معرفی رشته شیمی | آینده شغلی و بازار کار

رشته شیمی

شیمی مطالعه ساختار، خواص، ترکیبات و تغییر شکل مواد است. این علم به عناصر شیمیایی و ترکیبات شیمیایی که شامل اتم ها، مولکول ها و برهم‌کنش میان آن هاست، ارتباط دارد، این علم قدمتی طولانی دارد و همیشه در زندگی انسان ها مورد توجه بوده است.

فهرست مقاله:

  • تعریف رشته شیمی

  • کار کارشناس شیمی چیست؟

  • مقاطع تحصیلی رشته شیمی

  • فرصت های شغلی در رشته شیمی

  • کدام دانشگاه ها رشته شیمی دارند؟

  • واحدهای درسی رشته شیمی

  • نظر دانشجوی رشته شیمی

  • بررسی رشته شیمی در ایران

  • درآمد رشته شیمی در خارج از ایران

  • توانایی های لازم برای رشته شیمی

  • کارنامه قبولی رشته شیمی


ما در انتهای مقاله درآمد رشته شیمی و بازار کار رشته شیمی را به طور دقیق بررسی کرده ایم.

تعریف رشته شیمی:

شیمی هنر ارتباط با جهان است. زبانی برای شنیدن نیروهای پنهان بین ذره‏‌ها و کشف حقیقت ماده است. شیمی شنیدن رازگشایی از یک رمز و خلق یک ترکیب با آموختن قواعدی بر مبنای روش علمی به حساب می‌آید. امروز شیمی حس گم شده‌ انسان است تا زندگی‌‏اش را به روز کند. با توجه به اینکه در رشته شیمی خلاقیت برای یافتن کار و تولید ثروت حرف اول را می‏‌زند، کسانی که به خاطر جبر زمان یا جبر مکان و از روی ناچاری قصد انتخاب آن را دارند، بهتر است در انتخاب خود تجدید نظر کنند؛ آنهایی که بدنبال یک مدرک دانشگاهی برای قاب کردن هستند نیز به یقین در رشته شیمی راه به جایی نخواهند برد. اگر بخواهیم ساده بگوئیم، رشته شیمی برای کسانی مناسب است که حقیقتاً به علم شیمی عشق می‌روزند. البته شاید این سؤال پیش بیاید که آیا می‌توان رشته شیمی را بدون یادگیری ریاضی دنبال کرد. در حقیقت، بسیاری از افرادی که به دروس شیمی علاقه دارند، از اهمیت سایر دروس مانند ریاضی غافل می‌شوند. اما واقعیت این است که شاید شیمی و فیزیک را بتوان در ابتدا بدون علم ریاضی یاد گرفت اما دیر یا زود مجبور به بررسی آن با ریاضی هستیم. نکته این است که شاید در گذشته، ریاضی را در شکل کاربردی آن مطالعه نکرده باشید و این فرصت در دانشگاه برای شما فراهم شود که در نهایت، ارتباط موثری با ریاضی و کاربردهای آن در سایر علوم ایجاد می‌شود.

رشته شیمی

کار کارشناس شیمی چیست؟

کار کارشناس شیمی، مطالعه و بررسی انواع مواد، خواص، عکس العمل و رفتار آن ها تحت شرایط مختلفه . علم شیمی دارای قدمتی بسیار طولانیه از این رو کیمیاگران که در گذشته به دنبال تبدیل مس به طلا بودن اولین محقق و کارشناس شیمی به حساب می آمدند.

انتخاب رشته به سبک علی میرصادقی

جهت ثبت نام در انتخاب رشته به سبک علی میر صادقی کلیک کنید.

مقاطع تحصیلی رشته شیمی:

امکان ادامه تحصیل در رشته شیمی تا مقطع دکتری وجود دارد.

فرصت های شغلی در رشته شیمی:

یک شیمیست می‌تواند در خانه با کمترین امکانات کارگاه کوچکی درست کند و بعضی از مواد مورد نیاز جامعه را تولید کند. شیمی به علاقه‌‏مندانش عشق می‏‌ورزد تا آنجا که به آنها می‌‏آموزاند که چگونه با هر سرمایه و هر توانی کارآفرین بشوند. کدام رشته را می‌‏شناسید که دانش آموخته آن بتواند در یک زیر زمین ساده با کمترین امکانات اما با ایمنی بالا، محصول قابل فروش تولید کند؟ کدام صنعت را می‏‌شناسید که به شیمی احتیاج نداشته باشد؟ کدام کارخانه بدون آزمایشگاه شیمی می‏‌تواند پیشرفت کند؟

به طور عمومی عمده مشاغلی که فارغ التحصیلان رشته شیمی می‌توانند در آن‌ها مشغول به کار شوند در فهرست زیر قرار می‌گیرند:

  • شرکت‌‏های داروسازی در بخش کنترل کیفیت (QC) و تحقیق و توسعه (R&D)

  • کارخانجات تولید مواد اولیه غذایی و دارویی

  • اپراتور دستگاه‌‏های آنالیز کیفی و کمی در شرکت‏‌های دولتی و خصوصی

  • آزمایشگاه‏‌های محیط زیست، استاندارد

  • کارشناس فنی و سرویس دستگاه‌‏های آنالیز

  • شرکت تولید مواد شیمیایی

کدام دانشگاه ها رشته شیمی دارند؟

 صنعتی شریف - تهران
 فردوسی - مشهد
 شهید بهشتی - تهران
 دانشگاه تهران
 الزهرا(س) - تهران
 اصفهان
 صنعتی اصفهان
 تبریز
 شیراز
 مازندران - بابلسر
 بوعلی سینا - همدان
 پیام نور اصفهان - مرکز اصفهان
 تربیت دبیر شهید رجایی_تهران
 بین المللی امام خمینی(ره) - قزوین
 خوارزمی - تهران (محل تحصیل کرج)
 کاشان
 گیلان - رشت
 شهید باهنر - کرمان
 زنجان
 رازی کرمانشاه
 شهید مدنی آذربایجان - تبریز
 یزد
 دامغان
 شهید چمران اهواز
 اراک
 هرمزگان - بندرعباس
 آیت الله بروجردی - بروجرد
 ارومیه
 کردستان - سنندج
 یاسوج
 مراغه
 صنعتی شاهرود
 جیرفت
 خلیج فارس - بوشهر
 حکیم سبزواری - سبزوار
 پیام نور آذربایجان شرقی - مرکز تبریز
 پیام نور تهران - مرکز ورامین
 بیرجند
 ایلام
 لرستان - خرم آباد
مرکز آموزش عالی استهبان
 سیستان و بلوچستان - زاهدان
 زابل

کتاب درس نخون

واحدهای درسی رشته شیمی

تعداد کل واحدها : ۱۳۷ واحد
دروس عمومی: ۲۰ واحد
دروس پایه: ۲۶ واحد
دروس الزامی مشترک: ۵۹ واحد
دروس الزامی اختصاصی: ۱۷ واحد
دروس اختیاری: ۱۵ واحد

نظر دانشجوی رشته شیمی

نظر رضا عمادی دانشجوی دانشگاه تهران

در کشورهای دیگر نیز اهمیت این رشته بالاست و زمینه‌ی ادامه‌ی تحصیل تا مقطع دکتری نیز در ایران فراهم است
رشته‌ی شیمی در مقطع کارشناسی دارای 3 گرایش است. این گرایش ها عبارت‌اند از:
1- شیمی محض   
2- شیمی کاربردی  
3- دبیری شیمی   
رشته‌ی شیمی در آزمون کارشناسی ارشد دارای گرایش‌های زیادی است که عبارت‌اند از:
1- شیمی آلی  
2- شیمی معدنی  
3- شیمی تجزیه  
4- شیمی فیزیک  
5- نانوشیمی
6- شیمی کاربردی
7- شیمی پلیمر  
8- فیتوشیمی
9- پیشرانه            
10- آموزش شیمی   
درس‌های شیمی دوره‌ی دبیرستان کمی متفاوت از شیمی دانشگاه است و در دانشگاه واحدها تخصصی‌تر می‌شوند و دانشجوی رشته‌ی شیمی باید حافظه‌ی قوی داشته باشد، زیرا شیمی علم واکنش‌ها و فرمول‌هاست .

بررسی رشته شیمی در ایران:

هر کارخانه تولیدی اعم از کوچک یا بزرگ نیاز به یک مهندس شیمی دارد. چرا که تقریبا در تمام فرآیندهای نوین از مواد شیمیایی استفاده می‌کنند و در حقیقت رشد شگرف صنعت در قرن گذشته تا حدود زیادی مدیون مهندسی شیمی بوده است. به همین دلیل در کشورهای صنعتی این رشته اهمیت ویژه‌ای دارد. تا جایی که میزان تولید و مصرف اسید سولفوریک یک کشور را ، شاخص گستردگی صنایع آن کشور می‌دانند. چون اسید سولفوریک در صنایع شیمیایی کار برد بسیاری دارد و مصرف آن در هر کشور نشانگر گستردگی صنایع شیمیایی و در نهایت کل صنعت آن کشور است. رشته مهندسی شیمی در کشور ما نیز یکی از رشته‌های مهم و پرکاربرد می‌باشد. چرا که ما به عنوان یک کشور نفت‌خیز برای استخراج، پالایش ، انتقال نفت و همچنین برای تبدیل نفت به فرآورده‌های شیمیایی که دارای ارزش افزوده بسیار زیادی هستند، نیاز به تخصص مهندسین شیمی داریم. فعالیت در دو بخش مهم صنعت تنها منحصر به مهندسین شیمی می‌شود. یعنی تنها یک مهندس شیمی می‌تواند در یکی از این دو بخش فعالیت داشته باشد که این دو بخش عبارتند از:

الف ) طراحی راکتورها ؛ به عبارت دیگر دستگاههایی که در آنها واکنش‌های شیمیایی اتفاق می‌افتد. مثل راکتورهای صنعت پتروشیمی که در آنها از ترکیب دو یا چند ماده ، ماده جدید به وجود می‌آید.

ب ) طراحی دستگاههایی که به جداسازی مواد می‌پردازند. برای مثال نفت خام، مخلوط پیچیده‌ای است که از ترکیب مواد بسیاری تشکیل شده است و به همین دلیل به صورت اولیه قابل استفاده نمی‌باشد. بلکه باید تجزیه شده و از آن نفت سفید، گازوئیل، بنزین، مازوت و به دست بیاید. کار فوق توسط دستگاه تقطیر انجام می‌گیرد که طراحی آن بر عهده مهندسین شیمی است. البته فرآیند جداسازی منحصر به تقطیر نیست بلکه انواع و اقسام تحولات را داریم که در آن تحولات، جداسازی مواد انجام می‌گیرد مثل استخراج مایع از مایع ،‌دستگاه جذب سطحی ، لیچینگ و موارد متعدد دیگر. به عبارت دیگر مهندس شیمی دستگاههایی را طراحی می‌کند که در آنها واکنش‌های شیمیایی و یا فرآیند جداسازی انجام می‌گیرد که البته محصول هر یک از دستگاههای فوق ارزش افزوده بسیار زیادی دارد. صنایع شیمیایی نه تنها باعث افزایش سرمایه و بهبود وضعیت اقتصادی یک کشور می‌شود بلکه در ایجاد بازار کار نیز بسیار موثر است. برای مثال با ایجاد هر شغلی در صنعت پتروشیمی حدود بیست شغل در صنایع پایین‌دستی و وابسته به وجود می‌آید. در این میان مهندسین شیمی به عنوان گردانندگان این صنایع نقش بسیار مهمی دارند. در واقع اگر در کشور ما سرمایه‌گذاری صنعتی زیاد شود، جامعه به شدت نیاز به مهندس شیمی دارد، چون علاوه بر صنایع نفت و گاز پتروشیمی ، همه کارخانه‌ها از جمله کارخانه‌های سیمان، سرامیک، صنایع غذایی و حتی نیروگاهها به مهندس شیمی نیاز دارند.

درآمد رشته شیمی در خارج از ایران:

آمریکا - متوسط درآمد سالانه مهندس شیمی ۹۰.۳۰۰ دلار (متوسط درآمد سالانه مهندسان ۸۳.۳۴۰دلار و برای همه مشاغل۳۳.۸۴۰ دلار) در سال۲۰۱۰و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳،۹۴,۳۰۰دلار بوده است.

استرالیا - متوسط درآمد سالانه مهندس شیمی برابر۱۰۷.۴۲۴ دلار (قبل از کسر مالیات) است.

انگلستان - متوسط درآمد سالانه مهندسی شیمی کم تجربه حدود ۳۹.۰۰۰  دلار، مهندس شیمی با تجربه بین ۴۵.۰۰۰تا ۸۳.۰۰۰و افراد دارای پست نظارتی بیش از ۹۰.۰۰۰ دلار می باشد.

رشته شیمی

توانایی های لازم برای رشته شیمی

دانشجوی شیمی باید به شیمی علاقه‌مند باشه، هم‌ چنین باید شجاع باشه و وسواس نداشته باشه چون بعضی از مواد شیمیایی خطرناک‌اند اما اگر کسی طرز استفاده از این مواد را بلد باشد موادی قابل کنترل و بسیار مفید هستند.

کارنامه قبولی رشته شیمی

کارنامه قبولی رشته شیمی دانشجوی دانشگاه اصفهان

کارنامه قبولی رشته شیمی

کارنامه قبولی رشته شیمی دانشجوی دانشگاه تهران

کارنامه قبولی رشته شیمی


نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.