12 راه برای کنترل خشم خود + ویدیو

کنترل خشم

در بین هیجان‌هایی چون اضطراب ، ترس ، اندوه، شادی، انزجار و... می‌توان به خشم به عنوان یکی از قدرتمندترین هیجان‌ها اشاره کرد. خشم را می‌توان نوعی واکنش، نسبت به شرایط نامناسب در نظر گرفت که شدت بروز آن بر حسب شخصیت انسان‌ها متفاوت است ولی اگر کنترل نشود، می‌تواند تبدیل به مصیبتی بزرگ شده و زندگی انسان را به ورطه نابودی بکشاند.

اگر شما هم در دسته افرادی که فاقد مهارت مدیریت خشم هستند، قرار دارید، ممکن است گاهی گرفتار تبعات این عدم مدیریت شده باشید. پس تا انتهای مقاله با همراه باشید.

پس در اینجاست که به خوبی متوجه اهمیت موضوع مدیریت کنترل خشم می‌شوید. در این مقاله سعی کردیم به بررسی مفهوم خشم، راه‌های مدیریت آن و تبعات عدم مدیریت درست آن ‌بپردازیم.

خشم چیست ؟

یکی از بزرگترین نعمت هایی که خداوند به انسان عطا فرموده هیجان ها هستند ، نقش هیجان در زندگی به قدری پررنگ است که عدم حضور آنها ، زندگی را برای انسان بی‌روح و بی‌رنگ خواهد کرد، از طرفی مقوله هیجان در ایجاد ارتباطات ما با اطرافیان تاثیر بسزایی دارد چرا که می‌توانیم از طریق آنها احساسات و عواطف خود را بروز داده و در مقابل ، احساسات دیگران را درک کرده و شایسته‌ترین رفتار را در برابر آنها نشان دهیم.

به طور کلی اداره کردن هیجان‌ها تقریبا کاری غیرممکن است، اما در صورتیکه بتوانیم در این زمینه به خود آگاهی و دانش کافی دست پیدا کنیم و نسبت به مراحل ظاهر شدن آنها شناخت لازم را داشته باشیم ، می‌توانیم کنترل و مدیریت بهتری روی رفتار ناشی از هیجان خود داشته و قدمی مثبت در جهت بهتر شدن ابعاد مختلف زندگی خود برداریم.

اینستاگرام علی میرصادقی

هیجان‌ها را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد:
  • هیجان‌های مثبت که این دسته از هیجان‌ها با حالت عاطفی خوبی همراه هستند مثل عشق.

  • هیجان‌های منفی که بر خلاف هیجان‌های مثبت ، با حالت عاطفی خوبی همراه نیستند مثل نفرت.

 

در فرهنگ لغات، خشم واژه‌ای مقابل خشنودی است. در واقع فرد خشمگین فردیست که از لحاظ روانی و روحی حالت برانگیختگی و برافروختگی را تجربه کرده و از نظر فیزیولوژیکی دچار تغییراتی چون افزایش هورمون آدرنالین ، افزایش ضربان قلب و فشار خون ، افزایش شدت تنفس ، ترشح کورتیزول و ... می‌شود. البته این تغییرات در زمانی که انسان در حالت جنگ و گریز قرار دارد واکنشی طبیعی برای حفظ بقاست ، اما زمانی که فرد در معرض خطر جدی قرار نداشته باشد و با ساده‌ترین اتفاقات هیجان خشم را از خود بروز دهد غیرطبیعی و آسیب‌رسان خواهد بود.

به طور کلی واکنش انسان‌ها در مقابل خشم ، به چهار دسته زیر تقسیم می‌شود :
فرو خوردن خشم و پنهان کردن خشم می‌تواند تاثیرات مخربی روی روابط نزدیک و صمیمانه داشته باشد به این دلیل که پنهان کردن خشم ، سبب عدم آگاهی فرد مقابل از ناراحتی شما و علت آن می‌شود و این مسئله می‌تواند در طولانی مدت تاثیرگذار باشد ، همچنین فروخوردن خشم به مرور فرد را در معرض اختلالاتی چون افسردگی ، اضطراب و دردهای جسمانی مخصوصا سردردهای طولانی مدت قرار دهد.
ابراز خشم به طوری که فرد مدیریت خشم داشت باشد و با آرامش و مودبانه ، راجع به موضوعی که سبب ناراحتی او شده صحبت کند و خواستار رفع علت ناراحتی گردد. بروز خشم به صورت هدفمند ، می‌تواند بسیار مفید باشد.
عصبانیت هنگامی بروز پیدا می‌کند که فرد خشمگین ، خشم خود را در قالب رفتارهایی نامناسب ، مثل داد زدن و ناسزا گفتن بروز دهد. در واقع می‌توان خشم را نوعی هیجان در نظر گرفت در حالی که عصبانیت ، رفتار ما خواهد بود.
مدیریت خشم یک روش علمی در برخورد با خشم است و استفاده از آن نیازمند آگاهی از راه های کنترل خشم و مدیریت خشم می‌باشد. لذا دانستن راهکارهای مفید که در ادامه ذکر خواهد شد می‌تواند در کنترل خشم تا حدودی موثر واقع شود.

سریال سی روز تا پیروزی
سریال سی روز تا پیروزی

تکنیک‌های عملی کنترل خشم :

  • در ابتدا، برای کنترل خشم ، هرگز منکر وجود آن در خود نشوید.

  • یکی از راه های کنترل خشم این است که به خود فرصت دهید تا بتوانید به طور صحیحی خشم خود را ارزیابی کنید، انجام اعمالی چون استحمام ، پیاده روی ، فعالیت‌های ورزشی و ... می‌تواند مفید باشد، همچنین حین انجام این کارها می‌توانید با خود گفتگویی داشته باشید، بطور مثال: علت عصبانیت و خشم من چه بود؟ آیا قضاوت نا به جا باعث این خشم شد؟ آیا انتظاراتم نامعقول است؟ آیا موضوعی از قبل مرا آزار می‌داد؟ توجه داشته باشیم زیر سوال بردن مقوله خشم موجب تضعیف آن می‌گردد.

  • سعی کنید تفکر همه یا هیچ را از خود دور کنید، مانند این جمله : همه باید با من با احترام رفتار کنند.

  •  هرگز مسائل را شخصی سازی نکنید.

  • کمال گرایی را از خود دور کنید.

  •  شناخت و آگاهی خود را از تظاهرات فیزیکی خشم بالا ببرید.

  • در لحظه خشم به سودمندی و غیرسودمندی آن توجه کنید.

  • از راه های کنترل خشم ، می‌توان به در نظر گرفتن پاداش و جریمه برای خود اشاره کرد. برای رفتارهای مبتنی بر خشم خود جریمه و برای رفتارهای مطلوب خود پاداش در نظر بگیرید.

خشم

  • راجع به زندگینامه افراد صبور مطالعه داشته باشید. یادتان باشد اشتباه کردن به معنای انسان بد بودن نیست و همه افراد بشر حق اشتباه کردن دارند ، بنابراین اشتباهات انسانی نباید خشم را در شما تقویت کند.

  • سعی کنید شوخ طبعی و خوش بینی را در خود پرورش داده و تمرین کنید. یادداشت‌های روزانه در مورد موضوعاتی که باعث خشم شما می شود می تواند تا حدی باعث فروکش کردن این هیجان گردد.

  • تمرینات تنفس ، مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی و استنشاق رایحه مورد علاقه می‌تواند یکی از راهکار‌های مفید برای کنترل خشم و آرام‌تر شدن شما باشد.

  • اگر در بحث یا گفتگویی هستید که سبب خشمگین شدن شما می‌گردد، سعی کنید نخستین حرفی که به ذهنتان می‌رسد را بیان نکنید زیرا افراد خشمگین ، با عجله نتیجه‌گیری می‌کنند ، این در حالیست که گاهی این نتیجه‌گیری‌ها اشتباه می‌باشد پس ابتدا به حرف خود فکر کنید، سپس آن را بیان کنید.

عدم مدیریت و کنترل خشم چه تبعاتی به دنبال دارد؟

  • در ابتدا عدم مدیریت خشم می‌تواند در ارتباطات اجتماعی افراد ، مشکل ایجاد کند.

  • گاهی عدم مدیریت خشم، سبب آسیب زدن به خود شخص و دیگران می‌گردد. 

  • عدم مدیریت خشم ، به اعتبار اجتماعی فرد، لطمه وارد می‌کند. 

  • پس از تخلیه یکباره خشم ، شاید به حس آرامش برسیم ، اما باید بدانیم این راه درستی برای مدیریت خشم نیست ، زیرا دچار پشیمانی خواهیم شد.

در همین زمینه دوره شکوفایی به همراه ۱۰ جلسه مشاوره به شما بسیار کمک خواهد کرد:

دوره ۸۰ ساعته شکوفایی
دوره هشتاد ساعته غیرحضوری در ۸ ترم | شکوفایی
این دوره مبتنی بر روانشناسی مثبت‌نگر و بر اساس آموزه‌های رئیس سابق انجمن روانشناسی آمریکا و پدر روانشناسی مثبت‌نگر (دکتر مارتین سلیگمن) می‌باشد و اکثر درس‌های آن توسط پژوهش‌های فرا تحلیل و دانشگاهی به اثبات رسیده است.

در صورتی که امکان شرکت در دوره را ندارید کتاب زیر را بخوانید :

زیستن با ریتم زندگی و نه با آهنگ خشم
کتاب زیستن با ریتم زندگی و نه با آهنگ خشم
هدف كتاب زیستن با ریتم زندگی و نه با آهنگ خشم ارائه راهکارهای جدید مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کنترل خشم است
  • نویسنده : خانم نازنین مظلومی - دانشجوی ارشد روانشناسی عمومی
    • امتیاز :
    • 62
    • 1
  • تعداد مشاهده : 29633 بار
  • مشاهده نظرات کاربران
  • تاریخ انتشار : 1398/11/29
نظرات کاربران
فاروق

انفاق (ازهر نوع) و بخشش، راهکار کنترل خشم هست. باید اینو تمرین کنیم تا برامون آسون شه

0 0

mohammadhossein

چه ضربه هایی که من با مدیریت نکردن خشمو عصبانیتم خوردم

2 0

محیا کاظمی نژاد

سلام مقاله عالی بود
من جز افرادی هستم که زود عصبانی میشوم و بعد پشیمون البته به نظر خودم از وقتی مجموعه ۳۰ روز تا پیروزی قسمت اول رو دیدم و سه بار گوش کردم ( پارسال ) خیلی بهتر میتونم خودم رو کنترل کنم و باید مجموعه دوم رو شروع کنم 🌹🌹🌹🌹
و حالا با خوندن این مقاله و تکرار مطالب
تموم سعیم رو میکنم تا خشمم رو کنترل کنم
🌹🌹🌹🌹🌹🌹

1 0

صديقه شهبازي

جالب بود اما مختصرو كوتاه
من خيلي خشمگين ميشم و هميشه خودم رو كنترل ميكنم چون با ديگران رودرواستي دارم و همه اش نميخوام بگم تو اين حرف و زدي من ناراحت شدم تو اين كارو كردي من ناراحت شدم ولي بعدش توي خلوت خودم تا هفته ها شايدم ماهها حرص ميخورم و هي ميگم كاشكي اين جواب و ميدادم كاشكي اين كارو ميكردم بعداز تحمل چندين بار بي احترامي و اشتباهات از طرف مقابل بالاخره مثل آتشفشاني منفجر ميشم و سروصدا راه مي اندازم كه به قول شما به اعتبار خودم لطمه ميزنم و فاصله ميندازم بين خودم و اون شخص ولي پشبمون نميشم چون بقول خودم حقش بوده چون من خيلي تحملش كردم ولي نفهميد اما ديگران شايد جور ديگه اي منو قضاوت ميكنن اما برام مهم نيست.
نميدونم حالا درسته يا نه ؟؟؟
ميدونم آخرش تنهايي هست ولي ميگم اين تنهايي بهتر از داشتن كساني هست كه اعصابمو خرد ميكنن يا متظاهر و دروغگو هستن

3 0

ليندا

سلام وقت بخير عالي بود اما راهكاراتون كم بود پياده روي و حمام و باشگاه شايد سخت باشه.حقيقت خودم ادم بسيار عصبي و پرخاشگري هستم واقعا نميدونم چرا يهو از كوره در ميرم كه يه لحظه بخودم ميام ميگم باورم نميشه اين رفتارت اما واقعي هست و دست خودم نيست شايد از شرايط محيطي و افرادي هست 😓خيلي دلم برا خودم ميسوزه كه تا اين حد خشم و اضطراب و مشكل دارم تو سن ٣٢.البته خيلي مينويسم و ديگه كامل مشكلمو ميدونم اما كنترل كردنش هنوز نه چرا دروغ بگم راسي آقاي مير صادقي خيلي دوستتون دارم كاش شما تو اين مملكت يه رئيسي چيزي بودي از اون بالاها خيلي كارتون درسته افتخار ميكنم بهتون

1 0

سعيده علي بخشي

باسلام وتشكر از مطلب بسيار آموزنده وكاربردي شما 🙏🙏🙏🙏🙏🌹🌹

1 0

حسین فرجی

چه جالب اینو که خوندم واقعا حالا میتونم بهتر خشمم کنترل کنم مرسی از این مقاله

2 1

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

همایش تعهد
همایش تعهد
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.