شاید برای بعضی از شماها اتفاق افتاده باشد که زمان طولانی را مطالعه کرده باشید اما چیزی یاد نگرفته باشید. یا وقتی می خواهید تکالیفتان را انجام دهید متوجه شده اید که اصلا انرژی لازم برای این کار را ندارید. یا بعد از روزها مطالعه زیاد نتیجه ای که می خواستید را نگرفتید. آیا می دانید مشکل اصلی چیست؟
اگر شما این موارد را تجربه کرده اید، ممکن است که دچار فرسودگی تحصیلی شده باشید. اما فرسودگی تحصیلی چیست ؟ چه راه هایی برای جلوگیری و درمان فرسودگی تحصیلی دانش آموزان وجود دارد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با تعریف فرسودگی تحصیلی و راهکار های مقابله با آن آشنا شوید. در انتهای مقاله هم برای جلوگیری از فرسودگی تحصیلی، پیشنهاد ویژه ای برای شما داریم تا بتوانید خیلی راحت تر و سریع تر با این مشکل خداحافظی کنید.
فهرست مقاله:
فرسودگی تحصیلی چیست ؟
فرسودگی تحصیلی دانش آموزان چه علائمی دارد؟
چه عواملی می توانند باعث بروز فرسودگی درسی و تحصیلی شوند؟
۶ راهکار مقابله و درمان فرسودگی تحصیلی دانش آموزان
فرسودگی تحصیلی چیست ؟
فرسودگی تحصیلی حالتی است که در آن شما دچار خستگی از مطالعه کردن دروس، بی علاقه شدن به مطالب درسی و عدم پیشرفت تحصیلی یا پیشرفت بسیار کم می شوید. فرسودگی تحصیلی زمانی اتفاق می افتد که احساس فشار بیش از اندازه می کنید. این احساس باعث می شود که شما دچار استرس شوید و با ادامه داشتن این استرس، شما انگیزه و علاقه ی خودتان را به درس خواندن و انجام تکالیف تان از دست می دهید. در نتیجه عملکرد تحصیلی تان پایین می آید و شما دچار احساس نا امیدی و ناتوانی و بی میلی به درس خواندن می شوید. فرسودگی تحصیلی اگر کنترل نشود و بهبود نیابد، می تواند فرد را دچار افسردگی کند. همچنین استرس طولانی مدت می تواند اثرات مخرب زیادی بر بدن و روان فرد بگذارد.
فرسودگی تحصیلی دانش آموزان چه علائمی دارد؟
بی میلی و بی علاقگی به مطالب درسی
شرکت نکردن در فعالیت های کلاسی
احساس ناتوانی در یادگیری مطالب
خستگی ذهنی
کاهش یا فقدان انگیزه
کاهش عملکرد تحصیلی
چه عواملی می توانند باعث بروز فرسودگی درسی و تحصیلی شوند؟
۶ راهکار مقابله و درمان فرسودگی تحصیلی دانش آموزان
فرسودگی تحصیلی را موضوع ساده ایی در نظر نگیرید، چون اگر با آن مقابله نکنید این موضوع می تواند علاوه بر بی علاقگی به درس، باعث بی علاقگی به مسائل دیگر زندگی هم بشود و مسیر و سبک زندگی شما را تحت تاثیر قرار بدهد. بنابراین لازم است که برای جلوگیری و کنترل کردن آن موارد و روش هایی را یاد بگیرید. علاوه بر آن، چون فرسودگی تحصیلی فرایندی است که در طول زمان اتفاق می افتد تقویت مهارت های مان می تواند به ما در پیشگیری از فرسودگی تحصیلی هم کمک کند.
مدیریت زمان در مطالعه به ما کمک می کند تا برنامه ریزی زمانی خوبی برای خودمان بنویسیم. این برنامه می تواند از فشار دوران امتحان ما کم کند و به ما کمک کند که تکالیف درسی خودمان را در زمان درست و به شیوه درست انجام بدیم. و همینطور به ما کمک می کند که برای مطالب و دروس مهم تر زمان بیشتر بگذاریم، زیرا همه مباحث درسی نیازی به زمان مطالعه یکسان ندارند. همچنین ما می توانیم با یک برنامه ریزی و مدیریت زمان مناسب بعضی از کارهای خودمان را به قسمت های کوچکتر تقسیم کنیم؛ مثلا می توانیم هرروز بخشی از درس ادبیات بخوانیم با این کار برای امتحان آن درس ما دچار استرس زیاد نمی شویم.
مدیریت زمان به ما کمک می کند که کارهایمان را به عقب ندازیم. اهمال کاری و عقب انداختن کارها خودش یکی از عواملی است که در فرسودگی تحصیلی دانش آموزان نقش دارد. در کنار مدیریت زمان ما باید بتوانیم یک برنامه ریزی مناسب برای خودمان داشته باشیم . برنامه ریزی درست می تواند راه ما را برای رسیدن به اهدافمان آسان کند و به ما کمک می کند تا چیزهای مهم در زندگیمان را اولویت بندی کنیم. اولویت بندی کردن کارها ما را از انجام دادن تعداد زیادی کار در یک زمان و خستگی ناشی از آن نجات می دهد.
دیدید خیلی وقت ها بی دلیل انجام کار ها رو عقب میندازیم؟؟!
تا حالا از خودتون پرسیدید که چرا اهمال کاری می کنیم؟
به اندازه کافی خوابیدن برای مغز ما ضروری است. زیرا به مغز ما این اجازه را می دهد که اطلاعات را به درستی در خودش ذخیره کند و عملکرد خودش را بهبود ببخشد. خواب کافی در عملکرد بهتر حافظه شما نقش مهمی دارد. بنابراین یک خواب راحت و به اندازه ( 8 ساعت ) هم کارایی ذهنی ما را بهتر می کند و بدن ما را سالم نگه می دارد و هم ما را از خستگی و فرسودگی ذهنی حفظ می کند.
تغذیه نقش مهمی در سلامت ما دارد. خوردن مواد مغذی و سالم به کمک می کند تا عملکرد بهتری در کار، درس و زندگی داشته باشیم. استفاده از مواد پروتئینی، آب کافی، میوه و سبزیجات به طور روزانه به بهبود عملکرد ما و سلامت ما کمک می کند. همچنین بهتر است که غذاهای فست فودی، قندی را خیلی کم مصرف کنیم و سعی کنیم که در برنامه غذایی مان این مواد را با مواد سالم جایگزین کنیم.
ورزش کردن هم می تواند در کاهش استرس به ما کمک کند و هم عملکرد ذهنی ما را بیشتر کند. نیم ساعت ورزش روزانه یا تمرینات ورزشی در طول هفته تاثیر زیادی بر زندگی شما می گذارد و علاوه بر نشاطی که برای شما می آورد، باعث می شود که دوره تحصیلی خود را با خستگی و فشار کمتر بگذرانید و یادگیری بهتری داشته باشید و به تدریج فرسودگی درسی شما را بهبود می بخشد.
حتما لازم است که ما بین درس خواندن هایمان زمانی را برای استراحت قرار دهیم. مطالعه طولانی مدت بدون استراحت ما را دچار فرسودگی تحصیلی می کند. زمان معمول برای استراحت بین مطالعه برای هر 1 تا 2 ساعت، حدود 15 دقیقه است. یادتان باشد که در زمان استراحت هم به خودتان و هم به مغزتان اجازه استراحت کردن بدهید. می توانید با دوستتان صحبت کنید یا یک خوراکی سالم بخورید. حتما در این زمان از جایتان بلند شوید، می توانید چند حرکت کششی انجام دهید و یا چند دقیقه پیاده روی کنید.
اما حواستان باشد که زمان استراحتتان طولانی نشود و حواستان با چیزهای دیگر پرت نشود. استراحت طولانی ذهن شما را از مطالب درسی و مطالعه کردن دور می کند و بنابراین زمانی که می خواهید دوباره به سراغ مطالعه بروید دیگر ذهن شما آمادگی قبل را ندارد و درس خواندن برای شما سخت می شود. به غیر از زمان هایی که بین مطالعه خودتان به استراحت اختصاص می دهید، در طول برنامه ی هفتگی خودتان هم حتما زمانی برای استراحت و تفریح بگذارید تا فشار درس و کار باعث فرسودگی تحصیلی شما نشود.
هدف گذاری غیر واقع بینانه و غیر قابل دسترسی می تواند باعث خستگی، عدم نتیجه گیری و فرسودگی تحصیلی شود. اهدافی مثل خواندن کل یک کتاب درسی در دو روز، که قبلا این کتاب را نخوانده اید یا گرفتن نمره کامل در درسی که تا به حال در آن نمره بالا نگرفته اید می توانند شما را دچار فرسودگی تحصیلی کنند. به جای این اهداف می توانید اهداف واقع بینانه تری برای خودتان قرار دهید مثلا به جای نمره کامل گرفتن، بالا بردن نمره تان از 13 به 15 می تواند هدف درست تری برای شما باشد. یا به جای خواندن کل کتاب درسی در دو روز، هدفتان را طوری تنظیم کنید که در پایان هفته یک سوم از کتاب درسی را خیلی خوب خوانده باشید. برای خودتان اهداف کوتاه مدت و بلند مدت تعیین کنید. اهداف بلند مدت که هدف اصلی شما در زندگی هستند و اهداف کوتاه مدت که می توانند شما را به آن هدف اصلی برسانند و علاوه بر آن با دستیابی به اهداف کوتاه مدت خودتان می توانید میزان پیشرفت تان را هم ببینید.
سخن پایانی:
این که، فرسودگی تحصیلی در طول زمان اتفاق می افتد و یک شبه ایجاد نمی شود برای همین در مقابله کردن با آن باید صبور باشید. اما گاهی استرس و فرسودگی آنقدر زیاد است که کنترل کردنش خیلی سخت میشود . در این زمان بهتر است که از یک روانشناس یا روانپزشک کمک بگیرید. می توانید با کمک دیگران مهارت های خودتان را برای مقابله با فرسودگی تحصیلی تقویت کنید. این مقاله را برای هر کدام از دوستانتان که فکر می کنید دچار فرسودگی تحصیلی شده اند و به کمک احتیاج دارند، بفرستید. در ضمن اگر سوال یا تجربه ای درباره فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دارید، می توانید در بخش نظرات با ما در اشتراک بگذارید. مشاورین تحصیلی ما در مدت کوتاهی به سوالات شما پاسخ خواهند داد.
سوالات متداول:
تعریف فرسودگی تحصیلی در نوجوانان
دلایل فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان
روش های درمان فرسودگی تحصیلی در نوجوانان
برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
( مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد ۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.