نقش والدین در کمال گرایی نوجوانان و دلایل آن

نقش والدین در کمال گرایی دانش آموزان و دلایل آن

در این مقاله ما نقش والدین در کمال گرایی نوجوانان و دلایل آن را بررسی می کنیم، به طور کلی واژه کمال مفهومی نسبی دارد بنابراین می توان گفت همه انسان ها درجاتی از کمال گرایی را دارند. کمال گرایی در نوجوانان به عنوان یک واژه می تواند به مفاهیم گوناگونی دلالت کند که برخی از آن ها ویژگی ای مثبت و برخی منفی است.


پژوهش های مختلف نقش والدین در کمال گرایی دانش آموزان و دلایل آن را به عنوان یک صفت پایدار شخصیتی که از اوایل زندگی تشکیل می شود در نظر می گیرد. کمال گرایی در دانش آموزان به وسیله کوشش برای بی عیب و نقص بودن و داشتن معیارهای بالا برای عملکرد همراه با تمایلاتی برای ارزیابی های بسیار انتقادی، مطرح می شود. آدلر معتقد است نوجوانان کمالگرا خودشان را افرادی تلاشگر و بی نقص جلوه می دهند و برای رسیدن به معیارهای بلند پروازانه مدام تلاش می کنند.  تاثیر والدین در کمال گرایی نوجوانان و نوع تربیت آن ها می تواند در ایجاد زمینه های رشد شناختی کودک نقش اساسی داشته باشد که یکی از عوامل کمال گرایی در نوجوانان است و به سازگاری عاطفی و اجتماعی آن ها کمک کند. هدف تمام شیوه های پرورش کودک آماده کردن او برای ایفای نقشی است که گروه و جامعه به عهده اش می گذارد. فرزند پروری فرآیندی پیچیده است و شامل رفتارهای ویژه ای است که در نهایت در آینده فرزند تاثیر می گذارد از آنجایی که شیوه فرزند پروری والدین و کمال گرایی مادران به وسیله ایجاد فشار روانی ناشی از معیارها و انتظارات بالای عملکرد و رفتار برای نوجوانان می تواند سازگاری عاطفی و اجتماعی آن ها را تحت تاثیر قرار دهد این مطالب بخشی از تاثیرات والدین در کمال گرایی دانش آموزان است. مقاله های مرتبط را هم مطالعه کنید: چگونه به نوجوان خود کمک کنیم

بعضی از والدین که خودشان گرایش های کمال گرایانه دارند، ممکن است ناخداگاه نسبت به فرزندانشان دیدگاهی کمالگرا پیدا کنند که از دلایل کمال گرای در نوجوانان است، آن ها فشار زیادی به فرزند برای برتری در مدرسه، ورزش و... وارد می کنند که می تواند از عوامل کمال گرایی در دانش آموزان باشد در حالی که نیت بدی ندارند اما وقتی فرزندانشان کوچکترین اشتباهی مرتکب می شوند یا صد در صد تلاش نمی کنند به او خرده می گیرند. ناامیدی وانتقاد آن ها باعث ایجاد کمال گرایی در دانش آموزان می شود و فرزند احساس می کند که والدین فقط وقتی او را دوست دارند و می پذیرند که همه انتظاراتشان را برآورده کنند.

خواندن این مقاله را از دست ندید: مشکلات نوجوانان با خانواده در تعطیلات


اگر والدین همدل، آرامش دهنده، قابل اعتماد و برخوردار از رفتارهای سازنده باشند و از فرزند ایراد نگیرند، تصور ذهنی او نسبت به خودش به صورت مثبت تقویت می شود. اما اگر والدین در کنترل و محدودیت زیاده روی کنند و بایدها و نبایدها و اجبارهایی به کودک تحمیل کنند و اعتماد کمی به او داشته باشند، ممکن است پیام من کامل نیستم و به حساب نمی آیم در کودک درونی شود و به تدریج تفکر، اگر رفتار کاملی داشته باشم مورد قبول خواهم بود، در او شکل می گیرد و باعث ایجاد کمال گرایی در نوجوانان می شود. در واقع نوجوانان با عزت نفس پایین برای حفظ هویت و ارزش خود به کمال گرایی احتیاج دارند. والدین کمال گرا نه تنها موفقیت فرزندانشان را کم جلوه می دهند، بلکه برایشان سخت است به آن دها پاداش دهند و مدام از آن ها میذ خواهند که بهتر از قبل باشند و کودک احساس می کند هیچگاه نمی تواند انتظارات والدین را برآورده کند و به اندازه کافی خوب نیست.  شواهد پژوهشی نشان می دهد کمال گرایی د رنوجوانان ریشه در فرآیند رشد کودکی دارد و والدین در رشد کمال گرایی در نوجوانان نقش کلیدی دارند.

انواع کمال گرایی در نوجوانان:

کمال گرایی در دانش آموزان به دو نوع نابهنجار و بهنجار دسته بندی می شود:

کمال گرایی طبیعی و سالم: تلاشی است برای تعالی و رسیدن به رضایت معمول و دست یافتنی

کمال گرایی نابهنجار در دانش آموزان: از الگوی همه یا هیچ تبعیت می کند، یا باید کاری را به بهترین نحو ممکن انجام دهد یا شروع به فعالیت نمی کند. هیچ حد وسط و تعادلی در کار نیست.

زمان شکل گیری کمال گرایی در نوجوانان:

کمال گرایی در دانش آموزان معمولا از دوره کودکی شروع می شود. اولین ریشه تحولی درون سازی، معیارهای والدین است که خودشان کمال گرا هستند و ذهنیت پرتوقع و منتقد دارند. کمال گرایی با عزت نفس پایین ارتباط دارد. نوجوان به دنبال جبران عزت نفس پایین استانداردهای غیرواقع بینانه برای خود وضع می کند تا پس از وصول، مدت کوتاهی از خود احساس رضایت کند.

نقش هیجانات در کمال گرایی دانش آموزان:

تحت فشار بودن: یکی از شایع ترین هیجانات در کمال گرایی نوجوانان است که تجربه می شود، از آنجایی که کامل و بدون نقص بودن غیرممکن است، نوجوان همیشه باید تلاش بیشتری کند و همیشه تحت فشار است. ریشه این کار باعث ایجاد استرس در نوجوانان است و همیشه تجربه می کنند، معمولا برای کارهای زیادی که دارد وقت کمی دارد و در نتیجه حالت شکست تجربه می کند و دچار فرسودگی تحصیلی می شود.

رقابت جویی: معمولا نوجوانان کمال گراها افرادی رقابت جو هستند و به دلیل داشتن معیارها و طرحواره های سرسختانه زیر فشار مزمن زمان هستند.

روش های کمک به نوجوانان کمال گرا:

تکنیک های  کمک به دانش آموزان کمال گرا می تواند به آن ها  کمک کند تا معیارهای سرسختانه خود را تعدیل کند. معمولا درمانگر برای مقابله با بی نقص گرایی آزمایش های رفتاری طراحی می کند مثل عدم تلاش برای کار بی نقص و یا برنامه ریزی برای اینکه چقدر کار کند و برگزیدن معیارهای پایین تر و تعهد برای رسیدن به این معیارها، انجام عمدی کارهای ناقص. با این تکنیک ها کم کم یاد می گیرد وقتی احساس می کند در انجام کاری به قدر کافی تلاش نکرده احساس گناه نکند. در این بین والدین هم به نوجوان اطمینان می دهند که در هر کاری عیب و ایراد پیدا می شود و نباید دست به سرزنش خود بزند.

دلایل کمال گرای در دانش آموزان

نقش سیستم آموزشی در کمال گرایی نوجوانان:

به دلیل سیستم تشویق و تنبیه در مدارس و خانواده و نمره محور بودن مدارس، اینکه فقط نمره ملاک عمل قرار می گیرد و تلاش برای فهمیدن دروس ارزش گذاری نمی شود دانش آموز در تلاش برای کسب نمره کامل اگر حتی نیم نمره کمتر دریافت کند،  را دچار اضطراب و پرخاشگری می کند. در چنین سیستمی که انگیزه فقط کسب نمره است و میزان فهم و تلاش دیده نمی شود اگر دانش آموز نمره دلخواه کسب نکند خودش را سرزنش می کند. پژوهش ها حاکی از آن است که اختلال یادگیری بر اساس کمال گرایی پیش بینی می شود و از طریق سبک فرزندپروری و کمالگ رایی قابل تبیین است. در ادامه مقاله تاثیرات والدین در کمال گرایی نوجوانان و دلایل آن را بررسی می کنیم با ما همراه باشید.

خواندن این مقاله حتما به شما کمک خواهد کرد: آشنایی با تغییرات هیجانی نوجوان وکمک به والدین به آن ها

دلایل کمال گرای در دانش آموزان:

  • یکی از علت های کمال گرایی در نوجوانان دوست  داشتن والدین به صورت مشروط است.

  • والدینی که نوجوانان را برای موفقیت و شکست مورد تشویق و تنبیه قرار می دهند و آن ها احساس می کند تنها در هنگام موفقیت مورد توجه است.

  • یکی دیگر از دلایل کمال گرایی در دانش آموزان تعیین استانداردهای بالا برای والدین کمالگرا است.

  • آمادگی ژنتیکی از دیگر عوامل کمال گرایی در نوجوانان است.

نشانه های کمال گرایی در نوجوانان:

  • یکی از علائم کمال گرایی در نوجوانان تفکر صفر یا صد است.

  • یکی دیگر از نشانه های کمال گرایی در دانش آموزان قضاوت مدام خود و داشتن معیارهای سختگیرانه نسبت به خود است

  • قائل نشدن حق اشتباه برای خود که از شرایط ایجاد کمال گرایی در نوجوانان است.

  • داشتن استاندارهای سطح بالا و خوشحال نشدن از موفقیت های کوچک

  • داشتن اجبارها و بکن نکن های زیاد در ذهن که از نشانه های کمال گرایی در نوجوانان است.

  • فکر کردن دائم به اشتباهات خود

  • تعلل در شروع و پایان کار که عوامل ایجاد کمال گرایی در دانش آموزان است.


برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد 
۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.