جسمی حیاتی است. افرادی که روابط سالمی دارند در نتیجه سلامت بهتری خواهند داشت، آنها احتمال بیشتری برای انجام رفتارهای سالم دارند و خطر مرگ و میر در آنها کاهش می‌یابد.

در همین زمینه دوره شکوفایی به همراه ۱۰ جلسه مشاوره به شما بسیار کمک خواهد کرد:

دوره ۸۰ ساعته شکوفایی
دوره هشتاد ساعته غیرحضوری در ۸ ترم | شکوفایی
این دوره مبتنی بر روانشناسی مثبت‌نگر و بر اساس آموزه‌های رئیس سابق انجمن روانشناسی آمریکا و پدر روانشناسی مثبت‌نگر (دکتر مارتین سلیگمن) می‌باشد و اکثر درس‌های آن توسط پژوهش‌های فرا تحلیل و دانشگاهی به اثبات رسیده است.

در صورتی که امکان شرکت در دوره را ندارید کتاب زیر را بخوانید :

کتاب زوج درمانی
كتاب 10 اصل برای زوج درمانی موثر اثر جان و جولی گاتمن
کتاب ۱۰ اصل برای زوج درمانی موثر کتابی بسیار ارزشمند است که می‌تواند یک راهنمای عملی گام به گام برای هر زوج درمانگر باشد.
  • نویسنده : اکرم افروخته | مترجم زبان انگلیسی
    • امتیاز :
    • 5
    • 0
  • تعداد مشاهده : 21672 بار
  • مشاهده نظرات کاربران
  • تاریخ انتشار : 1401/02/06
نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.