۶ راهکار تضمینی برای بهبود عزت نفس + ویدیو

بهبود عزت نفس

ما از عبارت عزت نفس برای صحبت در مورد باورهایی که شما درباره خودتان دارید استفاده می‌کنیم. عزت نفس تفکری است که شما درباره تیپ شخصیتی‌تان و توانایی‌هایتان دارید. با این اوصاف چگونه عزت نفسمان را افزایش دهیم؟ با ما همراه باشید.

اگر عزت نفس سالمی دارید، باورهای شما در مورد خودتان عموما مثبت خواهد بود. ممکن است دوران سختی را در زندگی خود تجربه کنید، اما معمولا ً قادر به مقابله با آن‌ها بدون داشتن تاثیر منفی طولانی ‌مدت بر روی خودتان خواهید بود.

 

شما تمایل دارید روی نقاط ضعف یا اشتباهاتی که مرتکب شده‌اید تمرکز کنید و تشخیص قسمت‌های مثبت شخصیت‌تان برایتان دشوار است، همچنین ممکن است خودتان را به خاطر هرگونه مشکلی که دارید سرزنش کنید.

رابطه عزت نفس و سلامت روان

" مردم فکر می‌کنند من فردی با اعتماد به نفس هستم چون می‌توانم در یک اتاقی پر از آدم به راحتی صحبت کنم. اما واقعیت این است که من بیشتر وقت خود را صرف فکر کردن به این می‌کنم که به اندازه کافی خوب نیستم. اگر سخنرانی کنم، چند روز بعد در مورد تمام اشتباهاتی که مرتکب شده‌ام فکر می‌کنم."

دلایل اصلی پایین آمدن عزت نفس (self-steem):

 دلایل پایین بودن عزت نفس پایین در همه یکسان نیست. شما باورهایتان را در مورد خودتان در طول یک دوره طولانی مدت شکل می‌دهید و این فرآیند احتمالا تحت تاثیر طیف وسیعی از چیزهای مختلف قرار می‌گیرد.

عواملی که می‌توانند به عزت نفس پایین کمک کنند شامل:

-تجربیات سخت کودکی:

تجربیات منفی در دوران کودکی، مانند زورگویی، روابط خانوادگی سخت و یا داشتن اوقات سخت در مدرسه، می‌تواند به ویژه به عزت نفس (self-esteem) شما آسیب برساند.

-اتفاقات دشوار زندگی:

تجربیات دشوار به عنوان یک فرد بزرگسال، مانند پایان یک رابطه، بیماری بلند مدت، مرگ فردی نزدیک به شما یا بیکار بودن می‌تواند عزت نفس شما را کاهش دهد، به خصوص اگر شما چندین رویداد دشوار را در مدت زمان کوتاهی تجربه کنید.

برای ارزیابی میزان عزت نفس و احساس ارزشمندی خود، پیشنهاد می‌کنیم تست عزت نفس کوپر اسمیت را با دقت انجام دهید.

پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت

-شخصیت و مزاج:

فاکتورهای شخصیتی شما، مانند گرایش فکری شما به تفکرات منفی و ارتباط دادن آن تفکرات به دیگران، می‌تواند موجب تخریب تصویری شود که شما نسبت به خود دارید.

-متفاوت نمایی:

احساسی که تحت فشار دوستان و همسالان در شما روی می‌دهد که موجب می‌شود شما به منظور متفاوت بودن با دیگران با هنجارهای اجتماعی تطابق پیدا کنید که با آن‌ها موافق نیستید، که در مجموع می‌تواند بر نحوه نگرشی که نسبت به خود دارید تاثیر بگذارد.

-روابط با دیگر افراد:

دیگران ممکن است باعث کاهش عزت نفس پایین شما شوند، درباره شما دیدی منفی داشته باشند و یا باعث ‌شوند که احساس کم ارزشی کنید. عزت نفس پایین می‌تواند نتیجه‌ی احساسی باشد که به شما القا می‌کند شما مطابق با انتظارات دیگران زندگی نمی‌کنید.

-استرس و فشار زیاد:

اگر تحت فشار زیادی قرار داشته باشید و برای مقابله با آن مشکل پیدا کنید، این می‌تواند منجر به احساس عزت نفس پایین شود.

-الگوهای فکری منفی:

شما ممکن است الگوهای فکری را فرا بگیرید که عزت نفس پایین را تقویت می‌کنند، مانند مقایسه مداوم خود با دیگران و یا توسعه استانداردهای بالا برای خودتان که نمی‌توانید به آن دست یابید.

کارگاه روانشناسی اکت و عزت نفس

-تبعیض:

اگر به هر دلیلی مورد تبعیض قرار گرفته‌اید، این می‌تواند بر نحوه نگرشی که شما نسبت به خود دارید اثر بگذارد.


همچنین بخوانید: چرا خودمان را با دیگران مقایسه می‌کنیم؟ کمبود عزت نفس می‌تواند دلیل مناسبی برای مقایسه کردن خودمان با دیگران باشد. در این مقاله با 7 راهکار افزایش عزت نفس آشنا شوید.

-انزوای اجتماعی و تنهایی:

اگر ارتباط اجتماعی محدودی با افراد دیگر داشته باشید، یا برقراری ارتباط با دیگران را سخت بیابید، این می‌تواند منجر به تصویر ضعیف نسبت به خودتان شود.

-آسیب:

سو استفاده یا زورگویی، آسیب جسمی، جنسی یا روانی می‌تواند منجر به احساس گناه و عزت نفس پایین شود.

-مشکلات بهداشت روانی

رابطه عزت نفس و سلامت روان:

عزت نفس پایین یک مشکل بهداشت روان شناخته‌ شده نیست، اما عزت نفس و سلامت روانی ارتباط نزدیکی به هم دارند. عزت نفس پایین می‌تواند به مشکلات سلامت روان منجر شود.
- الگوهای تفکر منفی مرتبط با عزت نفس پایین، مانند فرض اینکه شما در کارهایی که انجام می‌دهید شکست خواهید خورد می‌تواند به مرور زمان بیشتر شود و منجر به مشکلات سلامتی ذهنی مانند افسردگی و اضطراب شوند.

عزت نفس پایین و مشکلات آن

این امر می‌تواند شما را از زندگی به شیوه‌ای که می‌خواهید دور کند و منجر به سرخوردگی و افسردگی در طول زمان شود. "عزت نفس پایین به شدت پیشرفت شغلی من را محدود کرده است. از طرفی مشکل شغلی من به پایین بودن عزت نفس من دامن می‌زند، به طوری که کمتر تمایل به روبرو شدن با چالش‌های جدید در سر کار دارم."
- اگر عزت نفس پایین موجب می‌شود که دچار وضعیت دشواری شوید، ممکن است شروع به دوری از آن‌ها بکنید و به طور فزاینده‌ای منزوی و منزوی‌تر شوید. این امر می‌تواند باعث ایجاد احساس اضطراب و افسردگی شود که می‌تواند در طول زمان به مشکلات بهداشت روانی تبدیل شود.

 " من بعضی اوقات بدترین دشمن خودم هستم… وقتی احساس حقارت می‌کنم، خودم را قایم می‌کنم، به طوری که نتوانم چیزی بگویم یا کاری بکنم که از انجام آن‌ها پشیمان شوم... تنها به امید این که فردا روز بهتری داشته باشم آن روز را طی می‌کنم."
- عزت نفس پایین می‌تواند باعث شود که مردم رفتارهایی که به آن‌ها کمکی نمی‌کند را به عنوان راهی برای مقابله با این معضل شخصی انتخاب کنند، مانند ایجاد روابط آسیب‌رسان، مصرف مواد مخدر و یا نوشیدن بیش از حد الکل. این امر اغلب باعث بروز مشکلاتی در طولانی‌مدت می‌شود و باعث ‌شود زندگی دشوارتر گردد که می‌تواند منجر به مشکلات سلامت روانی شود.


بیشتر بخوانید:  خودپذیری چیست و چگونه منجر به بهبود زندگی می‌شود؟ در این مقاله با 12 راه برای رسیدن به خودپذیری آشنا خواهید شد.

مشکلات سلامت روانی باعث کاهش عزت‌نفس می‌شوند:

- روابط ضعیف: ما به عنوان انسان تلاش می‌کنیم با دیگران تعامل برقرار کنیم و روابط با آن‌هایی که از همه به ما نزدیک‌تر هستند را به عنوان ارتباط با انسان‌ها تعریف می‌کنیم. بنابراین روابط منفی در نهایت برابر احساسات منفی و درک منفی از خودمان است.
- برخی مشکلات سلامت روانی مانند خوردن بیش از حد غذا، افسردگی و اضطراب اجتماعی، شامل ایجاد الگوهای فکری منفی در مورد خودتان می شود.
- مشکل سلامت روانی می‌تواند باعث شود که شما از ارتباط اجتماعی دور شوید، در صورتی که نگران باشید که دیگران چگونه شما را می‌بینند. این موضوع منجر به احساس انزوا و تنهایی‌تان می‌شود که می‌تواند باعث عزت نفس پایین گردد.
- احساس این که در مورد مشکلات سلامت روانی‌تان مورد تبعیض واقع شده‌اید و یا احساس شرمندگی کرده‌اید می‌تواند به این معنا باشد که شما به ایجاد دیدگاه منفی در مورد خودتان کمک می کنید.

" عزت نفس پایین من به گسترش افسردگی‌ام کمک کرد و همچنین این افسردگی موجب شد عزت نفس(self esteem) من پایین‌تر بیاید، همانطور فکر می‌کنم که اگر یک فرد با ارزش‌تری باشم، بهتر می‌توانم از عهده حل این معضل بربیایم."
مشکل بهداشت روانی

چگونه عزت نفس خود را افزایش دهیم؟

در ادامه با ۶ راهکار برای بهبود عزت نفس آشنا می‌شوید، همچنین پیشنهاد میکنیم پادکست افزایش عزت نفس را نیز بشنوید:

  • به چیزهایی فکر کنید که در آن خوب هستید. نقاط قوت‌تان چیست؟

  • از چیزهای کوچک را در زندگی خود قدردانی کنید. زمانی که حتی به یک هدف کوچک دست پیدا کردید، خود را تشویق کنید.

  • به چالش کشیدن افکار منفی خود ادامه دهید. به دنبال توضیحاتی باشید که شما را آرام می‌کند. به خودتان لبخند بزنید و مسائل را به چشم انداز خود تبدیل کنید.

  • به چیزهایی فکر کنید که می‌توانید تغییر دهید. نگران چیزهایی نباشید که نمی‌توانید تغییر دهید. از تلاش برای انجام دادن کارهایی که کاملا در آن مطمئن نیستید بردارید. از انجام کاری به طور تمام و کمال خودداری کنید، کمال گرایی امکان پذیر نیست.

  • دست از کتک زدن خود بردارید اگر دچار اشتباه شدید خود را سرزنش نکنید. هر کسی دچار اشتباه می‌شود.

  • کارهایی را که از آن لذت می‌برید را انجام دهید. وقتی کاری را که دوست دارید انجام می‌دهید، مثبت بودن آسان‌تر است.

رابطه عزت نفس و سلامت روان

راه‌های ایجاد عزت نفس:

تغییر احساسات ریشه‌داری که ما در مورد خودمان داریم آسان نیست و اغلب متخصصان نوعی درمان(معمولا درمان شناختی) را برای رسیدن به دلایل زیربنایی افکار منفی که در مورد خودمان داریم توصیه می‌کنند.


حتما بخوانید: همانطور که می‌دانید، عزت نفس یکی از مهم‌ترین عوامل تعیین کننده نوع رفتار است و معمولا افرادی که از عزت نفس پایینی برخوردار هستند، برای خود ارزش چندانی قائل نیستند و به طبع دچار انزوا، خشم و یا پرخاش می‌شوند ...

کلید آن، به چالش کشیدن و تبدیل افکار منفی به افراد مثبت است. یادگیری ارزش‌گذاری و مراقبت از ذهن و بدن از طریق سبک زندگی سالم نیز مهم است. رژیم غذایی خوب، ورزش و مدیتیشن می‌تواند اولین گام در احیای اعتماد فیزیکی و عاطفی نسبت به خودمان باشد. تعامل متقابل با کسانی که دوستشان داریم مهم است، احساس عشق و حمایت (و توانایی ارائه عشق و حمایت متقابل) راه فوق‌العاده‌ای برای رشد عزت‌نفس (self esteem) است. اگر دوستان و خانواده صمیمی و در دسترسی ندارید، می‌توانید به حمایت از یک گروه بپردازید یا حتی به داوطلب شدن در انجام امور خیریه فکر کنید. کمک به دیگران راهی خوب برای کمک به خویشتن است.

کتاب سیزده
پرفروش‌ترین رمان کشور (کتابراه)
ستایش شده توسط دو تن از نویسندگان بزرگ جهان
ترجمه شده به دو زبان عربی و انگلیسی
  • نویسنده : اکرم افروخته | مترجم زبان انگلیسی
    • امتیاز :
    • 5
    • 0
  • تعداد مشاهده : 9507 بار
  • مشاهده نظرات کاربران
  • تاریخ انتشار : 1399/07/18
نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

وبینار عشق
وبینار عشق
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.