با استفاده از ذهن آگاهی با روانشناسی اکت و یوگا میتوان آموخت که با وجود افکار و احساسات منفی نیز میتوان به زندگی ادامه داد و یک زندگی معنادار و با ارزشی برای خود ایجاد کرد. ذهنآگاهی بااستفاده از اکت به ما کمک میکند تا رابطه خود را با مشکلات عوض کنیم ومهارتهای زندگی را فرا بگیریم. همچنین یوگا ، آگاهی و تمرکز بیشتری به ما میدهد. تا انتهای مقاله با ما باشید تا با این روش آشنا شوید.
ذهن آگاهی در روانشناسی اکت
در روانشناسی اکت چهار مهارت جداسازی، ایجاد فضا، ارتباط و مشاهده خود را مهارتهای ذهن آگاهی می نامیم. ذهن آگاهی مرحلهای از هوشیاری، آگاهی و تمرکز است، مرحلهای که مزایای روانی و فیزیکی فراوانی دارد. ذهن آگاهی تقریبا هزاران سال است در مشرق زمین شناخته شده است. اکت دیدگاهی است که بر پایه تحقیقات علمی بنا شده است و مهارتهای ذهن آگاهی را با سرعتی مطلوب و تاثیرگذاری شگرف به ما یاد میدهد. با ایجاد مهارتهای ذهن آگاهی قدرت پذیرش فرد افزایش مییابد که این امر موجب میشود تا با وجود دردها، احساسات و افکار منفی بتواند در راستای زندگی معنادار و با ارزش متعهدانه اقدام به عمل کند.
در روانشناسی اکت به کمک مهارتهای ذهن آگاهی ، با بالا بردن ذهن آگاهی فرد، به افزایش انعطاف روانی او کمک میشود تا بتواند با مدیریت بهتر افکار و احساسات منفیاش، برای ساخت یک زندگی بهتر در راستای ارزشهایش، دست به اقدام و عمل متعهدانه بزند.
روانشناسی اکت یاهمان درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد ، برمبنای ۶ اصل مهم ( مهارتهای ذهن آگاهی ) پایهریزی شده است. این اصول برای کمک به تغییر ساختار فکری فرد و ایجاد تحولاتی در زندگی معرفی شده که به آن انعطافپذیری روانی میگوییم. هرچه انعطافپذیری روانی ما بیشتر باشد بهتر میتوانیم افکار و احساسات دردناک خود را مدیریت کنیم و به زندگی خود به طور موثرتری غنا و معنا ببخشیم.
6 اصول روانشناسی اکت
روانشناسی اکت ( درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد ) اصولی دارد که به آن مهارتهای ذهن آگاهی میگوییم و در ادامه به آنها میپردازیم:
1) جداسازی: روشی جدید برای بازگو کردن افکار که باعث کاهش اثرگذاری افکار میشود.
2) ایجاد فضا: به جای اینکه احساسات و عواطف ناخوشایند را سرکوب کنید میتوانید فضایی به آن ها اختصاص دهید.
3) ارتباط: برقراری پیوندی کامل با هر آنچه اینجا و اکنون یعنی زمان حال روی میدهد به جای اینکه دائم در گذشته به سر ببرید و یا نگران آینده باشید. عمیقا با زمان حال در تماس باشید و روی آن تمرکز کنید و به آن متعهد شوید.
4) مشاهده خود: خودمشاهدهگر یک بعد قدرتمند ذهنی است که روانشناسی غرب تا کنون آن را نادیده گرفته است. وقتی این بخش از خود را به خوبی بشناسید بهتر میتوانید رابطه خود را با افکار و احساسات مشکلساز تغییر دهید.
5) ارزشها: روشنسازی و پیوند با ارزشها برای بدست آوردن زندگی معنادار. انعکاس آنچه در قلب ما اهمیت دارد ارزشها را شکل میدهد.
6) عمل متعهدانه: زندگی غنی و معنادار فقط از طریق عمل کردن به دست میاید اما نه هر عملی، عملی موثر که از سوی ارزشها هدایت و برانگیخته میشوند. عملی دوباره و دوباره بدون توجه به اینکه چندبار شکست میخورید آن را انجام دهید.
ذهن آگاهی با یوگا
در گذشته، کشورهای غربی مهارتهای ذهن آگاهی را از طریق مدیتیشن، یوگا و تایچی و یا روشهای مذهبی میتوانستند بیاموزند. حال ما به بررسی تاثیر یوگا در افزایش مهارت ذهن آگاهی و افزایش قدرت پذیرش فرد میپردازیم.
یوگا یک نیاز است، یک نیاز با ارزش برای مردم عصر حاضر و فرهنگ و تمدن آینده. یوگا هنر زندگی کردن است. دانشی است که در زندگی پر استرس و پرتنش امروزی فرد باید در زندگی روزانهاش بیاموزد. زیرا بر تمام جنبههای حیاتی انسان اعم از جسمی، ذهنی و روحی تاثیر بسزایی دارد. یوگا برگرفته از یوگ به معنای اتحاد بهم پیوستن است. این اتحاد به زبان سانسکریت عبارت است از: پیوندآگاهی خالص فردی با روح کیهانی.
یک سیستم علمی، عملی است که این توازن را از طریق تمرینهای جسمی، تنفسی، مودراها، قفلهای انرژی، تمرینهای نظافتی و مراقبه تامین میکند.
این تمارین فرد را به حقیقت واقعی بودن میرساند. هدف یوگا هماهنگ کردن بخشهای مختلف بدن است تا در پرتو آن شادابی و تندرستی کلی بدست آید. اکثر مردم از ترس، اضطراب، بیماری های عصبی و... رنج میبرند که نتیجه استرس و فعل و انفعالات روزمره است.
از مهمترین دستاوردهای یوگا درمان جسم و روح است. ایجاد هماهنگی قوی بین جسم و روان.
آگاهی: پذیرش احساسات و تفکرات است که در طول این تمارین به وجود میآید. بدون آنکه درباره آنها قضاوتی به عمل بیاید. زیرا هیچ چیز خوب یا بد نیست ما به آنها برچسب خوب یا بد میزنیم. در یوگا با انجام آساناهای مختلف (تمارین حرکتی) فرد ابتدا میآموزد که چه محدودیتهای ذهنی و فیزیکی دارد و سپس با تمارین مختلف میآموزد که چطور بین ذهن، جسم و روح خود هماهنگی و تعادل برقرار کنند.
در یوگا با افزایش آگاهی درونی قدرت پذیرش فرد بالا می رود که این امر کمک میکند تا بتواند احساسات و افکار منفیاش را بهتر مدیریت کند و با وجود آنها زندگی آرامی را تجربه کند.
کسب ذهن آگاهی با روانشناسی اکت و یوگا
در درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (روانشناسی اکت) فرد باید با استفاده از روشهای: جداسازی، ایجاد فضا، مشاهده خود و ارتباط به مهارتهای ذهن آگاهی دستیابد تا بتواند به افکار و احساساتش آگاه شود و بدون قضاوت کردن وجودشان را بپذیرد تا بهتر مدیریتشان کند و از فشار آنها بکاهد، در واقع فرد با مهارتهای ذهن آگاهی یاد میگیرد که چطور رابطهاش را با درد و رنج های زندگی عوض کند و از طریق پیدا کردن و وصل شدن به ارزشهای زندگیاش اقدامی متعهدانه در جهت غنی کردن و معنا دادن به زندگیاش انجام دهد و یوگا روشی است که منجر به افزایش آگاهی ، هوشیاری و تمرکز بیشتر فرد میشود و با افزایش آگاهی فرد قدرت پذیرش او را افزایش می دهد و اورا از استرسها و تنشهایش رها میکند تا با قدرت و عشق بیشتری زندگیاش را پیش ببرد. ذهن آگاهی با روانشناسی اکت و یوگا با هم میتواند ما را بهترین حالت در زندگیمان برساند.
در همين زمينه کارگاه روانشناسي اکت به شما بسيار کمک خواهد کرد:
دوره روانشناسي اکت (همايش اکسيژن)
همايش اکسيژن علي ميرصادقي مبتني بر روانشناسي اکت ميباشد. اين کارگاه روانشناسي با درمان مبتني بر تعهد و پذيرش يا همان اکت به شما کمک ميکند که ذهن آگاهي و تمرکز خود را افزايش دهيد و بسياري از مشکلات به ظاهر حل نشدني زندگي خود را حل کنيد.
در صورتی که امکان شرکت در دوره را ندارید کتاب زیر را بخوانید :
کتاب اکت پرسشها و پاسخها اثر راس هریس
راس هریس در کتاب اکت پرسشها و پاسخها ، با هدف پاسخ به پرسشهای متداول دانشجویان و درمانگران اکت، ابزار نقطه انتخاب، مفهوم شفقت به خود، تحلیل کارکردی، خود به عنوان زمینه، تعیین اهداف درمانی، فرایند ناامیدی سازنده و موارد دیگر را توضیح میدهد..