افسردگی در مردان | از علائم تا درمان

افسردگی در مردان

آیا می‌دانستید مردان نیز همانند زنان در مقابل افسردگی مصون نیستند؟ آیا می‌دانستید تبعات افسردگی مردان به دلیل عدم بروز آن، گاهی از افسردگی زنان خطرناک‌تر است؟ در این مقاله با افردگی در مردان و همچنین راه‌های درمان آن آشنا می‌شوید. با ما همراه باشید.

از آنجایی که مردان در بروز نشانه‌های افسردگی از خود مقاومت نشان می‌دهند و یا به دلایل فرهنگی غلط از ابراز آن خودداری می‌کنند، در تصور عامه این تفکر شکل گرفته که درصد افسردگی در مردان پایین‌تر از افسردگی در زنان است. با ما در این مقاله همراه باشید تا در مورد دلایل و نشانه های افسردگی در مردان بیشتر بدانید.

این روزها به هر سایت و مجله پزشکی سر بزنید امکان ندارد مطلبی در مورد افسردگی زنان در آن پیدا نکنید، این درست است که زنان به واسطه صفات و ویژگی‌های زنانگی و برخی تغییرات هورمونی در دوران بارداری و یائسگی و ... مستعد ابتلا به افسردگی هستند، اما مردان هم به دلایل مختلفی ممکن است در طول زندگی خود حداقل یکبار دچار افسردگی شوند.

نشانه های افسردگی در مردان

نشانه‌های افسردگی در مردان را بشناسید:

اختلال در خواب:

یکی از نشانه‌های افسردگی در مردان ، اختلال خواب است به طوری که مردانی که مبتلا به افسردگی می‌شوند دچار مشکلاتی در خواب، کیفیت خواب یا میزان خواب به صورت پر خوابی تا کم خوابی، هستند.

تحریک پذیری و زود رنجی:

عمدتا مردان احساس ناراحتی و غم خود را به شکل عصبانیت نشان می‌دهند و با کوچکترین تحریک عصبی خشمگین می‌شوند یا از موضوعات بسیار بی‌اهمیت ممکن است دلگیر شوند.

خستگی مزمن:

مردان افسرده گاهی علی‌رغم خوابیدن بیش از اندازه مدام احساس خستگی می‌کنند و دچار گرفتگی و سستی می‌شوند و این خود یکی از نشانه‌های افسردگی در مردان است.

رفتارهای پرخطر:

از آنجایی که مردان در میان احساسات خود ضعیف عمل می‌کنند، گاهی از قدرت مردانه خود برای بروز احساسات منفی استفاده می‌کنند، مثلا ممکن است دست به نزاع‌ها و درگیری‌هایی بزنند که شکست و صدمه خوردن در آن حتمی است و یا به رانندگی با سرعت بسیار بالا می‌پردازند. بروز رفتارهای پر خطر در مردان چندین برابر زنان گزارش شده است.


پیشنهاد می‌شود بخوانید: افسردگی از جمله اختلالاتی است که اگر به موقع شناسایی و درمان نشود، ممکن است عواقب جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. چگونه افسردگی را درمان کنیم؟

اعتیاد به نوشیدنی‌های الکلی یا مواد مخدر:

حدود یک چهارم مردانی که به افسردگی مبتلا می‌شوند، به مشروبات الکلی اعتیاد پیدا می‌کنند. در وهله اول الکل باعث فرو نشاندن نشانه های افسردگی می‌شود اما در مرحله بعد مشکلات جدی‌تری را در زمینه‌های روانی و جسمانی در فرد ایجاد می‌کند و از آنجایی که روی آوردن به مواد مخدر و نوشیدنی‌های الکلی از راه‌های نادرست اجتناب از مشکل اصلی به شمار می‌رود، خود سبب ایجاد و پایدار شدن افسردگی می‌باشد.

اینستاگرام علی میرصادقی

مختل شدن روابط جنسی و کم شدن میل جنسی:

مطالعات گسترده‌ای در دانشگاه استنفورد نشان داد که حدود 75 درصد بیمارانی که مبتلا به افسردگی هستند دارای میل جنسی پایینی هستند. یکی از اولین نشانه‌های افسردگی در مردان ، کاهش میل جنسی در آن‌ها است و هرچقدر سن افراد مبتلا کم باشد این کاهش محسوس‌تر خواهد بود. از آنجایی که در پروسه افسردگی سیستم لیمبیک مغز که کنترل کننده اشتها، میل جنسی و خواب و انرژی بدن می‌باشد، آسیب می‌ببیند، پس افسردگی در کاستن میل جنسی بی‌تاثیر نمی‌تواند باشد. از طرفی دیگر مصرف داروهای ضد افسردگی مانند پروزاک و در کل داروهای با جذب سروتونین می‌توانند روند انزال را کند کنند و یا بر کاهش میزان تستسترون تاثیر بگذارند.

یکی از راههای سنجش میزان افسردگی، تست افسردگی بک میباشد. پیشنهاد میشود این پرسش‌نامه را همین حالا انجام دهید.

پرسش‌نامه افسردگی بک

افکار خود‌کشی:

میزان اقدام به خودکشی، حدود 4 برابر بیشتر از زنان گزارش شده است ولی از آنجایی که مردان تمایلی ندارند در مورد آنچه در ذهن دارند، صحبت کنند اصولا در مورد افکار خود‌کشی نیز صحبتی نمی‌کنند و عمدتا از روش‌های جدی‌تر و خطرناک‌تری برای خودکشی استفاده می‌کنند.

درمان افسردگی در مردان:

اولین گام در درمان افسردگی پذیرش بیماری است. انکار یا اجتناب از پذیرش بیماری فقط روند درمان را سخت‌تر می‌کند درمان‌هایی از قبیل تغییر سبک زندگی، دارو درمانی، حمایت اجتماعی و یا ترکیبی از درمان‌های مختلف در مورد درمان به خوبی تاثیر گذار می‌باشد.

درمان افسردگی در مردان

روان درمانی:

صحبت کردن با یک فرد متخصص می‌تواند در بهبود وضعیت خلقی بیمار، بسیار اثر گذار باشد علاوه بر این متخصصان با راه‌کارهایی مثل شناخت، رفتار درمانی یا ACT در پذیرش بیمار و نحوه تبدیل افکار منفی به مثبت ( در شناخت درمانی ) به بیمار کمک خواهند نمود تا به شیوه درست‌تر رفتار نمایند تا خود را از چرخه افسردگی بیرون بکشند.

دارو درمانی:

SSRI‌ها یا داروهای باز جذب سروتونین معمولا در درمان افسردگی به کار می‌روند.

دریافت کمک حمایت اجتماعی:

دوری گزینی از اجتماع و در واقع داشتن شبکه اجتماعی ضعیف خود به تنهایی تشدید کننده یا عامل بروز افسردگی می‌تواند باشد. دریافت کمک از خانواده ودوستان و دریافت حمایت آنها و مستحکم کردن روابط خانوادگی و دوستانه باعث می‌شود بار افسردگی را تنهایی به دوش نکشید و کمک شایانی به وضعیت موجود شما می‌کند. دریافت کمک از اطرافیان نه تنها نشانه ضعیفی شما نیست بلکه اعتمادی که به اطرافیان خود می‌کنید، سبب ساز محکم شدن روابطتان با آن‌ها است.


همچنین بخوانید: علائم و نشانه‌های افسردگی شدید در زنان چیست و چگونه درمان می‌شود؟

راه‌های کمک به خود در درمان افسردگی:

ورزش کردن و فعالیت روزانه:

ورزش کردن به دلیل آزاد کردن هورمون‌های شادی آور در درمان افسردگی و ایجاد نشاط و سر زندگی بسیار کمک کننده است لازم نیست حتما به یک باشگاه ورزشی رفته و ورزش‌های سنگینی انجام دهید. در مطالعات اخیر ثابت شده است که میزان شادی آوری فعالیت ساده‌ای مثل پیاده روی از خیلی ورزش‌های سنگین بیشتر است زیرا معمولا پیاده روی در فضاهای بازی مثل پارک‌ها که سرشار از اکسیژن می‌باشد صورت می‌گیرد و این امر مزید بر علت می‌شود که حال شما رو به راه‌تر کند.

پرهیز از استفاده از داروهای مخدر و الکل:

همانطور که در قبل هم اشاره کردیم نوشیدن الکل در ابتدای امر احساس ناخوشایندی ایجاد می‌کند ولی در دراز مدت افسردگی را تشدید می‌کند. این خصوصیت دوگونه مواد مخدر یا محرک دیگر هم صدق می‌کند.

درمان افسردگی

تنظیم خواب شبانه:

اگر در خواب شبانه مشکل دارید، انجام فعالیت‌هایی مثل خواندن کتاب قبل از خواب یا گوش دادن به رادیو، یا انجام یوگا یا مدیتیشن و ... می‌توانند به بهبود روند و کیفیت خواب شما کمک کند. رفتن به سفر، گردش در دل طبیعت به خصوص مکان‌هایی که پوشش جنگلی یا کوهستانی دارند کمک زیادی به درمان افسردگی در مردان می‌کند.

تغییر رژیم غذایی:

محققان اخیرا دریافته‌اند تغییر رژیم غذایی به سبک سالم می‌تواند کمک شایانی به درمان افسردگی کند. خوراکی‌هایی که سرشار از امگا 3 هستند مثل ماهی و تخم مرغ یا منابع غذایی سرشار از آهن مثل عدس و اسفناج می‌توانند برای درمان  افسردگی بسیار مفید باشد. برخی دیگر از خوراکی‌های مفید برای درمان افسردگی عبارتند از قارچ، شکلات تلخ، فلفل قرمز ، موز و ... .

نتیجه‌گیری:

در این مقاله آموختیم که ممکن است مردان هم مانند زنان، در معرض افسردگی شدید قرار بگیرند. همچنین با علائم افسردگی در مردان آشنا شدیم و دانستیم مواردی همچون: فعالیت روزانه و ورزش، تنظیم خواب شبانه، تنظیم رژیم غذایی مناسب و ... تاثیر مثبتی در روند بهبود افسردگی دارند.

در همین زمینه دوره شکوفایی به همراه ۱۰ جلسه مشاوره به شما بسیار کمک خواهد کرد:

دوره ۸۰ ساعته شکوفایی
دوره هشتاد ساعته غیرحضوری در ۸ ترم | شکوفایی
این دوره مبتنی بر روانشناسی مثبت‌نگر و بر اساس آموزه‌های رئیس سابق انجمن روانشناسی آمریکا و پدر روانشناسی مثبت‌نگر (دکتر مارتین سلیگمن) می‌باشد و اکثر درس‌های آن توسط پژوهش‌های فرا تحلیل و دانشگاهی به اثبات رسیده است.

در صورتی که امکان شرکت در دوره را ندارید کتاب زیر را بخوانید :

راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی
کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی
اگر شما گهگاه احساس افسردگی دارید می‌توانید با به‌کار بردن تکنیک‌ها و پیشنهادهای این کتاب یک انتخاب بهتر یا یک پیشنهاد مناسب‌تر در ذهن خود راه‌اندازی کنید تا بتوانید خود را مالک آن بدانید .
  • نویسنده : سارا نوری فر | کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
    • امتیاز :
    • 7
    • 0
  • تعداد مشاهده : 6989 بار
  • مشاهده نظرات کاربران
  • تاریخ انتشار : 1398/12/12
نظرات کاربران
موحده استاد

خیلی مفید و کارآمد بود ممنون از مطالب خوبتون 👏👏

0 0

Arash

ممنون از مقاله خوب و تاثیر گذارتون

0 0

naghme

سلام
مقاله ای راجع به افسردگی پس از زایمان هم دارید؟
سپاس از شما

0 0

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.