نوجوانی دورانی از زندگی است که احساسات نقش بسیار زیادی در آن ایفا می کنند اهمیت هوش هیجانی در نوجوانان و از دست دادن دوران کودکی بسیار مهم است، چالش های رشد بسیار دلهره آور است، آسیب پذیری ناشی از ناامنی بسیار زیاد است، درگیری ها بر سر استقلال بسیار ناامید کننده است، و تجربه بزرگ شدن بسیار هیجان انگیز است.
در طول دوره نوجوانی لازم است که والدین از طریق آموزش به نوجوانان خود کمک کنند تا بتوانند احساسات متفاوت خود را تشخیص دهند و از تاثیر هوش هیجانی در نوجوانان اطلاع داشته باشند و بتوانند برای تنظیم آن ها بهترین عملکرد را داشته باشند.
هوش هیجانی در دانش آموزان:
هوش هیجانی در نوجوانان مجموعه تواناییهایی است که به آن ها کمک میکنند هیجانات را در خود و دیگران، تشخیص داده و تنظیم کنند .احساسات منبع قدرتمندی برای درک هستند که یکی از عوامل هوش هیجانی در نوجوانان است. همانطور که نابینا بودن یا ناشنوا بودن می تواند تا حدی ناتوان کننده باشد، عدم شناخت احساسات نیز می تواند تا حد زیادی ناتوان کننده باشد.
خواندن این مقاله حتما به شما کمک خواهد کرد: علت خشم در نوجوانان و روش های کنترل آن
اثر هوش هیجانی در نوجوانان و تقویت آن:
آن چه که نوجوان در این دوره از رابطه با والیدنش یاد می گیرد بعداً به روابط مهم بزرگسالی اش منتقل خواهند شد. به عنوان مثال :"من یاد گرفتم که در مورد احساساتم در زندگی با والدینم سکوت کنم و اکنون در ازدواج، همسرم شکایت می کند که چرا از صحبت کردن در مورد احساساتم با او خودداری می کنم." و این مثال تاثیر هوش هیجانی در دانش آموزان را مشخص می کند. باید توجه داشته باشیم که ایجاد عادات بسیار آسان تر از شکستن و تغییر دادن آن ها است و این یکی از دلایل هوش هیجانی در دانش آموزان است که دوره نوجوانی را بسیار با اهمیت و تاثیرگذار می کند.
تفاوت هوش هیجانی دختران و پسران:
هوش هیجانی در دختران که اغلب تشویق میشوند تا در مورد احساسات خود صحبت کنند و احساسات خود را ابراز کنند، در صورتی که هوش هیجانی در پسران که اغلب تشویق میشوند در برابر احساسات ساکت باشند و این برایشان تعریفی از قوی بودن می شود. در صورتی که این تمایز لازم نیست و اگر به همه نوجوانان اعم از دختر و پسر توسط والدین و مشاوران آموزش داده شود که به اشتراک گذاشتن احساسات بخشی عادی از زندگی است، افراد می توانند روانی سالم تر و زندگی با کیفیت تر داشته باشند. این مطالب بخشی از علائم هوش هیجانی در نوجوانان می باشد. مقاله های مرتبط را هم مطالعه کنید: تاثیرات اضطراب اجتماعی در نوجوانان
اهمیت آموزش در هوش هیجانی نوجوانان:
داشتن بینش نسبت به احساسات خود و توانایی صحبت کردن در مورد آن ها در دوران نوجوانی که دوره ای است که به دلیل تغییرات زیادی که در زندگی فرد (در گذر از کودکی و ورود به بزرگسالی در حال وقوع است)اتفاق می افتد، واقعاً مهم که نشانه هوش هیجانی در نوجوانان را بشناسید. آن چه که والدین باید به آن توجه کنند، ظرفیت فرد نوجوان برای صحبت در مورد آنچه درونش در حال وقوع است، مدت زمان ماندگاری این احساسات و رفتارهایی است که تحت تاثیر آن احساسات ایجاد می شوند. اگر به نظر می رسد که نوجوان نمی تواند به آنچه که درونش در حال وقوع است آگاه باشد و نمی تواند در مورد آن صحبت کند، باید به شیوه ای تخصصی و درست به او کمک کرد .
احساسات به دلیل ویژگیهای اطلاع رسانی، جهت دهی تمرکز ما و انرژی بخشی که دارند، همیشه ارزش شنیدن و توجه کردن را دارند. همه آن ها به شکل های متفاوتی می گویند: "هوشیار باش، اتفاق مهمی در حال حاضر در زندگی تو در حال رخ دادن است، چیزی که ممکن است مستحق پاسخی از طرف تو باشد."این موارد بخشی از علائم هوش هیجانی در دانش آموزان است. اگرچه احساسات متفاوت، نه همیشه خوب هستند و نه همیشه بد و بستگی به موقعیتی دارد که فرد در آن قرار گرفته و کارایی ای که احساس می تواند در آن موقعیت داشته باشد، اما نوجوانان تمایل دارند که احساسات را به خوب و بد همیشگی تقسیم کنند مثلا شادی را به عنوان یک احساس همیشه خوب و اضطراب یا خشم را به عنوان یک احساس همیشه بد در نظر می گیرند و زندگی و عملکرد خود را در راستای تلاش برای تجربه مداوم شادی و فرار از تجربه کردن خشم یا اضطراب پیش می برند .
خواندن این مقاله را از دست ندید: برقراری ارتباط موثر در نوجوانان
در صورتی که هوش هیجانی در نوجوانان در موقعیت های مختلف می تواند کارایی های متفاوتی داشته باشد. مثلا تجربه احساس خشم در مواقعی که بی عدالتی اتفاق افتاده می تواند منجر به این شود که فرد جدی تر و محکم تر(نه لزوما پرخاشگرایانه) رفتار کند و حق خودش را بگیرد پس خشم در این جا کارایی مثبتی داشته ولی تجربه احساس شادی در همین موقعیت ممکن است منجر به بی توجهی به اتفاقی که پیش آمده است و عدم تلاش برای دستیابی به حق خویشتن در آن موقعیت شود، بنابراین در این موقعیت کارایی خشم نسبت به شادی بیشتر و مفید تر خواهد بود ، ولی در یک مهمانی که هدف خوش گذرانی و تولید هیجان مثبت است تمرکز روی احساس شادی می تواند منجر به این شود که فرد تجربه ی بهتری در آن موقعیت داشته باشد.
اکنون بخش دشوار برای نوجوانان فرا می رسد. بخشی که والدین می توانند در آن نقش مفیدی داشته باشند. عواطف، به ویژه از نوع ناخوشایند، می توانند خطر ویژه ای برای نوجوانان ایجاد کند. دلیل این خطر این است که اگر چه احساسات خبررسان های بسیار خوبی هستند، اما در بسیاری مواقع می توانند مشاور بسیار بدی باشند.
وقتی نوجوان به احساسی اجازه می دهد که به جای او "فکر" کند و برای نحوه رفتار کردنش تصمیم بگیرد در اکثر مواقع منجر به بدتر شدن شرایط می شود. آنچه که احساس، به تنهایی برای بهتر کردن اوضاع پیشنهاد می دهد که انجام دهیم اغلب دقیقاً همان چیزی است که اوضاع را بدتر می کند. در واقع به مولفه هوش هیجانی در نوجوانان اجازه داده می شود که مولفه شناختی و نحوه تصمیم گیری و رفتار آن ها را تعیین کند. شما می توانید مقاله های مرتبط راه هم مطالعه کنید: 5 روش برای افزایش خود پذیری در نوجوانان
تاثیر هیجانات بر رفتار نوجوانان که کارایی مثبتی ندارد:
افسردگی در نوجوانان: می تواند به جای پیشنهاد فعال شدن و اقدام کردن برای بهتر کردن اوضاع، غیرفعال بودن را توصیه کند.
دلسردی در دانش آموزان: می تواند به جای اینکه شما را به سمتی ببرد که به دنبال نکات مثبت برای بهبود اوضاع باشید، تمرکز شما را بیشتر به سمت همه موارد منفی که در ادامه به دلسردی و ناامیدی بیشتر خواهد شد ،ببرد.
خشم در نوجوانان: می تواند به جای یافتن راهی سازنده برای بهبود اوضاع، اقدامی تلافی جویانه را توصیه کند.
ترس در دانش آموزان: می تواند به جای ایستادن و رویارویی با تهدید برای بهبود اوضاع، فرار کردن را توصیه کند.
درماندگی در نوجوانان: می تواند به جای تلاش برای بهبود اوضاع، تسلیم شدن را توصیه کند.
تنهایی در دانش آموزان: میتواند به جای تمرکز به ایجاد روابط برای بهبود اوضاع، انزوای بیشتر و فاصله گرفتن از افراد را توصیه کند.
خجالت در نوجوانان: می تواند به جای صحبت کردن برای بهتر کردن اوضاع، ساکت بودن را توصیه کند.
شرم در نوجوانان: می تواند به جای برقراری ارتباط برای بهتر کردن اوضاع، مخفی شدن و فاصله گرفتن را توصیه کند.
این موارد می تواند برای آشنایی با هوش هیجانی در نوجوانان کمک زیادی کند. کمک به دانش آموزان برای شناخت بهتر و تنظیم هوش هیجانی، پیام والدین به آن ها باید این باشد: "از احساسات خود برای آگاه شدن استفاده کنید، اما از تفکر خود برای تصمیم گیری برای انجام بهترین کار در آن موقعیت استفاده کنید."
برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
( مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد ۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.