پیشرفت در زندگی و کار
کتاب تئوری انتخاب با عنوان فرعی درآمدی بر روان شناسی امید اثر دکتر ویلیام گلسر میباشد. این کتاب ارزشمند از جمله مفیدترین کتابها در زمینه روانشناسی به شمار میآید. علی صاحبی مترجم کتاب تئوری انتخاب نوشته ویلیام گلسر و عضو هیئت مدیره علمی موسسه ویلیام گلسر در ایران میباشد. وی در مورد تئوری انتخاب میگوید: به طور کلی تئوری انتخاب توضیح میدهد که افراد چرا و چگونه رفتار میکنند. این تئوری شیوه کارکرد مغز آدمی را برای صدور رفتار تبیین میکند. آیا شما هم جز آن دسته افرادی هستید که معتقدید عوامل بیرونی کنترل زندگی ما را به دست گرفتهاند؟ یا فکر میکنید همه چیز به درون و به انتخابهای ما بستگی دارد؟ دکتر ویلیام گلاسر جز دسته دوم بود. او تلاش کرد در دنیایی که بسیاری از روانپزشکان، علت رفتار انسانها را به عوامل بیرونی نسبت میدادند بر خلاف آنها باشد و نتیجه این تفکرش را در کتاب بینظیر خود به نام تئوری انتخاب به جهانیان عرضه کرد.
ویلیام گلسر
علی صاحبی
ذهن و روح
روانشناسی
ویلیام گلسر در فصل نهایی این کتاب، خلاصهای از ده اصل بنیادین تئوری انتخاب را بیان میکند، که بنا بر گفتهی خودش با استناد بر این ده اصل، میتوانیم آزادی شخصی خود را تعریف کنیم.
کتاب تئوری انتخاب اثر ویلیام گلسر اینگونه آغاز میشود:
«اکثر مردم دنیا که مشکلات پایه ای گرسنگی، بیماری یا فقر را ندارند، در جواب سوال «چطوری؟» خواهند گفت: «من آدم بدبختی هستم.» و تقریبا همه آنها کس دیگری را عامل این بدبختی معرفی می کنند. حال اینکه خودشان این بدبختی را انتخاب کرده اند.»
و در جایی دیگر از کتاب تئوری انتخاب آمده است:
«تئوری انتخاب میگوید خود ما هستیم که تمام اعمالمان از جمله احساس بدبختی مان را انتخاب می کنیم. دیگران نه می توانند ما را بدبخت کنند و نه خوشبخت. تمام چیزی که از دیگران می توانیم بگیریم و تمام چیزی که به دیگران می توانیم بدهیم، اطلاعات است. ما تمام اعمال، افکار، احساسات و حتی بخشی از فیزیولوژی خود را انتخاب می کنیم.»
شاد نبودن، انسانها را به دو مسیر میکشاند:
گروه اول به دنبال راهی برای بازگرداندن شادی هستند.(رابطۀ لذتبخش با آدمهای شاد) گروه دوم اما این کار را نمیکنند. آنها قید روابط لذتبخش با افراد شاد را میزنند؛ با این حال آنها هم مثل همه به دنبال خوشی هستند. این آدمها همیشه به دنبال لذت بردن بدون رابطه هستند و آن را در مصرف نادرست غذا، الکل، مواد مخدر، خشونت و رابطۀ جنسی بدون عشق مییابند.
تئوری انتخاب معتقد است هر آنچه از ما سر می زند یک رفتار به حساب میآید: غذا خوردن یک رفتار است، دعوا کردن یک رفتار است، دیر سر قرار رفتن یک رفتار است، خشمگین شدن یک رفتار است، غمگین و افسرده شده یک رفتار است، نگران و مضطرب شدن یک رفتار است، و همه رفتارها از درون ما برانگیخته میشوند و معطوف به هدفیاند. هدف هر رفتار، ارضای یکی از این پنج نیاز اساسی ماست:
تئوری انتخاب بیان میدارد هنگامی که افراد در ارضای نیازهای خود ناکام میشوند، دست به رفتار میزنند. یعنی رفتار و عمل خاصی را انتخاب میکنند تا شاید بدان وسیله نیازشان را برآورده کنند. این رفتار، هدفمند است و هدفش ارضای نیاز مورد نظر است. گلاسر در كتاب تئوری انتخاب بیان میکند: اگر ما رفتارهاي موثر و مسئولانهاي را انتخاب كنيم يعني ياد بگيريم، هم نيازهاي خود را به خوبي برآورده كنيم و هم مانع برآوردنه شدن نيازهاي ديگران نشويم، خشنود، كامياب، شاداب و باطراوت خواهيم بود و همواره زندگي را به دلخواه خودمان به پيش خواهيم برد.
کتابهای مرتبط
شخصیتهای معروف
مقالههای مرتبط
محصولات پیشنهادی