تاثیر شکست در نوجوانان و تاثیر آن بر رشد نوجوان

تاثیر شکست در دانش آموزان و تاثیر آن بر رشد نوجوان

تاثیر شکست در نوجوانان و تاثیر آن بر رشد نوجوان از موارد مهمی است که والدین باید با آن آشنا باشند، شکست در نوجوانان ممکن است برای برخی از آن ها انگیزه ای برای تلاش بیشتر باشد، و برای بسیاری دیگر از دانش آموزان هم می تواند باعث دلسردی و عدم تلاش مجدد و دست کشیدن از کار که از عوامل شکست در نوجوانان است شود.


تاثیر شکست در دانش آموزان و تاثیر آن بر رشد نوجوان:

تجربه شکست در دانش آموزان زمانی می تواند کمک کننده باشد که نوجوان به این باور رسیده باشد که، نتیجه نگرفتن که از تاثیرات شکست در دانش آموزان است به معنی بی فایده بودن تلاش و ضعیف بودن او نیست و این یک امر طبیعی در زندگی است که نوجوان با وجود تلاش هایشان گاهی به نتایج دلخواهشان نمی رسند.  این امر به ویژه در مورد نوجوانانی که روزانه با سؤالات متعددی در مورد خود دست و پنجه نرم می کنند و هر نوع شکستی را شخصی سازی می کنند صادق است. مقاله های مرتبط را هم مطالعه کنید: 5 روش برای آموزش مسائل جنسی نوجوانان

سوال های که نوجوانان قبل از شکست از خود می پرسند:

  • اگر نتوانم بازی را ببرم، آیا ضعیف هستم؟

  • اگر نتوانم قرار ملاقات بگذارم، آیا من جذاب نیستم؟"

  • اگر من به آن جمع دعوت نشدم، آیا من محبوب نیستم؟"

  • اگر نتوانم کسی را راضی کنم، آیا من ناتوان هستم؟"

  • اگر بار اول نتوانم یاد بگیرم، آیا من احمق هستم؟"

آن دسته از نوجوانانی که به هر یک از این سؤالات پاسخ «بله» می دهند، مدام به ذهنیت منفی ای که نسبت به خودشان دارند می افزایند و احتمالا دیگر تلاش نمی کنند این موارد می تواند از دلایل شکست در نوجوانان باشد. زمانی که این باور در ذهن نوجوان شکل می گیرد که یک تجربه شکست، برابر با شکست خوردن برای همیشه است، و یا اینکه تجربه شکست کل شخصیت دانش آمور را زیر سوال می برد، آنگاه در ذهن نوجوان یک احساس شکست ارزشی پایدار داده می‌شود. باورهایی اعم از :"من همیشه شکست خورده خواهم بود" و "من چیزی جز یک شکست نیستم" که از عوامل شکست در دانش آموزان است و قضاوت های مخربی که مدام در ذهن او مرور می شوند و منجر به آن می شود که نوجوان تلاشش را کاهش دهد و امیدش از بین برود.

خواندن این مقاله را از دست ندید: تاثیر کم رویی در نوجوانان و کمک والدین به آن ها

تاثیر سرزنش در شکست دانش آموزان:

درخیلی مواقع با وجود اینکه معلم ها، دانش آموزان را برای نگرفتن نتیجه سرزنش و تنبیه نمی کنند اما دانش آموز به دلیل باورهایی که در ذهنش ساخته شده خودش، خودش را سرزنش می کند با جملاتی مثل : "من نمی توانم هیچ کاری را درست انجام دهم!" "من هرگز یاد نخواهم گرفت!" "همه از من باهوش ترند!" "من واقعا احمقم!" که باعث شکست در دانش آموزان می شود، همه این برداشت ها احتمالا منجر به این نتیجه می شود: پس دیگر تلاش کردن فایده ای ندارد.

تاثیر تلاش نکردن بر شکست نوجوانان:

در بعضی موارد هم ترکیبی از عدم تلاش و تجربه شکست در نوجوانان مداوم آن ها را متقاعد می کند که تسلیم شدن بهترین کاری است که می تواند انجام دهد. در واقع دانش آموز در یک سیکلی می افتد که به خاطر ترس از شکست دیگر تلاش نمی کند و با توجه به عدم تلاش ، شکست می خورد و به جای اینکه شکست خود را مربوط به تلاش کمش بداند و تلاشش را بیشتر کند، در عوض باور اینکه حتما شکست خواهد خورد برایش تقویت می شود و با اطمینان بیشتری باورش را درست می داند. مشکل شکست های زیاد و متوالی نوجوانان در بسیاری از مواقع همین موضوع هست که دلیل شکست در دانش آموزان است. شما می توانید مقاله های مرتبط را هم مطالعه کنید: اهمیت تقویت مهارت حل مسئله در نوجوانان

دلایل شکست در دانش آموزان

نقش والدین در شکست نوجوانان:

تاثیر شکست در دانش آموزان، هم می تواند تلاش را تضعیف کند هم می تواند اراده را برانگیزد. آگاه کردن فرزندان به این که هر شکستی می تواند دو مسیر متفاوت را پیش روی آن ها بگذارد و آن ها در انتخاب این مسیر ها آزاد هستند، یکی از مهم ترین آموزش هایی است که والدین باید به فرزندان خود بدهند.

  • در کنار آموزش های کلامی ای که والدین به فرزندانشان می دهند نحوه عملکرد خودشان هم در روند عملکرد فرزندان بسیار تاثیرگذار است .(حتی به مراتب تاثیرگذار تر از اموزش کلامی). زمانی که والدین پس از شکست خوردن، خودشان را سرزنش کنند یا نا امید شوند و دست از تلاش بردارند، فرزندان هم با الگوبرداری از آن ها همین روند را در مورد خودشان تکرار می کنند .

  • یکی دیگر از علت های شکست در نوجوانان که می تواند بسیار تاثیرگذار باشد شرطی بودن محبت والدین به فرزندان است. والدینی که فقط زمانی که فرزندانشان نتایج خوب کسب می کنند آن ها را تشویق می کنند و به آن ها محبت می کنند در تقویت این باور در فرزندان که ،دوست داشتنی بودن آن ها مشروط بر عدم شکست خوردن نوجوان است، تاثیر زیادی خواهند داشت.

  • یکی دیگر از دلایل شکست در دانش آموزان مقایسه فرزندان با یکدیگر یا با همسالانشان است که می تواند منجر به نا امیدی و عدم تلاش مجدد شود. زمانی که دانش آموزان به این نتیجه برسد که هرچقدر هم که تلاش کنند، نمی توانند به نتایجی که خواهر و برادرش یا هم کلاسی هایش می گیرند، برسد احتمالا به تلاشش پایان خواهد داد. باید توجه داشت که مقایسه به هیچ وجه نمی تواند برانگیزاننده فرزندان برای تلاش بیشتر باشد و اثرات مخرب آن بسیار فراتر از فایده آن است (حتی اگر مفید واقع شود احتمالا برای مدت کمی خواهد بود و اثرات آن مداوم نخواهد بود)

خواندن این مقاله حتما به شما کمک خواهد کرد: اهمیت تقویت محبت فیزیکی و کلامی در نوجوانان

باید به این نکته توجه داشت که هر فردی، استعداد ها و شرایط خاص خودش را دارد و بهتر است به جای مقایسه افراد با یکدیگر ، فرد را با آن چیزی که قبلا بوده مقایسه کنیم و در صورت بهتر شدن او را تشویق کنیم و در صورت ضعیف تر شدن به جای سرزنش کردن او ،بررسی کنیم که چه عواملی موثر بر شکست نوجوان بوده و برای حل کردن آن ها تلاش کنیم.


برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد 
۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.