اضافه وزن و چاقی عاملی است که ریسک بیماریهای قلبی و عروقی (مانند افزایش چربی خون، گرفتگی عروق، نارسایی قلبی، فشارخون و انواع سکته)، دیابت، کبد چرب و ... را افزایش میدهد.
همچنین خوب است بدانید از بافت چربی ناحیه شکم و پهلو ترکیباتی بسیار خطرناک و التهابی آزاد میشود که باعث رشد بیش از حد سلولها و سرطانی شدن آنها میشود. همچنین این مواد سبب تورم عروق خونی، گرفتگی عروق و افزایش فشارخون میشوند که خطر سکته را نیز بالا می برند. پس بهتر است هر چه زودتر برای کاهش وزن اقدام کنید. ضمن اینکه چاقی شکمی و پهلو از چاقی عمومی بدن بسیار خطرناکتر است و فرد را بیشتر در معرض ابتلا به دیابت، کبدچرب، فشارخون و سرطان قرار میدهد. چاقی شکمی و پهلو از چاقی عمومی بدن بسیار خطرناکتر است و فرد را بیشتر در معرض ابتلا به دیابت، کبدچرب، فشارخون و سرطان قرار میدهد.
در این مقاله قصد داریم که علل چاقی را مورد بررسی قرار دهیم و راهکارهایی جهت افزایش متابولیسم بدن و در نتیجه کاهش وزن ارائه دهیم.به خاطر خطرهای ناشی از چاقی بهتر است هر چه زودتر دست به کارشوید و به عنوان قدم اول تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا درباره این روشها بیشتر بدانید.
علت چاقی :
چاقی دلایل مختلفی میتواند داشته باشد :چاقی شکمی و پهلو از چاقی عمومی بدن بسیار خطرناکتر است و فرد را بیشتر در معرض ابتلا به دیابت، کبدچرب، فشارخون و سرطان قرار میدهد.
الف)دریافت بیش از نیاز بدن :
یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی دریافت مواد غذایی، بیش از نیاز بدن است. بهترین راهحل این مشکل این است که هر فرد زیر نظر کارشناس و متخصص تغذیه و رژیم درمانی نیاز غذایی روزانه بدن خود را بشناسد و بداند در طول روز باید چه میزان از هر گروه غذایی دریافت کند تا با حفظ سلامت و عدم آسیبرسانی به ارگانهای بدن به وزن نرمال خود دست یابد.
رژیمهای غذایی غیراصولی سبب گرسنگی سلولها و آسیبهای جبرانناپذیر برای سلامت بدن در طول زمان خواهد شد.
ب)کاهش متالولیسم بدن :
دلیل دیگر اضافه وزن و چاقی متابولیسم و سوخت و ساز پایین بدن است.
کاهش وزن با افزایش متابولیسم بدن :
دلیل اول: ژنها
ممکن است کند بودن سوخت و ساز در بدن به دلیل ژنهایی باشد که شما از والدین خود به ارث بردهاید.
شما نمی توانید ژنهای خود را تغییر دهید، ولی با تغییر در برخی عادات زندگی خود مانند افزایش فعالیت بدنی، ورزش و رعایت یکسری نکات تغذیهای می توانید این سوخت و ساز را بالا برده و سبب کاهش وزن خود شوید.
دلیل دوم: خواب با کیفیت و به اندازه
خواب با کیفیت و به اندازه میتواند متابولیسم بدن را ثابت نگه دارد. بدن در اثر خواب کم و یا بیخوابی طولانی مدت نمیتواند به خوبی از انرژی استفاده کند، در نتیجه متابولیسم و سوخت و ساز بدن دچار اختلال شده و این کمخوابی ها سبب ایجاد اضافه وزن و چاقی می شود.
بدن یک فرد بزرگسال به 9-7 ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارد. آن را برای یک مدت امتحان کنید تا ببینید چه احساس بهتری خواهید داشت.
دلیل سوم: رژیم بسیار محدود از کالری
اگر فرد به مقدار کافی موادغذایی مصرف نکرده و یا ورزشهای خیلی سنگین انجام دهد، متابولیسم و سوخت و ساز بدن کاهش پیدا خواهد کرد.
لذا رژیم های غذایی سخت و کم خوردنهای غیراصولی باعث میشود افراد سختتر وزن کم کرده و به رژیم غذایی کاهش وزن اصولی، خوب پاسخ ندهند.
یک برنامه غذایی اصولی و منطقی همراه با یک برنامه ورزشی صحیح تحت نظر کارشناس و متخصص تغذیه و رژیم درمانی و تغذیه ورزشی میتواند به رفع این مشکل و کاهش وزن آسان و پایدار کمک کند. از رژیمهای غیراصولی و حذف وعدهها و میان وعدههای روزانه جدا خودداری کنید.
دلیل چهارم: هورمونهای بدن
تغییرات هورمونی بدن میتواند ترمزی در استفاده از انرژی در بدن بوده و باعث کاهش متابولیسم و سوخت و ساز شود.
الف) استرس: در شرایط استرس هورمونهایی در بدن آزاد میشوند که با اختلال در متابولیسم سبب کند شدن روند کاهش وزن و یا متوقف شدن آن میشوند.
به این نکته توجه نمایید که نگرانیهای شما از میزان کاهش وزن و روی ترازو رفتنهای مداوم در دوره درمانی کاهش وزن نیز یک نوع استرس است که مانع از کم کردن وزن شما میشود.
با یک رژیم غذایی صحیح و اندازهگیری وزن به موقع طبق نظر کارشناس و متخصص تغذیه و رژیم درمانی خود بدون استرس و آسان وزن کم کنید.
در صورت داشتن استرسهای شدید و غیرقابلکنترل، مشاوره و کمک گرفتن از یک روانشناس میتواند در نتیجه بخشی دوره کاهش وزن بسیار موثر باشد.
ب)بیماریهای هورمونی: برخی از بیماریهای هورمونی مانند کمکاری تیرویید و دیابت، که بیماری هورمونی هستند نیز میتوانند روی متابولیسم شما اثرگذار باشند که حتما باید تحت نظر پزشک مربوطه درمان شوند.
دلیل پنجم: کم نوشیدن آب در طول روز و کم آبی بدن
آب در سوزاندن انرژی و سوخت های بدن کمک کننده است.در نتیجه کمآبی سبب اختلال در متابولیسم و سوخت و ساز بدن و در نتیجه ایجاد چاقی میشود.
شما میتوانید همیشه یک بطری آب همراه داشته باشید و این میزان آب را در طول روز و حین کار و فعالیتهای روزانه آرام آرام بنوشید.
توجه داشته باشید که چای به هیچ عنوان جایگزین آب نمی شود. برعکس، چای مدر میباشد و باعث دفع آب از بدن میشود.
دلیل ششم: زمان مصرف وعدههای غذایی
زمان غذا خوردن شما به اندازه آنچه که میخورید مهم میباشد.
همانطور که غذا نخوردن یا بسیار کم خوردن، سبب کاهش متابولیسم میشود، عدم نظم در زمان مصرف وعدههای غذایی نیز میتواند متابولیسم و سوخت و ساز را مختل کرده و سبب افزایش وزن شود.
پس سعی کنید وعدههای غذایی خود را منظم و سروقت میل نمایید و از حذف وعدههای اصلی و میان وعدهها با حجم مناسب و نخوردنهای طولانی مدت خودداری کنید.
دلیل هفتم: کمبود کلسیم
شما به کلسیم فراتر از سلامت استخوانتان نیاز دارید.
کلسیم یک ریزمغذی کلیدی در متابولیسم یا سوخت و ساز است که کمبود آن میتواند باعث اختلال در متابولیسم و منجر به افزایش وزن شود.
پس به میزان متناسب از منابع کلسیم مانند شیر کم چرب و ماست کمچرب در طول روز استفاده نمایید.
توجه: مکمل کلسیم حتما باید زیر نظر کارشناس و متخصص تغذیه و رژیم درمانی مصرف شود، از مصرف خودسرانه مکمل کلسیم خودداری نمایید زیرا باعث گرفتگی عروق و رسوب در بافت های نرم میشود.
دلیل هشتم: داروها
بعضی از داروها مانند بسیاری از داروهای ضدافسردگی، داروهای کاهنده ضربان قلب و... میتوانند متابولیسم را کاهش دهند و درنتیجه باعث اضافه وزن شوند.
رعایت یک برنامه غذایی اصولی درکنار مصرف این داروها میتواند به کنترل متابولیسم و کاهش وزن کمک کند.
در همین زمینه کارگاه روانشناسی اکت به شما بسیار کمک خواهد کرد:
همایش اکسیژن مبتنی بر روانشناسی اکت
همایش اکسیژن به شما در شاد بودن و شاد زیستن کمک میکند . همچنین با کمک این همایش میتوانید انگیزه خود را پیدا کنید تا با این نیروی محرکه قوی به سمت اهداف بزرگ خود حرکت کنید و در طول مسیر امید خود را از دست ندهید.
در صورتی که امکان شرکت در دوره را ندارید کتاب زیر را بخوانید :
کتاب رهایی از اضافه وزن اثر راس هریس
کتاب رهایی از اضافه وزن به ما میآموزد که: "چگونه رژیم گرفتن را متوقف و زندگی کردن را آغاز کنیم". . کتاب رهایی از اضافه وزن اثر راس هریس
کتاب رهایی از اضافه وزن با تکیه بر رویکرد اکت نشان میدهد که چگونه به جای گرفتن رژیمهای دشوار با غذا خوردن آگاهانه اضافه وزن را مدیریت کنیم.